vrijdag 29 mei 2020

Boekvonnis over Hell city van Joanne Carlton

Dit keer hadden we Hell City van Joanne Carlton in de leesclub:



Korte inhoud:

Ze ontwaakt in een brandende stad.
Op de eerste dag ontdekken de monsters haar.
Op de tweede dag leert ze zich te verdedigen.
Op de derde dag redt een hond haar leven.
En dat verandert alles.
Hell City. De laatste halte.




Wat verwachten de deelnemers van het boek?
Majonne verwacht een dystopisch boek vol spanning en beklemmende stukjes met een badass vrouwelijke hoofdpersoon.

Jaimy:Ik heb van het vorige boek van Joanne Carlton genóten dus ik hoop toch zeker op een boek wat me verbluft. Daarbij ben ik ook weer heel benieuwd naar de binnenkant, want de Hamley boeken zijn altijd super vorm gegeven.

Stephanie stapt er blanco in, want las nog niks van de auteur.




Men is halverwege en bevalt het boek?

Hilona:
Het eerste hoofdstuk trekt je direct het verhaal in. Wat een schrijfstijl Sandra J. Paul. Je weet de zinnen zo beklemmend en pakkend te schrijven dat het verhaal mij regelmatig flink bij de strot grijpt. Pffff, best heftig om te lezen.

Majonne:
Wat leest dit boek lekker snel. Ik vind het leuk dat je af en toe een glimp krijgt van het vorig leven. Ik vind de gevechtscenes zelf niet zo leuk. Ik kan niet wachten om meer te weten te komen over de hoofdpersoon, haar dood die in het begin kort genoemd werd en de wereld waar ze zich nu in bevindt.

Stephanie  vindt het filmisch geschreven waardoor je er doorheen gaat als een trein.

Jaimy heeft al een paar keer met grote ogen zitten lezen, dus de spanning zit er zeker in!

Fany las boek bijna volledig uit op 1 dag.


Geen nut om in het verleden rond te dwalen wanneer er een nieuwe toekomst voor je klaarstaat. 

Men slaat het boek dicht en wat is dan de eerste gedachte?

Stephanie
 Wat een goed boek. Een boek met een boodschap.
Voor een novella vind ik het echt een goed boek. De tekeningen en de lay-out! Super! Echt prachtig.

Hilona:
Dit verhaal greep me regelmatig flink naar de strot.

Jaimy:
Dit zag ik niet aankomen!

Fany:
Het verhaal ontvouwt zich soms zoals gedacht, toch heeft de auteur voor een explosief en confronterend einde gezorgd. Het gebruik van symboliek vind ik zo mooi gedaan. Knappe novelle.

Majonne:
Die had ik niet verwacht, interessant gegeven. Dat had ik graag meer uitgewerkt gezien.


Bijzondere vraag aan de auteur
Had je een specifieke reden om die monsters te kiezen, ik weet wel hoe in boek was😁Maar zijn het misschien de dingen waar jij bang van bent, nachtmerries van krijgt..

Ik heb me voor het boek gebaseerd op Dante's Inferno, waarin eigenlijk wordt verhaald hoe mensen in de verschillende cirkels van de hel belanden op basis van de daden tijdens hun leven. In mijn eerste versie moest zij doorheen al die cirkels, maar dan zit je met het goddelijke en ik ben niet gelovig. Toen kwam ik op het idee om haar tegen monsters te laten vechten ipv het lijden in de cirkels, als een gevecht tegen zichzelf. Die monsters zijn dus eigenlijk mijn cirkels van de hel.


Dan zijn alle boeken uit en maakt men een recensie. Daaruit halen we bij ieder wat quotes

Jacqueline
Nadat ik het eerste hoofdstuk van Hell City had gelezen dacht ik in wat voor een gruwelijk verhaal ben ik vredesnaam beland. Ik heb Hell City eerst even weggelegd want wat ik net gelezen had moest ik even laten bezinken.

In het toch wel angstaanjagende verhaal staan tegenstellingen waarvan ik op dat moment dacht ‘huh dat klopt niet’ maar door verder te lezen, valt bij elke tegenstelling ergens in het verhaal het kwartje en klopt alles wel.

Majonne
De cover past erg mooi bij het verhaal. Maar het bevat een grote twist die ik echt niet had zien aankomen, maar die het boek echt prachtig en zeer waardevol maakt.

Al moest ik in het begin wel even doorzetten, zo duister en beangstigend. Toch was ik ook nieuwsgierig naar wat er nu eigenlijk met de hoofdpersoon aan de hand was. Wie ze was en wat haar verhaal was.

Het is een boek dat je echt even moet laten bezinken en dat je nog lang zal bijblijven.

Jaimy
Hell City is heel beeldend geschreven waardoor je je zelf in de vlammende stad bevindt. Ook de demonen zijn uitvoerig beschreven en mocht je er toch zelf geen beeld van kunnen maken, zorgen de illustraties er wel voor dat je precies weet met wie of wat Allie te maken heeft.
Ik heb meer dan eens met grote ogen zitten lezen, arme Allie leeft echt in de hel.

Dit boek valt niet te voorspellen, niet aan de cover, niet aan de flaptekst en zeker niet aan de eerste hoofdstukken.
Waar ik al lezend dacht dat dit boek niet voor mij zou zijn, werd ik flink op mijn nummer gezet.

Stephanie
Voor mij was dit het eerste boek wat ik las van Joanne Carlton maar ik denk niet de laatste. De stijl van schrijven en de vorm van het verhaal is erg goed.

Het is een boek wat door zijn verhaal zal opvallen. Ik denk dat je dit geweldig vind of juist helemaal niet. Maar er geen middenweg is.
Van mij had dit boek veel dikker gemogen. Het vraagt naar meer.

Fany
De opening van deze young adult roman is zo heftig waardoor je wel moet meegaan in deze waanzinnige trip. Je hebt geen andere keuze, de pakkende en kleurrijke cover, het rauwe verhaal en de sprekende zwart- wit illustraties sleuren je onherroepelijk mee deze duistere wereld in.

Hell City maakt, net door een horrorachtig verhaal te gebruiken in een beeldende stijl indruk door de onderliggende thema's. Hetgeen wat geheim is zit opgesloten en wanneer het ontsnapt denk je : "Wauw, goed gedaan zeg" . Dit verhaal is gericht op tieners, maar door de dubbele bodems en bijzondere boodschappen kan ik deze meeslepende novelle zeker ook aanraden voor volwassenen.

Hilona

Het gebeurt niet vaak dat een boek me direct bij de eerste zinnen al zo naar de strot grijpt en na het lezen van het eerste hoofdstuk had ik even nodig om op adem te komen om dit alles te laten landen.


Hell City is een novelle met veel diepere lagen. Mooie metaforen en symboliek zijn in het boek verwerkt. Het verhaal blijft goed spannend en leest erg makkelijk weg. Hoewel ik op een gegeven moment wel het idee had welke kant het verhaal op zou gaan was de plot twist op het einde toch weer verrassend.






Ik denk dat het bijna geen verrassing is dat het boek  vijf kraaien krijgt.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten