woensdag 21 februari 2018

Geir Tangen ondervraagd

 C: Haakon Nordvik
Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar na een maand werd het gepre-empt door Gyldendal, een van Noorwegens meest prestigieuze uitgevers, en sindsdien maakt hij ook internationaal faam. De buitenlandse rechten zijn aan 15 landen verkocht. De afgelopen weken zingt het rond dat Het meesterwerk een boek is wat je moet gaan lezen. Voor thrillerlezers las Ann het boek en had het liefst zes kraaien gegeven, zo enthousiast is ze.
Thrillerlezers mocht de auteur ondervragen:


Wie is Geir Tangen ? Welke 5 woorden beschrijven u het best en waarom ?
Ik heb deze vraag al een paar keer beantwoord deze laatste dagen en ik zeg dus hier hetzelfde : ik ben 48 jaar, een leraar en een schrijver.  Maar wie ik echt ben ? Misschien een dromer die nooit volwassen is geworden. In mijn hoofd ben ik nog steeds die gekke tiener die denkt dat hij alles aankan als hij het maar echt wil. Ik denk nog steeds dat ik een popster kan worden, een Olympisch atleet of…een beroemde misdaadschrijver. Er zijn geen grenzen en niets houdt me tegen. Maar natuurlijk…deze dromen bestaan alleen in mijn kinderlijk hoofd als ik alleen in mijn auto zit of het appartement voor mezelf heb. In het echte leven ben ik nogal saai eigenlijk. Een vader en een grootvader, een echtgenoot en een vriend. Een leraar en een schrijver.
Vijf woorden : aardig. Speels. Zoekend. Creatief. Workaholic.
Dat is omdat ik nerveus word als ik te veel vrije tijd heb. Ik heb creatieve genen die gestimuleerd moeten worden, en ik hou ervan om te spelen met personages, te zien hoever ik daarmee kan gaan. Mijn boeken zijn wreed en  je kan zelfs zeggen donker en bloederig, maar ik als persoon ben aardig.  Eigenlijk word ik als “onnozel aardig” beschreven  door mijn vrienden en familie. Mijn moeder en vader hebben me zo opgevoed en ik denk altijd twee keer na over hoe wat ik doe anderen rondom me kan beïnvloeden.  Daarom ben ik misschien die kwaadaardige rotzak als ik begin te schrijven 😉. Tot slot, ik kan wreed zijn zonder iemand te kwetsen.

Hoe kwam je op het plot van het eerste boek ?
Ik ben in 2010 begonnen met het schrijven van “Maestro” (Het meesterwerk), maar het verhaal dat ik schreef tot de zomer van 2012 was echt slecht eigenlijk. Ik schreef zonder een plan en ik begreep dat ik zelf niet wist hoe het allemaal samen moest komen in het einde, ik geloofde zelf geen woord van het verhaal , dus heb ik het gewoon verwijderd. (!) Toen…dezelfde dag reed ik mijn zoon Daniel naar zijn moeder en ik hoorde een Noors liedje op de radio, “Maestro”. Ik luisterde voor de eerste keer naar de tekst, stopte de auto , rookte een sigaret – en begreep dat de songtekst me een fantastisch misdaadverhaal gaf dat ik wilde schrijven. Dus dat deed ik J. Het heeft me 3,5 jaar gekost, van het eerste woord op het scherm tot het werd gepubliceerd in januari 2016. Ik werd getroffen  door het idee dat het schrijven van een thriller ook een eerbetoon was aan het misdaadgenre en dit verhaal  had veel mogelijkheden om precies dat te doen.  “Maestro” is bedoeld als een spannende, zenuwslopende thriller, maar op hetzelfde moment ook een vrolijke rit waar de auteur met de lezer speelt.

C:Haakon Nordvik
Welk personage van het boek lijkt het meest op jou ? Viljar ?
Ja, helaas, Viljar is het enige personage dat het meeste van mijn eigen gedachten en gedrag heeft. Zijn nicotineverslaving, zijn schuine blik op de wereld en de mensen die hij ontmoet, zijn kinderlijke geest en zijn ontspannen manier om saaie routineklussen op te lossen, dat ben ik helemaal.  Ik veronderstel dat ik hem dus al mijn negatieve kanten heb gegeven… J

“Het meesterwerk” (Maestro) is je eerste boek en je hebt het eerst zelf gepubliceerd in 2016. Hoe is het verhaal vergeleken met Gyldendal ?
Het verhaal is hetzelfde in de eerste versie en in de Gyldendal-versie.  Niets is er veranderd  eigenlijk. Ze hebben wat aan de opmaak gedaan en wat gecorrigeerd natuurlijk. Maar misschien was je vraag hoe het verhaal eindigde in Gyldendal nadat ik zelfpubliceerde in 2016 ? Het antwoord daarop is dat ik werd opgepikt door de Zweedse literatuuragent Astri von Arbin Ahlander en hij heeft de rechten van het boek verkocht aan 15 landen, inclusief Gyldenhal in Noorwegen. Dus, ik ben een Noorse auteur wiens boek  is verkocht aan een Noorse uitgeverij van Zweden J.

De buitenlandse rechten van je boek werden aan 15 landen verkocht.  Wat vind je daarvan ? Hoe heb je het gevierd ?
Mijn 2 eerste boeken zijn allebei verkocht aan 15 landen en de derde komt binnenkort uit in Nederland en in Noorwegen.  Het is overweldigend. Ik ben enorm blij dat mijn verhalen zoveel lezers over heel de wereld bereiken. Het is een sprookje en een droom die uitkomt. Het eerste land dat “Maestro” kocht was Denemarken en de avond dat dat gebeurde hielden mijn vrouw en ik de hele nacht een hilarisch feestje, maar daarna is er niet veel meer gevierd. We hebben een nieuw appartement gekocht aan de kust in Haugesund en we hebben veel gereisd.

Wat soort boeken lees je zelf graag ?
Het is allemaal misdaadfictie voor mij. Niks anders. Ik  doe inspiratie op door andere misdaadfictie te lezen en zo krijg ik ideeën. Zo is het al verschillende jaren. Ik was het lezen van algemene fictie een beetje moe toen ik mijn literatuurexamen aflegde en ik vind het een beetje saai.  Dat wil niet zeggen dat ik kwaliteit niet erken als ik het zie. Ik neem er gewoon de tijd niet meer voor om het te lezen.
C: Haakon Nordvik

Heb je een schrijfroutine of rituelen, en zo ja, welk dan ?
Ik heb stilte nodig en ik moet mijn mailbox en sociale media checken voor ik schrijf. Een slechte gewoonte, maar ik moet weten wat er in de wereld gebeurt voor ik begin te schrijven. Gewoonlijk schrijf ik ’s morgens voor iemand anders op is, of ’s nachts als iedereen naar bed is.

Plot je je boek van begin tot eind en schrijf je het dan op of laat je je personages het verhaal leiden en zien waar ze je naartoe brengen ?
Ik ben een planner. Ik plan en schrijf een samenvatting van alle scènes in het boek voor ik het begin te schrijven.  Elk detail is vooraf gepland, en de aanwijzingen en misleidingen zijn hardhandig geplaatst waar ik het verhaal een ​​draai of wending wil geven.


Wat kan je afleiden van schrijven?
Alles. Mijn telefoon, mijn vrouw, het internet, tv, sport, media, de kat die aan het snurken is… Ik ben heel snel afgeleid dus. Niet omdat ik niet wil schrijven, maar omdat ik in een bubbel zit als ik aan het schrijven ben en al het andere wat er in de wereld gebeurt, maakt steeds een prik in die bubbel.

Wanneer ontdekte je dat je een schrijver wou zijn ?
Al vroeg.  Als kind hield ik ervan om in de bibliotheek te zijn om gewoon naar de boeken te kijken, dromend dat mijn naam ooit op de rug van een van hen zou komen. Toen ik 10 was schreef ik manuscripten die ik voorlas aan mijn vrienden en ik maakte van hen acteurs die de scenes speelden die ik schreef. Ik heb altijd van schrijven gehouden en ik  heb bijna 20 jaar als freelance journalist gewerkt voordat ik als auteur eindigde.

Scandinavische thrillers zijn heel populair in Nederland, heb je daar een verklaring voor ?
Ja, ik denk het wel. In de eerste plaats – de kwaliteit van Scandinavische misdaadfictieschrijvers is enorm goed. Ze weten hoe ze moeten schrijven ! Maar aan de andere kant denk ik dat Nederlanders veel overeenkomsten zien tussen hun eigen samenleving en de Scandinavische.  Persoonlijk ben ik dol op verhalen die erin slagen de duistere geesten en daden te vermengen met de Scandinavische manier van leven en denken. Geen helden met zwellende spieren en aanstekelijke oneliners, die de boeven slaan met hun blote handen. Nee, in plaats daarvan hebben we deze kalme onderzoekers met een echt leven die hun hersenen gebruiken om de mysteries op te lossen. En dan heb je natuurlijk nog de kant van de moordenaar die beschrijft waarom misdaden als deze kunnen gebeuren. Het maakt de verhalen interessanter en opwindender. Ik denk dat Nederlandse lezers deze kwaliteiten kunnen herkennen in de Scandinavische noir verhalen. 

Welke Noorse auteur kan jij aanraden (alleen vertaalde boeken) ?
Als je graag traditionele detectiveverhalen leest met een sociale wending : Gunnar Staalesen
Als je houdt van een realistische rechercheur met de focus op het oplossen van een mysterie : Jørn Lier Horst
Als je houdt van donker, bloederig en griezelig : Ingar Johnsrud
Als je houdt van journalist-misdaad met een hoog tempo : Thomas Enger
Als je houdt van historische mysteries met verborgen onderwerpen, codes en Dan Brown : Tom Egeland
Als je houdt van pure kwaliteitsliteratuur met spanning en lef : Karin Fossum

Behalve schrijver van boeken ben je ook een bekend misdaadblogger : hoe is dat begonnen ?
Dat is begonnen toen mijn vrouw haar eerste roman publiceerde en ik op internet zocht naar plaatsen waar men sprak over boeken en literatuur. Toen vond ik een geweldig gezelschap van boek-bloggers.  Ik dacht dat ik hetzelfde wel kon doen, maar dan focussend op misdaadfictie. Het werd een enorm succes en tegen 2017 hebben 350.000 lezers de blog bezocht.

Nog een paar andere vragen :
*als je voor een jaar op een onbewoond eiland moest verblijven, welke 3 dingen zou je meenemen?
Vers water voor een jaar, mijn Kindle, en als laatste zou ik mezelf opofferen en Donald Trump meenemen, zodat de rest van de wereld een jaar van hem af zou zijn.

*als er iemand voor de eerste keer op bezoek komt, want kook je dan ?
He he…mijn geheimpje J  ik zou een heerlijke wortelcake maken.

*wat maakt jou heel gelukkig ?
Andere mensen gelukkig maken.  Zien hoe mijn kinderen met de wereld omgaan. Mijn vrouw die glimlacht. Mijn lezers die me vertellen over hun leeservaringen.

*Heb jij een geheime zonde in muziek ?
In de 80er jaren was het hardrock. AC/DC, Iron Maiden, Accept, Dio. Toen kwamen de 90s en ik hield van de grunge periode. B52’s, Nirvana, Soundgarden, Nickelback. De laatste 20 jaar heb ik naar Noorse muziek geluisterd en mijn drie boeken hebben hun titels van een Noorse rockband, “Kaizers Orchestra’. Hun teksten over hun drie liedjes zijn een inspiratie geweest voor de drie boeken met dezelfde titel. 
Het nummer Maestro kan je hier luisteren.

Enneh...kijk bij winactie voor een kans op een exemplaar van Het meesterwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten