zaterdag 25 november 2017

Buiten het boekje door Nico Baaijens, deel 4

Het (E) boek van de toekomst

Het papieren boek heeft geen toekomst meer. Zo lang het bestaat; dat is sinds de uitvinding van de boekdrukkunst, heeft het de lezers nauwelijks of geen innovaties gebracht. Het papieren boek is nog steeds wat het altijd is geweest: een kaft met als inhoud een bundel aan beide zijden bedrukte pagina’s die in de rug bij elkaar worden gehouden.
Technologisch is het P-boek een achterblijvertje. Het heeft de snelle technologische ontwikkelingen niet kunnen bijbenen. In de loop der vele jaren zijn geen noemenswaardige verbeteringen te melden of het zou de introductie van het pocketboek in de jaren vijftig moeten zijn. Gevolgd door de wat steviger paperback. Dat was wel nodig ook aangezien het pocketboek tijdens al het lezen uit de band viel en er na twee keer lezen niet meer over bleef dan een losbladig systeem.
Vandaag laat de moderne e-reader zijn primitieve papieren voorganger ver achter zich. Met de e-reader bepaalt de lezer zijn eigen lettertype en grootte. Hij kan bladwijzers plaatsen, aantekeningen of annotaties aanbrengen, een eigen boekenplank en zelfs een hele bibliotheek inrichten, een onbekend woord markeren en direct een onderliggend verklarend woordenboek of encyclopedie raadplegen, snel zoeken op een woord of zinsdeel, op een hyperlink klikken om een relevante website te bezoeken, een e-mailtje versturen naar de auteur, videootjes bekijken die als illustraties in de pagina’s zijn aangebracht en nieuwe titels direct bestellen, betalen en downloaden in plaats van geduldig dagen lang wachten op de postbode of pakketbezorger.
Maar dat is nog niet alles! Interactiviteit is het toverwoord van E-reader toekomst. Want er de E-reader belooft nog veel meer mogelijkheden en voordelen.
Wat dacht je van: direct een lovende of vernietigende recensie schrijven na lezing? Persoonlijk (video)contact met de auteur en/of met medelezers via een ingebouwde Messenger? Er komen ook cursus E-boeken voor klassikaal onderricht via E-learning. En dan nog: directe koppelingen met interactieve apps als Google Earth en Street View.
De laatst genoemde ontwikkelingen worden de voorlopers van nog veel opwindender mogelijkheden voor de E-reader van de toekomst. Hoog gespannen zijn de verwachtingen van de koppeling tussen de interactieve E-reader en de (letterlijk) onbegrensde mogelijkheden van Virtual Reality. 
Dat gaat binnenkort al beginnen met een nieuwe, sterk verbeterde versie van de Google Glass: de intelligente bril die webpagina’s direct op het netvlies projecteert. De nieuwe Smart Glasses, zoals ze worden genoemd, laat e-boeken niet alleen lekker lezen, ze kunnen ook via een oortje door een stem naar keuze worden voorgelezen: lekker lui liggen luisteren dus.
Nog een stapje verder en de Smart Glass-drager sluit zijn ogen en stapt de droomwerelden van zijn keuze binnen. Wonderlijke fantasiewerelden die hij kent van beroemde tv-series als de Game of Thrones, Star Trek, The Hobbit en The Walking Dead. Het worden ‘role-playing E-adventures’, dat wil zeggen dat net als in moderne videogames de ‘lezer’ een actieve rol te spelen krijgt in de wonderbaarlijke 4D-avonturen die zich aan zijn verbijsterde ogen zullen ontrollen.
En dat is allemaal nog maar een begin. In de wat verderop gelegen toekomst zullen er zó veel mensen verslaafd raken aan de E-realities dat de virtual reality-visors niet aan te slepen zullen zijn. 
Want smart of slim worden de VR-apps van de toekomst zeer zeker. Een voorbeeld: ze krijgen sensors die de gemoedstoestand van de ‘lezer’ vaststellen. Zo kan de VR-app zich automatisch aanpassen aan zijn IQ, zijn gemoedstoestand, zijn verwachtingspatroon en zijn 

Steeds meer mensen die van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat (en nog later) in deze droomwerelden vertoeven, zullen op den duur niet langer het onderscheid kunnen maken tussen de ware werkelijkheid en het reuzenrad dat de computers van de toekomst hen voor ogen draaien.
Bezorgd? Verontrust? Geërgerd?
Laat ’t me weten. Dan houd ik daar in de volgende columns rekening mee.
Troost u met de gedachte dat u het allerergste op dit gebied niet meer zult meemaken. Dat is voorbehouden aan de mens van de toekomst die is opgegroeid en heeft leren leven met de zegeningen van de moderne, immer voorwaarts stormende technologie waarin de sky de limit is en altijd zal blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten