zaterdag 2 december 2017

Buiten het boekje, aflevering 5 Nico Baaijens

Boekje open over Epub en PDF

Op mijn E-boekpagina wordt me vaak de vraag gesteld wat het verschil is tussen een Epub- en een PDF-bestand. En ook: hoe met name een Epub-bestand zicht- en leesbaar gemaakt moet worden op een E-reader, een pc, een tablet, een smartphone of een iPad.
De procedure voor het downloaden van Epub- en PDF-bestanden voor E-reader-apparaten als Kobo, Kindle, Icarus, Autovison en Pocketbook Touch verschillen van merk tot merk. Daar valt weinig in z’n algemeenheid over te zeggen.

Nu eerst even over het verschil tussen de twee bestandstypen.
PDF betekent Portable Document Format. Het werd in 1993 ontwikkeld door Adobe voor de veelgebruikte Adobe Document Reader die op bijna elke pc staat. Vrijwel alle handleidingen of manuals voor apparaten staan op de bijbehorende cd-rom als PDF-bestand en worden met de eveneens meegeleverde Adobe Reader gelezen. Dat scheelt kapitalen aan kosten voor bedrukt papier.
(Wie zei ook weer dat bedrukt papier z’n langste tijd gehad heeft...?).
Je kunt een E-boek lezen met een PDF-reader maar de voorkeur moet uitgaan naar Epub. De PDF-reader is niet gemaakt en ook niet erg geschikt voor het lekker lezen van E-boeken. De PDF-reader maakt leesbaar en daar is alles mee gezegd.
Met de Epub-reader daarentegen wordt niet alleen het papieren boek netjes nagebootst, ook het aantal mogelijkheden is veel en veel groter. In mijn vorige column heb ik de meeste voordelen op een rijtje gezet.
Nu de Epub-praktijk.
Net als bij PDF heb je een Epub-reader nodig om het gedownloade Epub-bestand op je beeldscherm te krijgen. Voor de pc vind ik de beste Epub-reader die van Calibre.
Calibre is in feite veel meer dan enkel een Epub-reader. Het is een compleet en veelzijdig Ebook Management System met ingebouwde reader. Je kunt hele E-bibliotheken aanleggen en beheren in Calibre.
Vergelijkbaar met Calibre is het programma iBooks op de Mac en op de iPad. Op de iPad kan een PDF-bestand overigens onmiddellijk zichtbaar worden gemaakt door er op te klikken. Helaas kan dat niet met Epub. Zo’n bestand moet eerst worden gedownload. Het komt dan in de default download-directory te staan. Aldaar kan het bestand worden aangeklikt. Als een standaard Epub-reader is ingesteld, wordt het bestand daarin leesbaar gemaakt. Bij mij is die standaard Epub-reader uiteraard de Ebook Reader van Calibre.
Je kunt ook rechts op het Epub-bestand klikken en naar ‘Openen met...’ gaan. Je krijgt dan een lijstje met programma’s die de Epub mogelijkerwijs zichtbaar kunnen maken. In Windows 10 staat in dat lijstje altijd de webbrowser Microsoft Edge. Deze maakt Epub leesbaar maar de manier waarop verdient geen schoonheidsprijs.
Een aantrekkelijke alternatieve Epub-reader voor de pc is Sumatra. Het is een veelzijdige reader die zowel PDF als Epub zichtbaar maakt. Ook hier geldt voor Epub dat er aan de weergave nog veel verbeterd kan worden. Behalve PDF en Epub is Sumatra geschikt voor de E-boekformaten: Mobi, XPS, DjVu, CHM en CBZ/CBR voor E-stripboeken (Comics).
U kunt Sumatra veilig downloaden op:
Een plaatje (screendump) van een E-boek in Sumatra gaat hierbij.(Bovenaan)
Tot slot voor degenen die het nog niet weten of nog niet zelf hebben ontdekt: U kunt geheel gratis veel van mijn korte E-verhalen downloaden (Epub en/of PDF) op mijn E-boekpagina:
goo.gl/nsnH5K
De lange lijst met E-verhalen wordt geregeld aangevuld.

Veel E-boek leesgenoegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten