maandag 1 april 2019

Derde column Tjeerd Langstraat

Angelique Haak en Tjeerd

Wie is die gozer eigenlijk? En waarom zou ik een boek van hem moeten lezen? Kan hij goed uhm… met zijn ogen rollen? Enfin, meestal schrijf je een column met een zelfverzonnen onderwerp en je visie daarop, maar ik vond het wel weer eens leuk om jou, de lezer, wat vragen aan mij te laten stellen. De lezer die de onderwerpen bepaald dus. Komt ‘ie!

Tamara geeft aan nog nooit een boek van mij gelezen te hebben. Wat na vandaag hopelijk anders zal zijn als ik de vraag beantwoord waarom ze überhaupt een boek van mij zou moeten lezen. Nu kan ik daar vrij kort over zijn: mijn boeken zijn spannende wegleesthrillers die je van begin tot eind pakken en waar je in een sneltreinvaart door het verhaal gaat.
Maar nog beter dan dat ik mezelf promoot, zijn lezers aan het woord laten. Op deze site is mijn laatste boek RÄV gerecenseerd (4,5 kraai) en zelfs aan een boekvonnis onderworpen door zes lezers die unaniem enthousiast waren. (eindoordeel 4,5 kraai)

“Te snel komt de laatste bladzijde in zicht, wat betekent dat ik echt leesplezier heb gehad en door het boek sjeesde. Overdenkend hoe het kan dat deze auteur niet bij een grotere uitgeverij zit. Tjeerd Langstraat is een auteur die veel schrijftalent in zijn vingers lijkt te hebben met zijn derde boek en ik denk dat het de hoogste tijd begint te worden, dat meer mensen zijn verhalen gaan leren kennen.”

“Ik vond het een geweldig boek! Ik ben net precies klaar en alles gaat door mijn hoofd heen.”

Ook wordt er gevraagd met welk boek er begonnen moet worden… op zich maakt dat niet uit, de verhalen staan op zichzelf. Máárrr… in Villa Gladiola begint wel alles en wordt Jan Vos, de rechercheur die in alle boeken een prominente rol speelt, geïntroduceerd. Dus in die zin zou ik gewoon met Villa Gladiola beginnen, dan Eeuwig Donker, om vervolgens RÄV op te pakken.

Mijn grootste droom, Melanie, is om definitief door te breken als schrijver. Dan doorbreek ik de impasse en word ik opgemerkt en veel meer gelezen dan nu het geval is. Omdat mijn boeken goed zijn en niet omdat ik de juiste lijntjes heb met de juiste media, de juiste mensen of omdat er een enorme campagne wordt opgezet. (Zoals bijv. bij het debuut van C.J. Tudor: niemand weet hoe het boek zal zijn, maar door alle promotie is het al een bestseller voordat iemand ooit iets van haar heeft gelezen. Briljante zet van de uitgever, maar moeilijk om tegen op te boksen)
Maar, zoals Pieter Waterdrinker in zijn Tsjaikovskistraat 40 schrijft: “alles in het bestaan is toeval, volkomen willekeur”, dus de tijd zal leren of die droom werkelijkheid wordt.

En mijn inspiratiebron om te gaan schrijven… tsja… voor de verhalen in mijn boeken word ik dagelijks geïnspireerd. Door verhalen in de media, op straat, via vrienden, boeken of tv. Maar sec de reden(en) om te gaan schrijven… dat is er gewoon altijd al geweest. Ik schrijf. Dat vind ik fijn, het is voor mij voor de ultieme uitlaatklep, mijn ideale manier van communiceren eigenlijk. Eerder schreef ik daar dit over:

“Schrijven geeft troost. Door te schrijven kan ik mijn liefde tonen. Mijn geilheid in woorden vangen. Mijn boosheid gestalte geven en mijn frustratie uiten. Door te schrijven kan ik de chaos in mijn hoofd ordenen. De depressies voor zijn en beperken tot een minimum aan sombere gedachten en pessimistisch gebrom. Het houdt mijn wispelturigheid en onrust tot een zekere hoogte in toom.”

Maar vaak is het ook simpelweg leuk om te schrijven en allemaal niet zo zwaar. ;)

Hoe mijn schrijfplek eruitziet, Jack, en of er Ikea meubelen staan? Laat ik het zo zeggen, ik werk vaak op locatie, je kan er balletjes eten en er is altijd parkeerplek…

Een andere auteur ontmoeten lijkt me heel ongemakkelijk, Tamara. Maar mijn favoriete auteur op dit moment, Pieter Waterdrinker, zou ik dan wel aandurven. Met een fles wodka, of twee. In Rusland.

Jeetje Helga… welk personage uit welk boek zou ik zelf willen zijn en waarom… ik vind Paulo wel wat. Naar Paulo Coelho, uit zijn laatste boek Hippie. Ik vond het niet eens zo’n heel goed boek, maar het onbevangen in het leven staan en de wereld intrekken doe ik zelf ook (het liefst en zo vaak mogelijk, het leven moet wel spannend blijven namelijk). 

En Ink, wraak nemen in mijn boeken op stomme, echte mensen… je kent me toch, de liefde zelve. Al zitten er in elk boek mensen en/of namen die wel echt bestaan. ;)

Ik wilde een vos, in lijnen, voor de cover, Juul. Vanwege Jan Vos, het personage. En het idee voor het boek, waarin de vos op een bepaalde manier een rol speelt. Dus vroeg ik Hannelore, een jonge freelance vormgever uit België of zij een vos kon ontwerpen. Et voilà! Dat kon ze, en hoe. Posters zijn er nog niet, maar die komen nog. Wel kun je al heel veel andere toffe dingen met de vos bestellen: https://shop.spreadshirt.nl/JalapenoShop/

Ik rol als een malle met mijn ogen, Lia. Maar nog beter kan ik één wenkbrauw optrekken.

Nou, Birgit, ik hoop dat ik je met mijn eerste antwoord al heb kunnen overtuigen. En als fan van King wil ik graag deze quote aanhalen:

“Tjeerd zet met Eeuwig Donker zijn naam weer in de spotlights, een schrijver die wat mij betreft niet onder doet voor Stephen King en Cody McFadyen.”
Caroline Kuiper, boekblogger

Nu zou ik mezelf niet willen vergelijken met Stephen King, maar een mooier compliment kan je niet krijgen eigenlijk.

En om af te sluiten met de vraag van Trudy of het eind van een boek weleens anders afloopt dan gepland… nee. Simpelweg omdat ik nooit weet hoe het afloopt. Ik werk zelf naar een onbekend einde toe! Pas het laatste hoofdstuk, misschien de laatste twee hoofdstukken, weet ik zelf waar en hoe ik het verhaal laat eindigen.

Dank voor jullie vragen! En schroom niet om door te vragen. Enne… ein-de-lijk eens wat anders lezen dan wat je normaal al leest en overtuigd door bovenstaande? Hier zijn mijn boeken te koop:






1 opmerking: