woensdag 13 juli 2022

Interview met Chris van Gansbeke of met.... Herman Brusselmans of Urbanus of Erik Segers?

 


Naar aanleiding van het boek BV-Day, geschreven door het Pseudoniem Chris Van Gansbeke, werd ons eigen undercover team van Thrillerlezers! ingezet om de persoon achter deze Chris Van Gansbeke te traceren én te interviewen. Wij stelden de volgende vragen:

 

BV staat voor Bekende Vlaming. Jij schijnt ook een BV te zijn. Noem eens 3 kenmerken van de echte jij?
Kennen de Hollanders jou ook?

3 kenmerken van mijn echte jij: KKK. Koppig, Kritisch. Koddig. K3 dus.

 

Nederlanders kennen me ook. Al denk ik niet dat de meesten mijn naam onthouden. Het is gevaarlijk om in details te treden, want dan geef ik mezelf prijs. Ik kwam wel vaker op de Nederlandse radio en televisie. Al is het nu even geleden. Naar mijn gevoel geef ik al te veel 'hints' weg.

 

Waarom een boek onder pseudoniem? En heeft de naam Van Gansbeke iets te maken met de theatercriticus?

Een boek onder een pseudoniem geef je de mogelijkheid om iets uit te testen wat je nooit eerder deed. In dit geval een thriller/mediasatire. Mocht mijn echte naam bovenaan het boek staan, denk ik dat een aantal mensen meteen bevooroordeeld zouden zijn. Het maakt ook deel uit van de hele gimmick, het is een zomerse spielerei.

Knap opgemerkt. Van Gansbeke verwijst inderdaad naar Wim Van Gansbeke, de gevreesde theatercriticus. Zo kom je al iets dichter bij mijn identiteit. Ik heb Wim behoorlijk goed gekend. Dat doet vermoeden dat ik niet zo jong meer ben. Misschien ben ik ooit in het verleden wel genadeloos door hem neergesabeld. Want hij had een vlijmscherpe pen.

Het concept is al hilarisch bedacht als je alleen al naar het lijstje promo kijkt met punten die elke grote uitgeverij hanteert:


·        Leesexemplaren

·        Social media-campagne

·        Video trailers

·        Auteur (gemaskerd) beschikbaar voor interviews

·        Posters

·        8 Bladwijzers

·        POS-materiaal op aanvraag

·        Veel media-aandacht

Hoeveel lol heb je gehad tijdens het bedenken en schrijven?

Zoals de achterflap vermeldt: ik schreef eerder een boek. Of: boeken. Ook hier kan ik weer niet veel details prijsgeven want de zoekmachine Google helpt je zo op weg. Het idee kwam tijdens een slapeloze nacht en iets wat ik de avond ervoor op televisie zag inspireerde me voor dit verhaal. Ik wou altijd al een thrillerachtig verhaal schrijven  zonder té veel ballast. Lekker compact. Eens ik het verhaal en de basisintrige had, liet het boek zich bijna zelf schrijven. Ik heb er een aantal dingen in verwerkt waar ik als BV wel eens mee te maken had. Het was best een prettige denkoefening maar wou vooral dat de puzzelstukken mooi in elkaar vielen naar het einde toe. Na die ene slapeloze nacht volgde daardoor nog wel enkele andere nachten van piekeren, puzzelen en passen.

Met welke bekende Vlaming kunnen we jouw humor vergelijken?

Moeilijke vraag.  Ik ben iemand die van visuele humor houdt, minder van woordhumor. Humor sluipt een beetje binnen in BV-DAY maar echt komisch noem ik het boek niet. Het is een verhaal met weerhaakjes en enkele morele kwesties. Het is niet vrijblijvend. Ik stel het begrip BV anno 2022 best wel een beetje in vraag. Ik hou enorm van de humor van Dikke Freddy, een creatie van schrijver Erik Vlaminck die ik overigens mijn boek heb bezorgd. Het is één van de Vlaamse auteurs die ik erg kan smaken. Dikke Freddy vertelt vaak schrijnende waarheden onder een laag van ironie en zelfspot.


Welke 3 BNers had je er ook nog wel in kunnen schrijven?

BN'ers die ik in gedachten zou kunnen hebben voor dit boek zijn mensen die zichzelf graag etaleren en vaak onvermijdelijk worden. Genre Gordon of Patricia Paay. Waarbij je denkt: wat hebben ze nu weer verzonnen om in de belangstelling te staan.  Maar ook BN'ers die graag de controverse opzoeken, zouden een rol kunnen spelen in het boek. Johan Derksen bv, om iemand te noemen die pro's en contra's uitlokt.  Voor alle duidelijkheid: alle BV's in het boek zijn verzonnen namen, waarbij ik wel enkele bestaande BV's in het achterhoofd hield, maar meestal is een personage een combinatie van een aantal BV's.

Heeft er zich al een lezer gemeld die het raadsel van de BV-auteur heeft opgelost en wanneer wordt de auteur bekend gemaakt?

Ja, een BV met wie ik goed bevriend heb en een aantal zelfde passies deel, heeft me meteen ontmaskerd, zelfs nog voor hij het boek gelezen had. Een magische truc vermoed ik, want hij is soms goochelaar. Hij heeft alvast beloofd om te zwijgen als een ... graf. Geen flauw benul wanneer ik ontmaskerd word, maar de pret mag toch nog even duren.


En dan nog een paar hele korte vragen:

 Zorro of Mega Mindy?

 Zorro is natuurlijk de gemaskerde held bij uitstek. Daar kan geen Mega Mindy tegenop.

 Philip Geubels of Urbanus?

 Urbanus. Want zong hij niet: 'er gebeuren rare dingen om me heen'? Hij is een fenomeen.

 Herman Brusselmans of Griet Op de Beeck?

 Griet Op de Beeck graag. Ik mag haar boeken graag lezen en ze hanteert een fijne taal, wat je niet van Brusselmans kan zeggen. Maar misschien ben ik zelf wel Brusselmans, want er zijn vermoedens dat dit een alter ego voor Brusselmans is. Herman was namelijk lovend over de eerste boeken van Erik Segers, die de man is achter de uitgeverij. De twee zijn goed bevriend en misschien is dit een vriendendienst om de uitgever aan een bestseller te helpen?

Mathilde of Máxima?

 Maxima heeft net wat meer présence, vind ik.  Maar ik ben niet zo gefocust op royalties.



 

Chris, namens alle lezers van Thrillerlezers! heel erg bedankt voor het beantwoorden van onze vragen, en we wensen jou heel veel geluk in je verdere carrière/leven als BVer.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten