donderdag 15 april 2021

Lucht van Lara Reims

 

  


Ben je daar?

 

Romi en Ciro, twee pubers die leven in hun eigentijdse, bijzondere wereld. Twee verschillende werelden en toch komen ze op een onverklaarbare wijze in contact met elkaar. Ze kennen elkaar niet, ze weten zelfs niet van elkaars bestaan af. Door de korte gesprekjes die op een of andere wijze via het Heelal aan Romi en Ciro worden verzonden leren ze elkaar en de wereld waarin ze leven een beetje kennen. Verbeelden ze zich dit allemaal, zitten ze alleen maar in elkaars hoofd of zijn er toch dingen mogelijk waar zij (nog) niet van weten? Blijven ze in hun eigen bubbel zitten? Naast dat ze die korte gesprekjes voeren met elkaar hebben ze hun eigen dagelijkse sores. Want bij welke tiener verloopt zijn of haar puberteit op rolletjes? Die zijn op 1 hand te tellen denk ik. In het leven op Mars moet Romi zichzelf onder controle houden, geen dingen moet ondernemen die niet mogen of zich anders gedragen dan gewenst en dat is voor een puber met veel vragen en zich afzet tegen de regels erg moeilijk. Door de ontwikkelde technologieën wordt iedereen 24/7 in de gaten te houden maar gelukkig heeft ze Icky.......

 

Maar ook op Aarde, de wereld waar Ciro leeft heeft de technologie niet stil gestaan. Want wanneer Ciro wil gaan wandelen met zijn hondje Capi moeten ze eerst door een scanner en na goedkeuring mogen ze pas naar buiten. Maar ook buiten worden ze in de gaten gehouden. Door drones! Want de mensen mogen niet bij elkaar in de buurt komen en zeker elkaar niet aanraken! En mocht er toch iets gebeuren dan…..

Even scannen, tiensecondenregel. Niets uitgewisseld, geen deeltjes in de lucht en bij de laatste scan was iedereen schoon.

Zou dit echt fictie zijn of over in de toekomst een feit? Ik denk dat Lara Reims op dit punt wel eens juist kan hebben!

 

Lara Reims schrijft haar verhalen, of dit nu een Young adult of een jeugdverhaal is, op zon prettig meeslepende wijze dat ze me opnieuw haar verhaal inzuigt en me niet meer loslaat. De personages van de pubers zijn realistisch en goed uitgewerkt. Het gedrag van zowel Romi als Ciro is voor een mij als moeder herkenbaar. Het verhaal ‘Lucht’ is dan ook snel uitgelezen. Maar hoe bedenkt Lara deze verhalen en waar haalt ze haar inspiratie vandaan?? En hoe komt ze op de ideeën van al die nieuwe technologieën die ze in haar verhalen verwerkt. En die technologieën maar ook de gadgets worden niet zomaar even genoemd, nee ze zijn tot op het detail uitgewerkt. Het hele verhaal dat ze geschreven heeft wordt in mijn fantasie afgespeeld en zie ik in beelden voor me. ‘Lucht’ zou echt verfilmd moeten worden!! Ik heb genoten van ‘Lucht’ en kijk stiekem uit naar het volgende boek van Lara!



Kraaien: 4,5
Jacqueline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten