zondag 9 augustus 2020

Motief X van Stefan Ahnhem


Titel: Motief X
Auteur: Stefan Ahnhem
Uitgeverij: The House Of Books
Publicatiedatum: juni 2020
Recensie door: Annemarie
Kraaien: 4


Motief X is het vierde boek van Stefan Ahnhem met Fabian Risk in de hoofdrol. Dit is echter het eerste boek van een tweeluik. Het tweede deel verschijnt in het voorjaar van 2021. Dit laatste kun je maar beter weten voor je het boek gaat lezen. Want ik was verbijsterd na het lezen van de laatste bladzijde. Het kon toch niet waar zijn dat dit het einde van het boek was??? Maar inderdaad het klopte dus wel, las ik later… Ik denk wanneer ik had geweten van het tweeluik dat ik had gewacht met lezen tot ik beide boeken had. Want na het lezen van Motief X wil je nog maar één ding en dat is het vervolg lezen…

Als je aan Motief X begint is het wel handig om de voorgaande boeken te hebben gelezen. Stefan Ahnhem vertelt graag over de ontwikkelingen in de levens van de verschillende personages en het is fijn als je die rode draden door de boeken heen hebt gelezen.
Motief X begint met een intrigerende proloog die je meteen het verhaal inzuigt. De spanning wordt enorm opgebouwd doordat je de laatste uren meemaakt van Inga Dahlberg. Op dat moment heb je als lezer nog geen idee wat je allemaal te wachten staat…

Het boek vertelt verhalen door middel van verschillende verhaallijnen. Een van de centrale thema’s is een onderzoek naar een seriemoordenaar die schijnbaar zonder motief lukraak slachtoffers maakt. Fabian Risk heeft verlof en is druk bezig zijn privéleven op orde te brengen wanneer hij wordt gevraagd alsnog het onderzoek te gaan leiden. Daarnaast is hij in een privéonderzoek betrokken naar een collega. Pas op de laatste bladzijde leg je een link met de proloog.

Ten slotte is er een moord op een Syrisch jongetje en een reeks brandstichtingen in asielzoekerscentra.

Stefan Ahnhem is een kei in het aanstippen van diverse maatschappelijke thema’s (racisme, pedofilie, depressiviteit, relatieproblemen e.d.) en deze soepel een plek te geven in razend spannende thrillers.
Motief X vond ik opnieuw een goed geschreven, scherp geformuleerd boek met krachtige verhaallijnen, prima uitwerking van de personages en heerlijk spannend.
Eigenlijk is het enige nadeel dat we nu zo lang moeten wachten op deel twee…



Geen opmerkingen:

Een reactie posten