donderdag 31 augustus 2017

Christine Bols ondervraagd

Christine Bols is een Vlaamse schrijfster, bekend van de serie rondom het duo Sackley & McCool.
Dit jaar verraste ze met de standalone Kortsluiting. Beide Thrillerlezers-chefs hebben het boek gelezen en waren heel enthousiast.  Hoog tijd om Christine even kort wat vragen te stellen!

Wil je jezelf in 5 kernwoorden met uitleg omschrijven?
Laatbloeier omdat ik pas op mijn zestigste begonnen ben met schrijven.
Levensgenieter: alles kan, niets moet.
Perfectionist: ik kan ziek worden van fouten die ik in mijn eigen boeken zie.
Doorzetter: als ik iets begin, wil ik het ook tot het einde doorzetten.
Gevoelig: en dat gaat vooral over minder goede recensies, maar dat is vermoedelijk voor iedere auteur zo.

Smaken verschillen maar ik schrok van de omslag. Vind het geen thrillerkaft, maar jij zal hem uiterst geschikt vinden. Wat is het idee achter de omslag?
Heb je een voorbeeld van een boek waar jij de kaft schitterend vindt?
In overleg met aquaZZ hebben we gekozen voor een minder thrillerachtige kaft, omdat het boek humoristisch was. De kleuren zijn misschien wat fel, maar uiteindelijk was ik er best tevreden mee. Smaken verschillen en gelukkig maar.
Ik heb al veel prachtige kaften gezien, maar voor mij steekt deze van ‘Zoenoffer’ van Karin Slaughter er toch een beetje uit.

Een stand alone dit keer? Ik ben erg benieuwd waarom?
Dit verhaal zat al jaren in mijn hoofd en af en toe schreef ik een hoofdstukje maar dan stopte ik er weer mee. Mijn kinderen hebben me aangemoedigd om toch verder te schrijven en dat heb ik gedaan. Het is iets heel anders dan de vier boeken uit de reeks Sackley/McCool, maar uiteindelijk is het geworden wat ik ervan wilde.

 Het grote voordeel is dat je niet vastzit aan personages en eerdere gebeurtenissen. Je kan iets volledig van het begin opbouwen waarmee je dan alle kanten uitkunt. Het schrijven van een stand alone geeft je meer vrijheid en eigenlijk ook meer plezier bij het schrijven.

Ik zag je twijfel wat je met je volgende boek gaat doen? Hoe ga je kiezen?
Ik twijfelde inderdaad, maar nu heb ik een besluit genomen: weer een stand alone. Het verhaal begint stilaan vorm aan te nemen in mijn hoofd en ik hoop in de loop van volgende maand de eerste hoofdstukken op ‘papier’ te zetten. Het zal minder humoristisch zijn dan Kortsluiting, maar meer psychologisch. En een primeurtje voor jullie: het verhaal is gebaseerd op een echte gebeurtenis in de Verenigde Staten in de vorige eeuw, nl. Lizzie Borden, maar uiteraard vertaald naar de huidige omstandigheden. 

Wie van je hoofdpersonen heeft het meest van jouw karakter in zich?
Als we het over de serie hebben, denk ik dat Jude McCool het dichtst bij mij aanleunt. In Kortsluiting kan ik me met niemand vereenzelvigen, vrees ik.

Hoelang ben je gemiddeld met een boek bezig? Schrijf je het eerst helemaal af en gaat het dan naar proeflezers of hoe anders werk je?
Het schrijven zelf, dat pas begint na maanden piekeren en organiseren in mijn hoofd, duurt ongeveer 6 à 7 maanden. Soms bezorg ik de eerste hoofdstukken aan een proeflezer om een beoordeling over de inhoud te krijgen, maar meestal schrijf ik het boek eerst helemaal af.

Je hebt veel humor in jouw laatste boek Kortsluiting. Waarom maakte je deze keuze?
Eigenlijk heb ik zelf best wat humor en sarcasme in me, en dat wilde ik deze keer in een boek verwerken. Het verhaal leende zich ertoe al stond ik er in het begin wat huiverig tegenover omdat het zo volledig anders is dan de reeks. Maar ik vond het heel prettig om te schrijven en mijn fantasie de vrije loop te laten.

Welke Vlaamse auteur moeten wij zeker eens gaan lezen? Schrijven Vlamingen anders dan Hollanders?
Het is moeilijk om er een collega uit te halen die je zeker moet lezen. Er zijn er wel meerdere die echt goed zijn. Mag ik dit antwoord schuldig blijven?
Vlamingen schrijven niet anders dan Hollanders, maar gebruiken af en toe woorden die jullie niet echt kennen. Andersom is dat vaak niet het geval. Maar is dat nu net niet het mooie aan de Vlaamse taal dat jullie er nog iets van kunnen opsteken en dat het af en toe zelfs grappig is. Zowel Vlamingen als Nederlanders hebben hun eigenheid en de ene is niet beter dan de andere. We zouden elkaar moeten respecteren, wat niet altijd het geval is. Maar daar lijkt de laatste jaren wel echt verandering in te komen. In onze biebs staan veel Nederlandse auteurs en ik vermoed dat wij in Nederland ook aan een opmars bezig zijn.

Even enkele hele andere vragen:
 In welke film had je graag de hoofdpersoon geweest en waarom?
Goh, da’s een moeilijke. Ik heb veel bewondering voor Sandra Bullock en zou dus wel eens haar rol willen spelen in Murder by numbers. Ze is echt ‘the girl next door’ en speelt zo natuurlijk.  

Voor wie zou je bij wijze van spreken wel eens een weekje ruzie thuis over hebben?
Voor Robert Redford in zijn jonge jaren en van de huidige generatie zou ik voor Johnny Depp gaan.


Wat is jouw beste recept wat je zou maken als je voor eerst iemand op bezoek krijgt?
Mijn beste recept is witloof met ham in kaassaus, maar om dat voor het eerst aan iemand voor te schotelen lijkt me het niet zo geschikt. Voor een eerste keer zou ik misschien gaan voor kalkoenborst met gestoofde tomaatjes, champignons en een lekker sausje.

Wat is jouw quilty pleasure?
Kort en duidelijk: lekker eten.

Welke 3 dingen gaan zeker mee naar een onbewoond eiland?
Boeken, mijn kat Lady en Netflix maar dat zal op een onbewoond eiland niet van enig nut zijn 🙂

Je mag de rest van je leven nog maar 1 boek lezen: welke wordt het?
Dat is een moeilijke keuze. Er zijn zoveel goede boeken. Maar als ik er dan maar 1 mag kiezen: Dood de vader van Dazieri.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten