woensdag 8 juni 2022

Gouwe ouwe: 1984 van George Orwell

 




1984 is geschreven door George Orwell en is meermaals verfilmd.

 

George Orwell schreef zijn dystopisch toekomst roman 1984 in de jaren 1946-1948, vlak na WO II.

Ik las het voor de 1e keer in 1983/1984. Uiteraard ging ik daarna naar de bioscoopfilm in 1984. Een prachtige verfilming met de legendarische John Hurt in de hoofdrol van Winston Smith.

 

George Orwell schetst met zijn Oceanië een wereld waarbij iedereen elke seconde van de dag wordt gadegeslagen door Grote Broer en diens Partij door middel van grote beeldschermen en afluisterapparatuur. Het hebben van een eigen mening, zelfs een eigen gedachte, is niet toegestaan. Mensen worden gehersenspoeld en ze leven voortdurend in angst vanwege een immer durende oorlog met één van de andere twee superstaten, Eurazië en Oost Azië. Liefde is uit den boze, behalve uiteraard de liefde voor Grote Broer. Seks is uitsluitend toegestaan tussen de echtelieden en slechts dan met oog op het krijgen van een nageslacht en zolang het verschoond blijft van enig gevoel van lust. De grootste zonde is Misdenk of ander niet loyaal gedrag jegens Grote Broer en De Partij. Grootste volksvijand is ene Goldstein en zijn ondergrondse aanhangers, de Broederschap. Bij ontdekking worden deze aanhangers publiekelijk opgehangen op grote volksfestijnen waar ook de kinderen naar toe gaan en zich vergapen aan het spektakel.

 

‘Het was een goede executie’, zei Syme peinzend. ‘Volgens mij verpesten ze het als ze hun voeten aan elkaar binden. Ik zie ze graag trappelen. En vooral zoals tenslotte die tong eruit komt, zo blauw als die is, echt knalblauw. Dat is wat mij zo bijzonder aantrekt.’

 

Te midden van dit alles probeert Winston Smith zich staande te houden. Hij is in werkzaam bij het Ministerie van Waarheid van De Partij maar pleegt ondertussen de grootse zonde denkbaar, hij haat Grote Broer en pleegt voortdurend Misdenk. Hij weet dit echter goed verborgen te houden. Totdat hij benaderd wordt door de jonge Julia. Mooi, rebels en seksueel geïnteresseerd in Winston en daarmee de belichaming van alles dat verboden is.

En wie nu denkt dat dit een slap liefdesverhaaltje gaat worden heeft het compleet mis!

 

Het boek is verdeeld in 3 delen. In het 1e deel maken we kennis met Winston en het dubbelleven dat hij leidt. In het 2e deel doet Julia haar intrede en met haar de verboden liefde en het derde deel is het plot en daarmee ook het meest gruwelijke deel. Dit boek mag zich naast roman dan ook terecht een psychologische thriller noemen, vind ik.

 

George Orwell heeft hiermee een meesterwerk neergezet compleet met eigen taal, Nieuwspraak. Hij schiep een beklemmende samenleving die inmiddels beangstigend dicht bij de werkelijkheid ligt. Dat was in 1984 al zo, toen ik het de 1e keer las, en nu zoveel jaren later is het helaas misschien wel actueler dan ooit. Een zwaar onderwerp dat beeldend is beschreven maar toch geregeld licht van toon is, een lekker dosis cynische humor heeft en heel prettig en makkelijk wegleest. Het is wel politiek gekleurd en enige interesse daarin is wel een voordeel. Er zit namelijk een hoofdstuk in waarbij de politiek van Oceanië en Grote Broer wordt uitgelegd aan de hand van hun 3 leuzen en dit gedeelte kan voor sommige misschien wat taai zijn.

 

‘Oorlog is vrede

Vrijheid is slavernij

Onwetendheid is kracht’

 

Ik ben wederom weer erg onder de indruk en geef het 4,5 Kraaien.

 

Karin K.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten