vrijdag 23 februari 2018

C.J. Tudor ondervraagd

C: Mariel Kolmschot
Veruit mijn favoriete boek van de afgelopen maanden is het boek De krijtman van C.J. Tudor. Hoe leuk vond ik het dus zelf al dat ik de leuke schrijfster wat vragen mocht stellen!

Uit de bio van de uitgeverij:

C.J. Tudor werd geboren in Salisbury en groeide op in Nottingham, waar ze nog steeds woont met haar partner en dochtertje. Ze stopte op haar zestiende met school en had daarna diverse baantjes, waaronder winkelbediende, junior-verslaggever, radio-tekstschrijver, copywriter en voiceover. 
Ze gelooft heilig dat er geen heerlijker eten bestaat dan pizza met champagne of patat met currysaus na een avondje stappen.

De Krijtman is haar thrillerdebuut. Het boek was reeds voor verschijnen een internationale sensatie: de vertaalrechten werden binnen een paar weken aan maar liefst 39 landen verkocht.

*Wie is C.J. Tudor ? Welke vijf woorden beschrijven jou het beste en waarom ?

Maf. Eerlijk. Realistisch. Verontrustend vrolijk.
Ik neem mezelf niet serieus. Ik hoop op het beste en plan voor het ergste. Ik haat negativiteit. Als je altijd denkt aan wat je niet hebt stel je nooit op prijs wat je wel hebt. Het belangrijkste in het leven is vriendelijk zijn.

*Hoe kwam je op het plot van je eerste boek ?

Een vriend gaf mijn dochtertje een doosje kleurkrijtjes voor haar tweede verjaardag. Heel de namiddag hebben we stokfiguurtjes zitten tekenen op de oprit. Daarna gingen we binnen en vergaten ze. Later die avond deed ik de achterdeur open en zag die vreemde krijttekeningen overal. In de duisternis zagen ze er ongelooflijk angstaanjagend uit. Ik riep naar mijn partner: “deze krijtmannen zien er echt griezelig uit in het donker…”

*Welk personage in je boek heeft het meeste van jou ? Chloe ?

Eigenlijk, waarschijnlijk Ed. Ik deel zijn donker gevoel voor humor en ik ben zelf een beetje vreemd – hoewel ik meer Chloe’s gevoel voor kleding deel…en muzieksmaak!

*De krijtman is je eerste boek en wordt verkocht in 39 landen : hoe voel je je daarover ? Hoe heb je dat gevierd?

Nog steeds erg verbaasd. Het is een heel surreëel gevoel. We hebben een fles champagne open gedaan toen we het nieuws hoorden. Oh, en we hebben een nieuwe koelkast gekocht ! Heel rock & roll !

*Heb je een schrijfroutine of schrijfrituelen, en zo ja, welke ?

Niet echt. Zo lang ik ergens kan zitten, met iets te drinken en mijn laptop, kan ik verder.

*Wat was de soundtrack terwijl je aan het schrijven was ? Kan je je 3 favoriete nummers van de 80s noemen ? En hedendaagse ?

Ik luister niet naar muziek als ik aan het schrijven ben want dat leidt me teveel af. Mijn favoriete 80s liedjes zijn waarschijnlijk de klassiekers : Love Cats van The Cure(videoclip)  , Tainted Love van Soft Cell en Don’t You want Me van the Human League.
Hedendaags : Mr Brightside van The Killers, Get Better van Frank Turner (  videoclip) en Walk van Foo Fighters.

*Plot je je boek van begin tot eind om het dan op te schrijven of laat je je personages het verhaal leiden en zien waar ze je naartoe brengen?

Dat haat ik – ik zou me vervelen voor ik begon. Ik laat mijn personages graag de weg wijzen, me meenemen op reis. Je vindt op deze manier meer interessante omleidingen!

*Wat kan je afleiden van het schrijven ?
Twitter. Mijn kleine meid.

(Hoe leuk dat de auteur op twitter op de recensie reageerde met een kraai)

*Wanneer heb je ontdekt dat je schrijver wilde worden ?

Ik schreef al verhalen toen ik klein was. Ik was enig kind en leefde in een fantasiewereld. Ik heb altijd willen schrijven maar ik dacht dat mensen zoals ik geen auteurs konden worden. Mijn ouders hebben me aangemoedigd om meer realistische verwachtingen te hebben !


*Een van je leraren voorspelde dat je een bestseller zou schrijven of premier zou worden. Waar waren deze grote verwachtingen op gebaseerd ?

Nu, ik denk dat dat een grap was maar mijn leraar Engels – Mr Webster- moedigde me echt aan om te schrijven. Ik was ook een grote fan van debatteren. Ik hou van een goed argument!
Je ging van school af toen je nog maar 16 was, had je er zo’n grote hekel aan ?
Ik haatte het niet maar ik had ook geen geweldige tijd op school. Ik leed aan een eetstoornis en hoewel ik het heel goed deed bij al mijn examens, was de druk van de schoolomgeving niet goed voor mij.

*Welk genre boeken lees je zelf graag ?

Zowat wat ik schrijf. Donkere, verdraaide thrillers. Alles wat een beetje bovennatuurlijk is en ik ben ook verzot op een beetje sci-fi.

*Kan je een paar boeken opnoemen die we moeten lezen ?

Welnu, van wat ik recent las : Behind Her Eyes (Wat jij niet ziet) van Sarah Pinborough. The Colour of Bee Larkham’s Murder van Sarah J. Harris en The Innocent Wife van Amy Lloyd.
Altijd favoriet : The Shining van Stephen King, Spares van Michael Marshall Smith and Altered Carbon van Richard Morgan. Oh, en alles van Harlan Coben.

*In je biografie staat de grappige tekst : de laatste keer dat ze op de hielen liep, brak ze een tand. Dus geen hielen meer nu ?

Ik heb er sindsdien geen meer gedragen. Ik droeg ze vroeger ook niet vaak – daarom viel ik waarschijnlijk. Wel, dat en de wijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten