woensdag 1 februari 2017

Leesclub Het amazoneconflict: de eindconclusie!

Een leesclub met in de hoofdrol Het Amazoneconflict van Ad van de Lisdonk. Het slotstuk in de trilogie rond Laura Sieberg en haar strijd tegen de Amazones. Deelnemers voor deze leesclub waren snel gevonden: Daniëlle Henssen, Amanda de Leeuw van Weenen, Brenda van Liere, Ans Stier, Antoinette van Steeg, Ine van Erp, Ink Kroon en Annemarie van Weelie. (Bianca Maartense deed in eerste instantie ook mee, maar kreeg vanuit Thrillerlezers het verzoek om de gehele trilogie te lezen en recenseren; om die reden stopte haar deelname aan deze leesclub). 

Uitgeverij De Crime Compagnie zorgde voor de leesexemplaren, waarvoor onze hartelijke dank!! Ad van de Lisdonk werd aan de Facebook-groep toegevoegd: ‘Schroom niet te zeggen of te vragen wat je wilt. Ik ben erg benieuwd naar jullie mening. Alvast dank dat jullie de moeite willen nemen om mijn verhaal te lezen.’ en daarmee werd het startschot gegeven.

De cover en de achterflap is het eerste wat je opvalt zodra je een boek in handen hebt, wat waren de reacties van de deelnemers?


Ink: Ik vind de cover mooi. Een nachtelijke steeg/straat, mooi verlicht met een sexy vrouwelijke vrouw met pistool. Ze staat wat op de wijze van een cowboy in een western. Wie wacht ze op?

Annemarie: Prachtige cover, mooi in perspectief, donker-licht, het wekt spanning op, vrouw met pistool is een mooie combi. Ze ziet er moedig uit... wie is ze? Wat wil ze? De cover maakt me nieuwsgierig!

Ine: Een mooie cover. Een vrouw in nette kleding, op hakken, staat met een pistool in haar hand op 'iemand' te wachten. Door de setting: nacht, steegje, spaarzame verlichting, verlichte kerk op de achtergrond: spannend!

Niet alleen naar aanleiding van de cover volgden er de nodige reacties, ook tijdens het lezen was het een drukke bedoening in de Facebook-groep:

Annemarie: Ben op pagina 30 en heb het gevoel dat ik op een denderende trein ben gesprongen. Word heen en weer geslingerd door de vaart van het verhaal en de wens om in wat meer rust de personages te leren kennen en de verhaallijn te begrijpen. Zelden een boek gelezen dat per direct zó op gang is!

Daniëlle: Wat een actie, wat een vaart. En ondertussen raak je zelf buiten adem omdat je mee probeert te rennen.

Ink: Tjiesus...even af en toe een pauze is soms nodig..

Ine: Het boek leest supersnel. Korte hoofdstukken, veel actie. Het gaat maar door. Het is spannend dus ga je als lezer ook door. Ik heb de voorgaande delen niet gelezen, maar ervaar dat nog niet als een gemis. (Ik ben op pagina 115)

Amanda: Zo, eindelijk tijd om mij te focussen op het boek! Vanmiddag een heel stuk gelezen en ik moet zeggen dat het een intrigerend verhaal is. Ik heb wel het idee dat ik wat voorgeschiedenis mis doordat ik voorgaande delen niet heb gelezen, maar dit is tot nu toe nog niet heel erg storend. Wat ik erg fijn vind zijn de korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl. Hierdoor leest het snel. Je denkt iedere keer, ach nog 1 hoofdstukje!

Ad las en discussieerde mee in de groep, maar kreeg ook een aantal vragen voor zijn kiezen:

Welke doelgroep lezers had je tijdens het schrijven in gedachten? (Ink)
Oei! Dat is een instinkertje. Hmmm. Mensen die van een spannend verhaal houden? Meer specifiek: mensen zoals ik. Ik mis het 'avontuurgevoel' dat ik vroeger vaak had bij het lezen van een spannend boek. Ik wilde dat gevoel weer oproepen.

Doe je best aardig. Ik vind het een heerlijk actieboek. Maar het is meer dan dat alleen (Ink)
Klopt. Het verhaal is gelaagd, maar de meeste lezers beleven voornamelijk plezier aan het spannende verhaaltje. Op dat niveau moest het voor mij voldoen aan het avontuurgevoel. Als je het over de filosofie achter het verhaal wilt hebben, stel ik voor dat je een avond organiseert (met wijn) waarin we het op ons gemak kunnen hebben over "het mysterie de vrouw" hahaha

Toch ben ik heel benieuwd naar de filosofie achter je verhaal. Heb je een persoonlijke boodschap die je mee wilt geven? Mag je ook iets over zeggen als we het boek allemaal gelezen hebben... misschien ben jij wel benieuwd wat wij 'oppakken' als filosofie/visie achter her verhaal? (Annemarie)
Dat laatste ben ik heel zeker benieuwd naar! En een persoonlijke boodschap is er niet hoor. Er zit alleen meer in dan alleen het spannende verhaal. 

Na de laatste zin voel ik toch zo waar nog een deel 4 aankomen... zit dat ook nog in jouw hoofd? (Daniëlle)
Hahahaha. Eigenlijk niet, maar dat had ik na boek 1 ook al. Ik ben echter wel erg gesteld geraakt op Laura en haar vrienden. Dus wie weet…

Voor mij was het het eerste deel uit je trilogie die ik gelezen heb. Ik had tot zeker de helft van het boek regelmatig het idee dat ik de draad kwijt was wat betreft de personages. Het zijn er zoveel en ik wist op den duur niet meer wie nou bij wie hoorde. Komen al deze personages in de eerste 2 delen al voor? Was het beter geweest om toch eerst deel 1 en 2 gelezen te hebben? Hoe is het voor jou om vanuit een vrouwelijk personage te schrijven? Zit hier een deel van je eigen vrouwelijke kant in verstopt? Met welk personage kun je jezelf het meeste identificeren? Waarom moest Tom dood? (Amanda)
Haha. Jeetje Amanda, dat zijn veel vragen... Maar bij vragen horen antwoorden:
- Ja, op Cary Jensen na komen ze allemaal voor in de eerste twee delen.
- Ja, ik denk dat het beter is ze alledrie te lezen. Meer ruimte om de personen te leren kennen en te begrijpen waarom Laura doet wat ze doet. Ook de opbouw van tempo (van rustig naar snel) zul je dan beter begrijpen en waarderen.
- Om het vrouwenperspectief beter te begrijpen heb ik twee jaar voorstudie verricht en onder meer elk boek gelezen dat er door vrouwen is geschreven over vrouwen. Maar leuk was het wel.
- Mijn vrouwelijke kant?!?!?! Geen idee waar je het over hebt?
- Alle mannen zijn een aspect van mij, maar ik lijk het meeste op Dee krijg ik te horen van de mensen die zeggen dat ze het weten kunnen...
- Om de dood van Tom te begrijpen, moet je echt deel 1 hebben gelezen. Iets meer er over zeggen/verklappen kan ik dus niet...

Vraag me wel af Ad of de aanslagen die her en der gepleegd worden deels gebaseerd zijn op de realiteit, je zou er bang van kunnen worden? Het is soms toch eng te lezen wat er allemaal in een schrijver zijn hoofd omgaat… (Bianca)
Ik ben bang dat vrijwel alles in de Amazoneboeken is gebaseerd op realiteit. Ook de aanslagen en bedreigingen. De realiteit is dus nog een stuk enger dan wat er door het hoofd van deze schrijver spookt hahaha.

Hoi Ad, ik heb je 2 voorgaande boeken gelezen. Hoe ben je aan de keuze gekomen om vrouwen de hoofdrol te geven? Vanuit de titel begrijp ik hem. Maar ik merkte tijdens het lezen dat deze vraag naar boven borrelde. Super hoe deel 3 weer begint! (Antoinette)
Allereerst dank dat je hebt volgehouden?! Het korte antwoord op je vraag luidt: als je dan toch een thriller gaat schrijven, waarom dan niet meteen over het grootste mysterie op aarde? Vrouwen dus! Hahaha. Maar alle gekheid op een stokje, de Amazoneboeken (vooral de eerste) bevatten meer dan alleen het spannende verhaal. De onderliggende (in metaforen) verpakte laag is het vrouwenleven. Ik had dus geen andere keus dan vrouwen de hoofdrol te geven. ...En waarom ik het mezelf zo moeilijk heb gemaakt? Pffff... ik zou het echt niet weten. Zo kwam het verhaal er gewoon uit.

En toen was het boek uit….:

Annemarie: Ik heb 'm al een paar dagen uit maar moest echt ff bijkomen. Ik wilde graag weten hoe het zat en vond het einde verrassend. Ik had het niet zien aankomen!

Daniëlle: Het boek is uit...zit nog even te bedenken wat ik nu eigenlijk van het einde vind. Het boek had door zijn korte hoofdstukjes en makkelijke schrijfstijl genoeg vaart om door te blijven lezen. Het verhaal had weinig rust momentjes, het denderde maar door. De steekjes humor zijn top verweven in een spannend avontuur tussen vrouwen onder elkaar. Oh ja en de mannen doen ook aardig mee...zou toch leuk zijn als er een deel 4 komt.

Antoinette: Hier het boek ook uit. Wat een heerlijk begin! Ik kon de verhaallijn gelijk weer oppakken. Het boek leest heerlijk weg, maar is ook zo geschreven dat je hem zo verder kan oppakken en verder kan lezen. Toch vond ik dit niet zijn sterkste boek in deze trilogie. Ik had een andere plot verwacht. Toch maar een vierde deel?!

Brenda: Nadat ik de laatste blz had gelezen dacht ik alleen maar "en nu??" Hoe zou dit verder gaan?
Het verhaal heeft zeker indruk gemaakt. Korte, snelle hoofdstukken. Voldoende spanning en sensatie door het boek heen. Zelf ben ik niet zo van een open einde. Ik kan het verhaal best lastig afsluiten en blijf er over malen. Liever toch maar alles voorgekauwd krijgen zodat het verhaal voor mij echt klaar is.
Ik kan nog steeds niet aan een ander boek beginnen, omdat ik nog steeds met Laura etc bezig ben. (voor Ad is dit natuurlijk een compliment!)

We vroegen Ad van de Lisdonk natuurlijk ook hoe hij het vond dat zijn Amazoneconflict zo onder de loep genomen werd:

Lieve Thrillerlezers! Het was een spannende en leuke ervaring om Het Amazoneconflict door een negen (!) lezers grote leesclub van Thrillerlezers beoordeeld te zien worden. Bij Thrillerlezers! nemen ze recensies serieus, terwijl er tegelijkertijd voldoende ruimte is voor leuke berichten en discussies. Uiteindelijk was er gelukkig maar één lezeres die De Amazones niet meer waard vond dan een schamele drie sterren. De rest zat daar in beoordeling boven. Dat geeft de arme, onzekere auteur toch weer een beetje moed, nietwaar? De discussies waren leuk en ik ben onder de indruk van de hoeveelheid werk die jullie erin hebben gestopt – compleet met quotes uit het boek – dus chapeau! De onderverdeling in blokken waarbinnen diverse aspecten van het boek konden worden besproken was ook een goed idee. Ik kan alleen maar hopen dat jullie het vierde boek ook weer zo grondig onder handen willen nemen. Hartelijke groet, Ad



Dit was een hele actieve, enthousiaste leesclub! Dank jullie wel dames voor jullie bijdragen en inzet! Ad, bedankt voor jouw input, geduld en enthousiasme in de Facebook-groep, dat maakt zo’n leesclub extra leuk! En een prachtige score als kers op de taart:





Geen opmerkingen:

Een reactie posten