zondag 4 november 2018

RÄV van Tjeerd Langstraat

Titel: RÄV
Auteur: Tjeerd Langstraat 
Uitgeverij:  Jalapeño Books
Publicatiedatum: 1 oktober 2018
Recensie door Ink
Waardering: dikke vier kraaien

Cover:

Een vossekop in 3d op een helblauwe ondergrond. De vergelijkingen zijn al veelvuldig gemaakt mbt Ikea. Maar ik vind hem oprecht erg mooi. Juist omdat hij zo anders is dan doorsnee, zou ik hem zeker oppakken als ik het zou zien liggen


Achterflap:

Flarden van gruwelijke snuff movies vinden hun weg naar een groot online publiek. Ogenschijnlijk hebben de films niets met elkaar te maken, totdat blijkt dat de moorden religieus geïnspireerd zijn en bepaalde overeenkomsten vertonen.

Een internationaal team van rechercheurs probeert de sluwe, onbekende initiator van deze opzienbarende moorden op te sporen. Onkunde over het mysterieuze dark web, onwetendheid over de religieuze motieven en slechte communicatie zorgen voor een race tegen de klok.


‘Zou jij het ultieme offer brengen? Zou jij je zoon offeren?’


Komt de verlossing op tijd?


Mening:


 Zo dan, wat een proloog zeg. En zo moet ik een paar keer even extra adem pakken. Ik app al een teamlid van: dit moet jij gaan lezen. Dit boek is zo voor jou. Zij is gek op vreselijke moorden met gore details. Ik ben daar normaal minder van, maar kan absoluut die knop omzetten en zien of RÄV een lekker boek is.


Het boek is heerlijk losjes geschreven en leest daardoor erg vlot weg. Dat Tjeerd daarbij nogal expliciet is, weten we al. Dat jij als lezer gruwelt van de zaken die zich afspelen op het darknet, waar een anonieme kijker verlekkerd kijkt en jij bijna mee zit te kijken met beelden op je netvlies, is een verdienste van de auteur. Regelmatig bekruipt mij een vies gevoel bij alle martelingen. Alle seksscenes en moordpartijen worden geheel uitgeschreven. Niks mis mee, maar het is niet voor de watjes onder ons.

Hij lijkt heel wat zaken goed uitgepluisd te hebben en er maar van uitgaande dat hij zelf geen groot liefhebber is van snuffmovies.

Na twee lijken komt eindelijk Jan Vos, de rechercheur uit de eerdere boeken, in beeld. Hij loopt in therapie door de zaak in het vorige boek en is nogal populair bij de dames waarbij Vos twijfelt of hij nu wel of niet voor een relatie zal gaan. Ook roept het werk de oude spoken in zijn hoofd op. Orgineel is een getroebleerde rechercheur natuurlijk niet, maar hier het ook zeker niet vervelend. De auteur laat Vos wel op een prettige wijze voor de lezer wat moeite met het leven hebben.

De zoektocht van de rechercheurs naar de gestoorde seriemoordenaar neemt een mooie weg en natuurlijk valt alles netjes in elkaar. Zoals het bij een beste thriller hoort. Maar dat is zeker niet slecht gedaan. Er zitten absoluut geen vreemde toevalligheden in,  maar er is gewoon een strak en goed plot. Heerlijk!

Het boek speelt zich af in Rotterdam en ik zie veel bekende plaatsen voorbij komen, wat ik als lezer juist extra aantrekkelijk vind.Te snel komt de laatste bladzijde in zicht, wat betekent dat ik echt leesplezier heb gehad en door het boek sjeesde. Nog eens overdenkend, dat zulke weirdo's met hun darknet echt bestaan en dat eigenlijk moeilijk te bevatten is dat mensen daar letterlijk aan hun trekken komen. Ook overdenkend hoe het kan dat deze auteur niet bij een grotere uitgeverij zit. Tjeerd Langstraat is een auteur die veel schrijftalent in zijn vingers lijkt te hebben met zijn derde boek en ik denk dat het de hoogste tijd begint te worden, dat meer mensen zijn verhalen gaan leren kennen.


Plot 4,5

Spanning 4,5
Schrijfstijl 4
Leesplezier 4,5
Orginaliteit 4,0
Psychologische ontwikkeling 3,5

Vier dikke vette kraaien voor Tjeerd 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten