dinsdag 4 februari 2020

De patiënt van Sebastian Fitzek


Titel: De patiënt
Auteur: Sebastian Fitzek
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: februari 2020
Recensie door: Tamara
Kraaien: 5 !!!!!!

Hij heeft twee kindermoorden bekend, maar nu zwijgt Guido T. De politie is er zeker van: hij is ook de ontvoerder van de zesjarige Max, die spoorloos is verdwenen. De onderzoekers hebben echter enkel indirect bewijs. Zonder de verklaring van de gedetineerde loopt het onderzoek vast. Drie maanden na de verdwijning van Max plaatst het onderzoeksteam de wanhopige vader undercover als patiënt in het psychiatrisch gevangenisziekenhuis waar Guido T. zit. Zo kan hij toenadering zoeken tot de kindermoordenaar en hem een bekentenis afdwingen. Tenminste, als hij zelf zijn verstand niet verliest...

“ Een fractie van een seconde later, toen de hele groep ouders al uit 1 mond 1 kreet van ontzetting slaakte, stond zijn hoofd al in brand.”

Fitzek begint zijn verhaal al meteen met een knaller. Mijn eerste reactie was ook meteen: Dit beloofd een heel goed boek te worden! En ik ben zeker niet teleurgesteld! Sterker nog, het boek heeft zelfs nog even nagedreund. Normaal typ ik mijn recensie meteen na het uitlezen, maar ik bij dit boek toch eerst een nachtje erover moeten slapen en het laten bezinken. En zulke boeken zijn zeldzaam!

Het verhaal kenmerkt zich door verschillende personen aan het woord te laten. Je gaat van Seda, die werkzaam is op de bibliobus en naar patiënt Guido Tramnitz, de kindermoordenaar. Maar ook de artsen en beide ouders van Max komen aan bod. Voornamelijk speelt het verhaal zich af tussen Till, de vader van Max en Guido. Maar ook Guido als kind komt aan bod, evenals Max, een jaar eerder.

Je leeft je helemaal in met Till en ik kan niets meer dan bewondering voor die man opbrengen om achter de waarheid van de vermissing van zijn zoontje Max te komen. Daarvoor laat hij zich opnemen bij de psychiatrische inrichting waar de moordenaar van Max ook zit. Tijdens het lezen, vroeg ik mijzelf steeds af of ik dat ook zou kunnen en doen... Proberen te achterhalen wat er nu is gebeurd door rechtstreeks met de moordenaar te praten en zijn dagboek te lezen. Ik vond dat heftig, want ondertussen dat ik dat las, keek ik naar mijn eigen zoontje en moest toch wel even slikken.

Dit boek is, net als al zijn boeken, niets wat het lijkt en onder het lezen vormen zich diverse plotwendingen in je hoofd. Pas op het laatste, als je leest wat er allemaal is gebeurd, komt Fitzek met een laddertje om al die zelfbedachte plotwendingen 1 voor 1 aan gruzelementen te slaan en vervolgens gniffelend / fluitend weg te lopen.

Als je aan dit boek begint, geef ik je wel een hele duidelijke waarschuwing. Zorg dat je geen andere plannen hebt, want zodra je het eerste hoofdstuk hebt gelezen, trekt Fitzek je in het boek en laat je niet eerder los voordat je het verhaal uit hebt. Letterlijk alles om je heen verdwijnt en je loopt met Till mee in de inrichting.

Wat Fitzek ook weer kenmerkt, is de iets over de top plotten. Deze is er ook eentje van. Maar dat vergeef ik hem steeds, omdat de rest van het boek gewoon geniaal is.
Ik zal dit boek ook zeker aanraden, nee onder de neus drukken, van iedereen die erover twijfelt om hem te lezen! Doen!!! Want je bent niet alleen spontaan onbereikbaar, maar ook totaal even van de kaart door dit boek. Ik denk niet dat er snel een boek hierover heen zal komen! Wellicht dat hij tot eind 2020 bovenaan mijn favoriete lijst blijft staan.
Geniet ervan zou ik zeggen!


Spanning: 5
Originaliteit: 5
Psychologische ontwikkeling personages: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Plot: 5


Geen opmerkingen:

Een reactie posten