dinsdag 11 februari 2020

Buiten haar boekje met Barbara De Smedt

Links Joke en rechts Barbara
J.B. Ocean is een schrijversduo bestaande uit twee vriendinnen, Joke Vander Aa en Barbara De
Smedt.

Barbara: ‘Ik ben een echte boekenwurm, vrees ik, al van kleins af aan. Zondag was het hoogtepunt van mijn week, dan gingen we met heel het gezin naar de Antwerpse stadsbieb die ik algauw helemaal uitgelezen had. Ik zie me daar nog zitten in de leeshoek, met een kussen achter mijn rug en een stapel boeken voor me. Mijn idee van de hemel. Ook schreef ik verhaaltjes en begon ik af en toe aan een ‘boek’ of een ‘script’, sommige daarvan heb ik nu nog, maar geen enkel is ooit klaar geraakt. Het duurde uiteindelijk meer dan dertig jaar voor ik me echt schrijver kon noemen.’

Ze debuteerden in juni 2019 met ‘Blauw’, een roman die ze in eigen beheer uitbrachten. Het boek werd na enkele weken opgemerkt door Hamley Books en is nu – deels herwerkt – opnieuw net uitgekomen.

Vandaag beantwoordt Barbara vragen rondom wat ze zelf graag las of juist niet.



*Welk boek heb je niet uitgelezen?
'Een klein leven' (Yanagihara), ik raakte er echt niet door. Dat lag niet aan de manier waarop het geschreven was, maar aan de zwaarte van het verhaal. Met ‘Het smelt’ van Lize Spit had ik het ook moeilijk, maar de drang om het raadsel te ontrafelen overheerste
uiteindelijk toch.

*Welk boek geef je graag kado?
Ik geef wel vaker boeken cadeau, maar het hangt van de ontvanger af wat ik geef. Meestal een non-fictie boek, zoals ‘Een werkweek van 4 uur’ van Timothy Ferris. 

*Welk boek had je graag zelf geschreven willen hebben?
Alle boeken van Lianne Moriarty (Truly Madly Guilty) en Elizabeth Gilbert (Eat, Pray Love)

*Welk boek lees je graag voor aan je kinderen vroeger of nu?
Mijn kinderen zijn nu te groot, maar ik las voor uit Puk en de Petteflet en alle boeken van Roald Dahl. De GVR was mijn persoonlijke favoriet.

*Welk boek las je vroeger stuk?
Het geheime dagboek van Adriaan Mole, 13 en 3/4 jaar. Daar heb ik echt
tranen mee gelachen, pubers met puisten, zo heerlijk herkenbaar! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten