donderdag 15 april 2021

Fantoomzoon van Ronald van den Broek

 

Soms sla ik mezelf tegen mijn hoofd om de totale snuggerheid die ik kan bezitten op bepaalde momenten. Ik heb al een paar keer naar het boek gekeken en me afgevraagd waarom het Fantoomzoon heet en er Fanzoon op de cover staat...

Dus na 10 keer kijken heb ik het door. Applaus.

 

Mooi hoe Ronald heel geloofwaardig beschrijft hoe een stoere chick tijdelijk gestationeerd wordt tussen de Limburgers. Wat doet de auteur het goed om gewoon in woord en daad uit te leggen wat de culturele verschillen zijn tussen de Randstad en Limboland. Het directe tegenover het ommuurd praten en er als Hollander nooit echt bij horen. Als je direct bent, ben je bot. Maar indirectheid is voor Hollanders juist weer... vul maar in.

 

Irisa is tijdelijk op eigen verzoek in Limburg geplaatst en telt de dagen af dat ze terug mag gaan werken in de Randstad. Heel droog staat er dat na het zoveelste cultureel verschil ze de dagen telt wat ze er nog moet werken.

 

Er vinden 3 totaal verschillende moorden plaats die niets met elkaar te maken lijken te hebben. Maar he.... het is een thriller. Dus dat antwoord weten we al. Maar de weg daar naar toe is heerlijk geschreven: wat heftige details, plotwendingen en wat bijzondere personages duiken op.

Irisa onderzoekt met haar team de moordzaken. Intussen is er aardig wat gekonkel bij en tussen de mensen van het rechercheteam. Ook lijkt Irisa verdriet van vroeger mee te zeulen, wat langzaam duidelijk wordt.

 

De hoofdstukken van Irisa beginnen met een cijfer. De andere hoofdstukken met het andere personage Vincent speelt zich in de jaren 80 af en starten met een zin uit bekende nummers van die tijd. Als groot muziekliefhebber onder andere van de jaren 80 muziek, word ik wel steeds afgeleid en moet soms echt even een nummer aanzetten.

Het leven van Vincent is niet iets om jaloers op te zijn. Een weinig liefdevolle moeder, getreiterd worden door leeftijdsgenootjes en nog een verminking oplopen ook.

 

Tegen het einde komen alle puzzelstukjes op de goede plek te liggen. En sla je het met een zeer tevreden gevoel het boek dicht. Conclusie met Fantoomzoon heb ik mooie leesuurtjes gehad.

 

Een dikke vier kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten