woensdag 20 november 2019

Black-out van Lara Reims


Black-out maakt me erg blij, omdat ik nu niet alleen kijk naar deze futuristische wereld, maar hem beleef en voel!

Wat is deze buitengewone ya-reeks een aanrader als je graag verdwaalt in bijzondere universums en geïntrigeerd bent door technologie en science fiction. Toch is deze beeldende serie, ook voor niet liefhebbers van verhalen die zich in de toekomst afspelen, een heerlijke reis vol avontuur en vriendschap .

Na de boeiende start in Upgrade ligt de focus, naast spanning, nu nog meer op technologie en emotie. Upgrade leerde me het futuristische Creodroom kennen, een instituut waar gezocht werd naar allerlei mogelijkheden om via wetenschap en technologie allerlei problemen op te lossen. Black-out gaat verder waar Upgrade eindigde en heeft meer aandacht voor het verhalende aspect. Na de inleiding is er nu tijd voor een iets minder snelle, maar goed opgebouwde en tot nadenken stemmende plot, waarbij er alleen nog meer vragen ontstaan.

 Rémi, de dappere jongen en Emma, het eigenwijze meisje, wonen nu al een tijdje in het Creodroom , waar mogelijk is wat nergens anders kan. 
Rémi heeft dingen over zichzelf ontdekt die zijn wereld op zijn kop gezet hebben. Als hun vriend van de aardbol verdwenen lijkt te zijn, gelooft Rémi niet dat dit zomaar mogelijk is. Rémi is nog steeds wat stil, maar hij is zelfzekerder geworden en vastbesloten om het geheim te achterhalen. Emma ligt overhoop met zichzelf en heeft het in Black-out niet altijd gemakkelijk. Samen gaan ze in en buiten het Creodroom op zoek naar hun maatje.

Rémi vond eerder in Upgrade afleiding, vriendschap en uitdaging in gamen. In Black-out is de virtuele wereld nog veel meer aanwezig en met het gamen hoopt Rémi online vrienden te maken. Emma is er wel, maar ook zij lijkt soms mijlenver weg en heeft andere interesses dan Rémi. Als Remigius leert hij al snel dat de virtuele wereld vol verrassingen zit.

Upgrade was het wervelende begin en een fascinerende kennismaking met deze futuristische wereld. Black-out is gewaagder en met de emotionele ondertoon, diepzinnige stukken en de verrassende plotwendingen, zie ik dat deze auteur meer out of the box durft te denken. Korte hoofdstukken, een bijzondere schrijfstijl en grappige of ontroerende dialogen, combineert ze nu met een kritische kijk op al deze hoogtechnologische snufjes.

Zijn deze ideeën, die wel eens sneller realiteit kunnen worden dan we denken, toekomstmuziek of gaan we leven in een nachtmerrie? Klinkt het niet ideaal om deze grensverleggende technologieën te gebruiken om onze idealen te bereiken om mensen te kunnen genezen en de wereld te verbeteren? Of is er toch een groot probleem wanneer deze gebruikt worden door de verkeerde mensen?

 Black-out staat, door de evolutie van de karakters en de altijd aanwezige dreiging, stil bij verschillende meningen over deze vernuftige onderwerpen. In het Creodroom zijn er naast technische snufjes ook holografische figuren, creatieve afvaloplossingen en vooruitstrevende experimenten.

In dit tweede deel ontdekken Rémi en Emma dat de waarheid soms anders is dan deze lijkt en dat sommige zaken nooit veranderen.  De auteur gebruikt in dit vlot geschreven en meeslepende verhaal, naast technologie, universele thema's zoals je eigen identiteit zoeken,  omgaan met  ziekte en afscheid nemen. Black-out creëert nog meer mysterie en ik kan niet wachten om binnenkort de volledige waarheid te ontcijferen. Zal ik in het afsluitende deel "Home" eindelijk weten waarom bepaalde karakters zijn zoals ze zijn en hoe de avonturen van het Creodroom team aflopen?


4.5 kraaien
Fany


Geen opmerkingen:

Een reactie posten