maandag 10 juni 2019

Boekvonnis van Amla van Sterre Carron

Namens uitgeverij Witsand mochten wij een leesclub rondom Amla van Sterre Carron organiseren.

Eerst even waar Amla over gaat:

Als Norah Nys merkt dat ze niet alleen is in huis, slaat de angst toe. Tot overmaat van ramp vindt ze in de douchecabine een bebloed mes. Ze rent naar het bed van haar zoontje Abe. Die ligt vredig te slapen, maar wel met zijn hoofd naar het
voeteneinde, en zijn laken is vervangen door een overtrek met doodshoofdprint. Aan de spijlen van zijn bed hangt een briefje met de tekst: ‘Jij bestaat niet!’ en aan de ring van zijn fopspeen is de stengel van een chrysant vastgemaakt. Norah is bang maar ook woedend. Het zal toch niet weer zo’n rotstreek zijn van haar pluszoon zeker… Iémand wil haar wegpesten, maar wie dan? De terreur wordt niet alleen dreigender, hij komt ook steeds dichterbij. Hoelang kan Norah deze
toestand nog aan? Wie wil haar kapotmaken?

De deelnemers:

Juul van den Berg
Astrid van der Helm
Lien Gautiers
Stefanie Tijnagel
Fany van Hemelen
Dirk de Wolf
Lies Schikan
Nick Evrard

Begeleiding werd gedaan door Jacqueline Musch


Wat vonden zij van de cover?

Nick zegt het volgende:
Ik heb alle andere boeken ook (behalve Preta) dus ik koop ze zowiezo voor het verhaal. Maar deze cover vind ik toch wel aangenaam om zien. Niet te druk. Zwart/wit en de naam die eruit springt in het roze. Valt wel op en de rug en de achterkant in het grijze, de zachte overgang, de mooie tekening. Helemaal mijn ding.

Lies:
 ik vind de cover mooi. Het vertelt niets over het boek, maar mijn gedachten slaan een beetje op hol. Een weglopende vrouw, zoekt ze rust aan zee met de meeuwen om zich heen, even helemaal niks, alleen zijn met zichzelf. Het kan ook een vrouw zijn die tussen de vogels onderweg is naar de hemel, op het randje staat van leven en dood. Ik weet het niet wie daar uitgebeeld wordt, lezend kom ik daar wel achter.


Wat verwachten zij vantevoren?

Eigenlijk verwoord Astrid  het prima voor wat de deelnemers verwachten van een Sterre Carron:
"Ik verwacht van Amla een spetterende Rani Diaz thriller. Elk deel is heftiger maar ik kijk ook uit naar de onderlinge relaties en hoe die uitpakken."





Wat vonden zij tijdens het lezen?
Allen zijn stuk voor stuk erg enthousiast. Iedereen die start kan amper stoppen en vliegt door het boek heen.


Ze sloegen het boek dicht en wat dachten zij toen?

Astrid:


Mijn eerste gedachte is wauwwww, dat zindert nog even na. Inderdaad een ander Rani Diaz thriller, meer met een maatschappelijk thema. Maar jongens wat een boek!


Uit in 2 dagen! 

Lies:

Er zijn weinig boeken die mij zo beetpakken als dit boek. In twee dagen uit, kon het niet wegleggen. Gelukkig geen medebewoners thuis en een stille telefoon.
Een thriller die het woord thriller dik verdiend, maar ook een boek is dat niet vergeet dat ook politiemensen gewone mensen zijn die een privéleven hebben en als ze thuis komen een warme arm om hun schouder nodig hebben.

Sterre Carron, je hebt je zelf overtroffen, wat een fantastisch verhaal.

Nick

Allereerst blij dat ik het mocht lezen want 'wat een super verhaal'!

Stephanie


Wat een verhaal en zo heftig. Een boek vol emoties. Koude rillingen kreeg ik vaak .


Dirk

Dit boek is een toptien thriller

Juul

Wat heb ik weer genoten van een boek van Sterre!

Lien

mensen toch, hoe speelt ze het toch iedere keer klaar om zichzelf te overtreffen!!!

Fany

Ik dacht nadat ik het boek dichtdeed Nee!!! Toen ik eenmaal in het verhaal zat, kon ik het niet meer wegleggen. Ik vind het een gedurfde thriller met onverwachte twists, aandacht voor psychologie en verknipte personages.



*Vragen aan de auteur

In sommige leesclubs, zoals in die van Amla, worden zoveel vragen gesteld, dat ik een kleine selectie maak.

*Juul: Je schrijft altijd, voor zover ik weet, altijd over Rani Diaz. Komt er ooit ook eens een stand alone of ben je nog lang niet klaar met Rani?

Sterre:weet ik nog niet Juul, of eigenlijk weet ik het wel... ben sinds enkele dagen bezig met nummertje 13... Rani dus...


*Nick: Ik wou graag eens vragen waar je toch al die inspiratie blijft halen Sterre. Ik heb nog niet de inspiratie om een blad vol te schrijven laat staan een boek. In jouw geval dan een hele hoop boeken. Je blijft prachtige boeken brengen die goed onderbouwd en vlot te lezen zijn. Je spendeert heel wat tijd aan onderzoek en dat zie je in het verhaal. Wat een leuk beroep heb jij toch!!


Sterre: 

 Hoi, Nick, is een mix van mijn eigen verzinsels, met een vleugje van gebeurtenissen die ik in de krant lees (dagelijks spit ik ze uit) en waarvan ik denk: hmm... interessant, hoe kan ik dit in mijn verhaal verweven? En dan ook gesprekken met vrienden, je kunt je niet voorstellen wat voor gruwelijks er dan boven komt :) Maar meestal begint het met één personage wie ik duidelijk voor me zie en dan begin ik te broeden op een plot: zo is het eerste ei gelegd voor nummertje dertien... ik ben goed op weg... maar weet wel dat ik geen kortverhalen kan schrijven, nog niet eens een recensie, hoe mijn hersenen werken weet ik ook niet ;) mijn uitgever mag de korte inhoud op de flap schrijven, ik mag er niet aan denken dat ik het zou doen!

*Dirk:

Hoe kan jij de verschillende verhaallijnen uit elkaar houden bij het schrijven?

Sterre

 Dirk, dat is niet moeilijk, je switcht van het ene naar het andere verhaal en in het manuscript gebruik ik kleurtjes en duid ik die dingen aan die ik zeker niet mag vergeten in de eerste of tweede verhaallijn

*Fany:

Hoe heb je in hemelsnaam beslist wie te vertrouwen was en wie niet.. Elk verleden heeft wel geheimen.. Spannend en ik ga mee op zoek naar de slechterik.

Sterre

 Fany, telkens er in het manuscript een nieuw personage opduikt, denk ik: wat kan ik haar of hem ten laste leggen... gaan we dit personage verdacht maken of niet of doen we er wat anders mee... :)

*Stephanie

Ben je soms niet bang als een boek zou tegenvallen. In de zin van mensen meer en meer verwachten. Je overtreft je steeds. Of geeft het je juist meer vertrouwen...

Sterre

 Stefanie, nee, geeft me niet meer zelfvertrouwen, integendeel! Je kunt je niet voorstellen hoe ik nu gebogen zit over het nieuwe manuscript in wording! Zo van... is dit wel origineel genoeg? Gaan de lezers dit leuk vinden? Evenaart dit plot of script het vorige boek... hahaha, je zou eens naast me moeten zitten! Maar natuurlijk ben ik heel blij met jullie mooie reacties! 🥰




Wat vond Sterre dit keer van de leesclub?


Lieve vrienden,😊

Jammer genoeg is het alweer voorbij. We hebben een tijdje bij elkaar gelogeerd, maar moeten nu terug naar huis. Gelukkig komen we in het najaar opnieuw samen, ik kijk er al naar uit!

Ik heb me enorm geamuseerd, ik vond het een ‘top’ leesclub! Ook de discussies en jullie vragen vond ik geweldig.

Ik ben blij dat jullie genoten hebben van het boek en doe mijn best om nummertje dertien spannend en origineel te maken. Promise!

Ink, veel dank en een dikke knuf xxx voor het organiseren van de leesclub. Je doet dat super goed!

Dirk Demuynck bedankt voor het beschikbaar stellen van de exemplaren.

Als laatste wil ik jullie een fijne zomer toewensen, geniet van het zonnetje en van de vakantie.

Liefs,


Sterre

En dan to the point! Welk oordeel geeft deze groep aan Amla? De cijfers waren als volgt:
5 keer een 5
3 keer een 4,5
1 keer een drie

De drie wijkt nogal af van de andere acht. Het groepslid vond een aantal zaken in het boek te heftig en daarom kwam het voor haar niet boven de 3 (middelmatig) uit. Het leverde wel een interessante discussie in de groep op wat men wel of niet kan hebben tijdens het lezen. De ene helft vindt het afschuwelijk wat in het boek gebeurd en de andere helft zegt heel nuchter dat het maar fictie is en een thriller je wel wat mag laten rillen.


Mijn dank gaat uit naar de deelnemers, Jacqueline als begeleider, Sterre met haar lef tot het aangaan van een discussie, Dirk Demuynck voor de exemplaren en Yvette voor het maken van de vele quoteplaten die in de groep geplaatst werden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten