zaterdag 8 augustus 2020

Boekvonnis met De uitweg van Ilona van Hilst

Dit keer hadden wij De uitweg van Ilona van Hilst in de leesclub, uitgegeven door Batavia Publishers.

Wie is Ilona van Hilst?
Ilona van Hilst (1961) was jarenlang werkzaam in de IT totdat haar functie door een reorganisatie overbodig werd. Ze greep deze verandering met beide handen aan en koos ervoor om zich vanaf dat moment volledig op het schrijven toe te leggen en kwam in juli met haar avonturenroman De uitweg.

Waar gaat De utiweg over?
Een groep vrienden gaat op een ontspanningsweek naar het eiland Lanzarote. Hun vijf peuters brengen ze zonder bedenkingen onder bij hun vaste oppas in Nederland.
De uitgerangeerde antropoloog en zelfbenoemd coach Chris is hun gastheer tijdens de week. Zijn vrouw vertrekt voor een belangrijke lezing naar Leipzig, maar raakt ter plekke verstrikt in een net van corrupte oud-collega's.
Ondertussen krijgt de groep een verontrustend bericht van de kinderoppas. Wanneer ze ook nog eens op bizarre wijze geïsoleerd raken van de buitenwereld, is de verwarring compleet.

Het wordt langzaam maar zeker duidelijk dat iedereen fysiek of mentaal op zoek is naar de uitweg...

De deelnemers 

Jacqueline Musch
Wendy van der Made
Jaimy Smeets
Petra van den Bussche
Cora van Rumpt-Groeneweg


De cover wordt door een ieder als nogal somber beoordeeld en men is benieuwd wat nu precies een avonturenroman zal gaan zijn, maar men verwacht wel spanning.


Na 100 bladzijdes vragen wij de deelnemers wat zij tot nu toe van het avonturenverhaal vinden:
Wendy:Ik zit helemaal in het verhaal. Het leest lekker vlot weg. De spanning wordt steeds verder opgevoerd, zowel op Lanzarote als in Leipzig.


Petra: Ik benieuwd naar de verhaallijn, en naar de dingen die nog zullen gebeuren... ben tot hiertoe aangenaam verrast!

Cora
geeft aan dat het verhaal haar nog niet pakt, maar wel dapper doorgaat.

Jacqueline is inmiddels in het verhaal beland op het moment dat Chris en de groep zich bevinden in de gang en dat het onweer? er voor heeft gezorgd dat het aardedonker is in de gang. Zij hoopt dat het nu heel spannend gaat worden.

Jaimy: Waar gaat dit heen? Ben echt zo benieuwd! Ik vertrouw eigenlijk niemand op het moment, Chris heeft duidelijk bijbedoelingen maar of die goed of slecht zijn moeten we nog achter komen. Voor nu gok ik op slecht!


Hoe bevalt het boek halverwege?
 Wendy vindt dat er weinig inhoudelijk wordt verteld over de personages, maar vindt ze tot nu weinig sympathiek.Daar sluit Jacqueline haar mening op aan en die hoopt dat verder in het verhaal 1 , maar het liefst meerdere personages uitgediept gaan worden.

Jaimy is heel benieuwd of er echt allerlei sluwe plannen in hun hoofd zitten of dat het uiteindelijk een totaal andere kant op gaat.

 Dan slaan zij het boek dicht en wat is dan hun eerste gedachte?


Wendy:
Precies wat ik hoopte een goed spannend avontuur

Cora:
Vreselijk! Opgesloten. Tunnels. Brrrrrr.

Jacqueline:
Uit! Wat een spannend verhaal

Jaimy:
Wat een mooi boek! Ik ben echt teveel thrillers gewend, die altijd het slechtste in mensen naar boven halen haha. Maar toch was dit onwijs spannend!

Petra:
Schitterend boek👌!
Verschillende personages en telkens weer die spanning en benieuwd naar wat er te gebeuren staat. Heb echt genoten van het verhaal.


Quotes uit de recensies

Jaimy

Het gebruik van de verschillende perspectieven zorgt voor een hoog doorlees-gehalte.
Ook de vrij korte hoofdstukken werken hieraan mee.
De spanning zorgt op zijn beurt ook weer voor de nodige vragen en nieuwsgierigheid. Een mooie mix voor een goed verhaal dus.
Er gebeurt heel veel en het lijkt allemaal alleen maar bergafwaarts te gaan.

In eerste instantie wist ik niet goed wat ik me bij een avonturen-roman moest verstellen.
Maar op het einde is dat helemaal duidelijk.
Het verhaal zindert van de spanning en de onderlinge relaties gooien nog extra olie op het vuur.
Uiteindelijk blijkt De uitweg niet alleen een spannend maar ook mooi verhaal te zijn, een verhaal met een boodschap.
Van Hilst laat ons weer even zien wat belangrijk is, dat het leven kort is en we niks voor lief moeten nemen.


Cora
Het eerste boek dat ik van Ilona gelezen heb. Heb er plezier aan beleefd en heb er angst mee
uitgezeten. Vond de personages wat oppervlakkig soms.


Wendy
“De Uitweg” is mijn eerste ontmoeting met een boek van Ilona van Hilst. Meteen vanaf de eerste bladzijde werd ik gegrepen door het vlotlezende verhaal. Positief vind ik de spanning opbouw die goed verloopt, even iets terug zakt, om vervolgens naar een climax te gaan.

Opvallend vind ik dat je als lezer de personages pas later in het boek iets beter leert kennen. Met name Marcia en Chris hadden wat mij betreft wat meer en eerder in het verhaal uitgediept mogen worden daar zij de hoofdpersonen zijn.

Jacqueline


‘De uitweg’ is het eerste boek van Ilona van Hilst dat ik heb gelezen. En kan ik zeggen dat me het niet tegen is gevallen in tegendeel.  Ik vind het op een meeslepende wijze geschreven zodat het uitnodigt om door te lezen. Het is makkelijk leesbaar en het verhaal leest dan ook vlot weg.

Nadat ik het verhaal had uitgelezen bleef ik nog wel met wat vragen zitten.
Een bepaalde situatie benoemt Jacqueline als tenenkrommend en ongeloofwaardig, maar dat bedierf niet haar leesplezier gelukkig.

Uitslag

Optellend komt het eindcijfer uit op een 3,5 plus of een 4 min en maken we er een 4 min van. Staat leuker.


Woordje van de auteur

Spannend zo’n leesclub voor De uitweg! Zou er zich überhaupt iemand aanmelden voor een ‘avonturenroman’ van een vrouw? Een onbekende NL schrijfster? Gelukkig kwamen er al snel meer reacties dan ik had verwacht, daaruit bleek dat er wel degelijk belangstelling en nieuwsgierigheid voor was. De mannen lieten het nog even afweten, een beetje jammer vond ik, want De uitweg valt ook echt in de smaak bij deze doelgroep.  
De reacties vanuit de leesclub vond ik kritisch, opbouwend en divers. Het leukste vond ik 1) het enthousiasme en de spontaniteit van de leesclub 2) de nieuwsgierige vragen, zoals over Lanzarote en Leipzig en 3) dat ik zelfs ’s avonds via de chat een angstige lezer virtueel heb mogen bijstaan om door een ondergrondse tunnel te lopen. Hoe bijzonder is dat!
Ook het hoofdthema (Wendy vatte het mooi samen: “geniet van het leven en geniet van elkaar”) werd als positieve boodschap duidelijk herkend.
Ik ben onder de indruk van de inzet van de lezers. Ze gaven ook veel lovende woorden, daar heb ik echt van zitten blozen. Het was fijn dat De uitweg door iedereen zo positief is ontvangen. En helemaal dat sommigen zelfs uitzien naar nieuwe/andere boeken van mijn hand. Dat vind ik als auteur
natuurlijk de kers op de taart. 
Dank aan Cora, Ink, Jacqueline, Jaimy, Petra en Wendy voor alle leeservaringen die ik met jullie heb mogen delen. En speciaal aan Ink, die mij het zetje gaf om een leesclub te doen voor De uitweg. 
o-o-o-o-o





Geen opmerkingen:

Een reactie posten