vrijdag 15 oktober 2021

In gesprek met Sterre Carron

 

De nieuwste Rani kreeg een 4,5

De zeventiende ‘Rani Diaz’ rolde ondertussen van de persen en nog is het verhaal van de hoofdinspecteur niet verteld.  In ‘Verdwaalde ziel’ wil de dader niet alleen het spel slim spelen, ook de emoties laaien hoog op.  Afspraak dus met Sterre Carron, om te vragen waar ze de mosterd vandaan blijft halen.

• Centraal in ‘Verdwaalde ziel’ staat de familie Larsen.  Hun leven is nauw verbonden met ijs, sneeuw, de schaatsbaan.  Wat bracht jou bij deze invalshoek?  Ben je zelf bedreven in het schaatsen? Het skiën?

Ik heb veel geschaatst en geskied, maar door het lezen van een artikel kwam ik op het idee! (vooral proloog)

• Rouw en rouwverwerking gaan als een rode draad doorheen het verhaal.  De leden van de familie Larsen, Gentil, Mo, …, ze lijden allen een vorm van verlies.  Welk verlies had het meest impact op jou?

Sowieso Mo. Ik had een nauwe band met het personage. Ik gunde haar geluk na alle tegenslagen die ze had gekend. Mo is naïef en goedgelovig en dat maakt haar, volgens mij, erg kwetsbaar.

• Verlies raast als een orkaan door het boek. Verlies ontwricht, maakt kapot.  Elk van de getroffen personages gaat er op zijn geheel eigen manier mee om.  Is dat het resultaat van veel observeren in het echte leven of stonden professionals uit het veld je bij met raad en daad?

Ik heb in mijn omgeving veel met verlies te maken gehad en lange gesprekken gehad met de slachtoffers over de impact ervan. En, inderdaad, iedereen gaat er anders mee om. Ooit was ik vrijwilliger bij de zelfmoordlijn. De gesprekken die ik daar heb gehad, zullen me altijd blijven bijblijven!

• Het boek is heel intens.  De emoties spatten van de bladzijden.  In ‘Verdwaalde ziel’ wordt meer dan één personage op zijn ziel getrapt.  Was het schrijven van het boek dan niet enorm slopend voor jou, Sterre?

Uit het archief

Integendeel. Hoe meer emoties ik kan beschrijven, hoe beter het voelt. Dat klinkt misschien raar of zelfs sadistisch, maar dat is het niet. Als je mee kan voelen met je personages, kun je ze beter beschrijven en of uitdiepen. 

• Hoe houd je al die gevoelens in de hand?  Word je wel eens meegesleept daarin?

Zeker, maar eenmaal ik de laptop afsluit, kom ik terug met mijn voetjes op de grond. Ik loop niet de hele tijd te denken aan wat ik heb geschreven. Waar ik vooral over nadenk, is hoe het verhaal verder evolueert.

• Welk personage, tussen al die verdwaalde zielen, raakt jou persoonlijk het meest?

Mo (door het medelijden of medeleven dat ik voor haar voelde)

• Kan je begrip opbrengen voor de personages die vanuit hun verlies een misdaad begaan?

Een misdaad is nooit goed te praten, maar ik kan er zeker begrip voor opbrengen (Uiteraard niet voor alles). Iemand die uit frustratie of zonder motief een medemens neersteekt, daar heb ik geen begrip voor. Maar, als je jarenlang getreiterd wordt, of als er belangrijke dingen voor jou werden achtergehouden en je komt dan achter de waarheid, dan kan ik snappen dat er een bom in je hoofd ontploft. Advocaten noemen dat onweerstaanbare drang. Ik noem dat een vulkaanuitbarsting. Dat is ook door niks of niemand te stoppen.

• Je raakt gevoelige thema’s aan.  Minderwaardigheidsgevoelens of uitsluiting omwille van bepaalde uiterlijke kenmerken, de dood van een lievelingskind, interseksualiteit, … .  Zware kost verwerkt in  één verhaal.  Kwamen deze onderwerpen ‘natuurlijk’ samen in één verhaal of is het eerder het resultaat van een plan dat gerijpt is in de tijd?

Ze kwamen natuurlijk samen. Alleen moest ik erover waken dat het een geloofwaardige mix werd. Het was puzzelen.

• ‘Interseksualiteit’ is lang in de taboesfeer blijven hangen.  Misschien is het nog steeds moeilijk bespreekbaar.  Krijg je in dit verband reacties van de lezers?

Nog niet gehad, kan nog komen natuurlijk. 😊

• Is het jouw bedoeling om dit thema meer bespreekbaar te maken?

Toen ik nog als vroedvrouw werkte, was er een collega die twee baarmoeders had. Ze was drieëntwintig en kwam erachter toen ze naar de dokter ging. Ze stelde zich vragen waarom ze niet zwanger werd. Haar verdriet was zeer intens en ik heb geprobeerd haar te steunen. In een paar maanden tijd, veranderde ze van een optimistische vrouw in een zielig hoopje ellende. Dat heeft niks met interseksualiteit te maken, maar de herinneringen eraan, waren zeker de aanleiding om over interseksualiteit te schrijven. Twintig jaar geleden probeerde men dat te verdoezelen. De dokter stelde de ouders voor de keuze: wordt het een jongen of een meisje? “U moet nu beslissen, zodat we kunnen overgaan tot een operatieve ingreep.” Het nietsvermoedende slachtoffer kwam het te weten tijdens de puberteit. Beeld je in!. Je komt bij de dokter en je krijgt te horen dat je er wel als een meisje uitziet, maar dat je het niet bent.  Hij/Zij vertelt je dat je rondloopt met niet ingedaalde testikels en dat je geen baarmoeder hebt; dat je als meisje bent geboren in een lichaam met XY-chromosomen of als jongen met XX-chromosomen. Als je ouders dit voor je hebben doodgezwegen, en je komt het te weten als puber of als jongvolwassene… vreselijk…

• Jij bent medisch opgeleid.  Kreeg je beroepshalve te maken met interseksualiteit?  Kan je als professional iets betekenen voor de mensen die ermee te maken krijgen?

Ik ben er nooit mee geconfronteerd geweest. Nochtans heb ik veel bevallingen gedaan.

• Zal onze maatschappij er ooit klaar voor zijn om intersekse personen , transgender personen, kortom alle personen die niet passen in de geijkte vakjes, te aanvaarden en behandelen als ieder ander persoon, denk je?


Ik mag het hopen. Het moet maar eens stoppen om mensen in een vakje te stoppen. Als iemand zonder armen wordt geboren, is het zichtbaar en kan men meestal rekenen op begrip. Het omgekeerde is waar voor een transgender of een intersekse persoon. Hoe kan dat? Waarom is de halve wereld zo kortzichtig? Ik hoop dat mijn boek gelezen wordt als thriller, maar ik hoop ook dat er wordt over nagedacht als het de lezers het boek dichtklappen. Natuurlijk zijn er veel boeken over dit onderwerp geschreven, maar als het verwerkt wordt in een thriller, maakt het het leed alsnog zwaarder.

• Je preciseert heel vaak hoe een personage kijkt, praat, lacht, zit, … .  Ben je een auteur die vanop een terrasje de passanten gadeslaat en helpen die observaties bij het creëren van personages?

Hahaha, ik weet zelfs niet dat ik dat doe. Nee, hoor, ik observeer weinig mensen. Als iemand gaat zitten, denk ik: oké, hij of zij gaat zitten, maar hoe kan ik het kleurrijker maken. Wat doe ik als ik ga zitten? Leg ik mijn voet op mijn knie? Frunnik ik aan mijn spijkerbroek? Kijk ik de persoon, die tegenover me zit, recht in de ogen?

  Eerder stelde je dat je wat de naamkeuze van de personages betreft, je terugvalt op lijstjes.  Ik meen toch meer te mogen zoeken achter de keuze voor de naam ‘Gentil’.  Of sla ik de bal mis?

Iemand die vriendelijk en aardig is. 😊 Is hij ook, hé! Ik vond die naam geweldig bij het personage passen.

• Met Florian waait er in het team van Rani Diaz een West-Vlaamse wind.  Waarom iemand uit West-Vlaanderen (niet dat ik wil discrimineren!:) )


Wel, Florian zal ooit opduiken als rechercheur in een nieuwe reeks. Meer ga ik niet verklappen. Het is niet mijn personage, en niet mijn reeks, maar wel van een van mijn vrienden. Zo heeft iedereen die het boek gelezen heeft, toch al kennis met hem gemaakt.

• Het eerste wat je van Florian zegt, is dat hij ‘zuinig’ glimlacht.  Vertrouw je het zelf niet helemaal, heb je zelf zo je bedenkingen en zie je wel hoe het hem vergaat in het team?

Het was bijzonder moeilijk om over hem te schrijven. Ik had wel een beschrijving van zijn uiterlijk en zijn familiale toestand gekregen, maar dat was het. Het was niet mijn personage, dus ik was heel erg op mijn hoede. Ik probeerde extremen te vermijden. Wat er me ook opviel was, dat ik heel voorzichtig was met het beschrijven van zijn gevoelens. Ik probeerde het te omzeilen.

  Rani gooit hem zonder veel poespas onmiddellijk voor de leeuwen.  Wat dacht je, vooruit met de geit?  Zo zou jij het ook aanpakken?

Ja, zeker, ik heb een hekel aan talmen.

• Rani en haar team krijgen ook te maken met cybercriminaliteit.  Kreeg je er zelf ooit van dichtbij of van ver mee te maken?

Gelukkig niet nee.

• Sommige passages roepen geuren en … herinneringen op.  Neem nu die waar een bloemkool in de strijd wordt gegooid!  Sterre, heb jij nare herinneringen aan bloemkool met worst?

Nee, wel aan rode kool met worst. 😊  Ik lustte geen rode kool, maar ik werd zachtjes verplicht het te eten. Telkens ik weigerde, stuurde mijn vader me naar mijn kamer. Een uur later mocht ik het nog een keer proberen. Op een dag smeet ik het bord op de grond en sindsdien kwam er nooit nog rode kool op tafel. In het boek kon ik jammer genoeg geen rode kool gebruiken. Je weet waarom!

• Waarmee zou iemand met slechte bedoelingen jou onder druk kunnen zetten?

Met niks! Iemand met slechte bedoelingen komt niet in mijn buurt of kieper ik eruit. Als je bedoelt een overval of een homejacking, dan mogen ze me alles afnemen behalve mijn kinderen en mijn hond.

• Neem je na het schrijven van bepaalde scènes wel eens de proef op de som?  Ben je na de passage met de bloemkool zelf de keuken ingetrokken om met een bloemkool aan de slag te gaan?

Ik eet geen bloemkool omdat ik het moeilijk verteer. ik ga mezelf niet pijnigen. 😊 Kolen zijn niet echt mijn ding, uitgezonderd Chinese kool en broccoli.

• ‘Verdwaalde ziel’ vertelt een heftig verhaal.  Nam je de tijd om zelf even te bekomen of zit er alweer een nieuw Rani Diaz-verhaal klaar in jouw hoofd?  (overbodige vraag, uiteraard!) We laten ons graag verleiden met  een werktitel of om het even welk klein beetje informatie!

😊 De werktitel is: Gemengd vlees, maar dat wordt niet de echte titel. (En, nee,


het gaat niet over racisme.) Het thema is… sttt… iets dat je hoopt alleen in films te zien. Het is eng, maar niet vies of zo.  😊 Ik ga meestal op zoek naar onderwerpen die je bij de strot grijpen.  Dat zal deze keer niet anders zijn. RESPECT is een must voor ieder mens die op deze aardbol rondloopt, Of je nu arm of rijk bent, mooi of minder mooi, wat maakt het uit? Respect kost geen geld. Zoveel mensen die als een beest behandeld worden; Ik gruwel ervan. Het thema raakt me tot in mijn ziel. Meer wil ik er voorlopig niet over kwijt. 😉

• En ja, ik moet het van mezelf vragen: Rani weet Van Damme goed van woord te dienen.  Zal ze in de toekomst thuis ook Frederik de juiste verhoudingen laten ontdekken? 😊

Goh, ik probeer er rekening mee te houden. Frederik is in script achttien nog niet veel aan bod gekomen. Ik ben een pittige confrontatie aan het voorbereiden…  

Hartelijk dank, Sterre, dat Thrillerlezers! je alweer de oren van het hoofd mocht vragen.  En het zal je niet verbazen dat je ons alweer zo hebt getriggerd dat we met grote verwachting uitkijken naar de achttiende Rani Diaz.  Een klein stemmetje liet me al weten dat het plot nog niet helemaal klaar is met jou! 😊


Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten