woensdag 6 november 2019

Ilse op bezoek bij Arlidge op de Boekenbeurs Antwerpen

Aangezien ik zaterdagavond een reuze interessant gesprek had tijdens het avondeten met mijn kinderen over hoe je de perfecte moord zou kunnen plegen tijdens een Halloween wandeling en nadien ‘fatale keuzes’ van Nina Verheij te hebben uitgelezen kwam er die nacht niet al te veel van slapen,  kwam daarbij nog de stormwind.
Toch kwam ik zondagmorgen met veel plezier maar met kleine oogjes uit mijn bed gekropen, want ik werd om 10 u verwacht op de boekenbeurs. Via Lien Gautiers had ik een kaartje kunnen bemachtigen voor een brunch en exclusief gesprek met M.J. Arlidge.  Deze 45 jarige knappe Britse man, jaja een man, sommige denken dat het een vrouw is , is auteur van thrillers waaronder Iene miene Mutten, Naar bed, naar bed, Piep zei de muis  en nog enkele andere waarbij Inspecteur Helen Grace steeds de hoofdrol speelt.

In 2014 schreef hij zijn eerste novelle, iene miene mutte, na al 15 jaar scenario’s te schrijven voor Britse crimeseries. Het idee van het boek kwam ’s avonds en ’s nachts in zijn hoofd binnen gekropen toen hij zijn jonge kinderen de fles gaf of in bed stopte en zich afvroeg wat andere mensen op dat uur van de nacht zoal aan het doen waren. Het boek had hij eigenlijk geschreven om iemand te verassen, niet echt om uit te geven. Maar toen het dus in handen kwam van de juiste persoon ging het als een lopend vuurtje. Zonder het goed te beseffen speelde Helen Grace steeds een grote rol in zijn denken en nu dus ook in zijn leven. Waarom het juist een vrouw was weet hij eigenlijk niet goed. Opeens was ze daar en hij heeft er nooit aan gedacht een man als hoofdpersonnage te gaan gebruiken. Hij vindt een vrouw als hoofdpersonage veel interessanter, complexer en kan je nog alle kanten mee uit vindt hij zelf.
De series waarbij inspecteur Helen Grace de harde tante speelt die achter seriemoordenaars aan gaat, spelen zich voornamelijk af in zijn thuishaven Southampton. Hij vindt het heel leuk steeds op zoek te gaan naar nieuwe plaatsen waar zich een verhaal kan afspelen. Zijn research voor zijn boeken blijft eerder beperkt omdat hij hierbij dikwijls afgeleid wordt door het gene hij leest en al snel hiermee veel tijd verliest. Meestal werkt hij 3 maanden rond de opbouw van zijn boek en gaat nadien ongeveer 3 maanden aan het schrijven. Hij schrijft liefst het ’s morgens nadat hij zijn kinderen naar school heeft gebracht en het rustig is in huis. Het liefst in korte hoofdstukken en alles chronologisch achter elkaar. Korte hoofdstukken vind hij het prettigst omdat het niet altijd nodig is om er veel tierlantijntjes rond te hangen direct ‘to the point’.

Voor zijn laatste boek “kom je spelen” heeft hij heel wat meer research gedaan. Deze standalone speelt zich af in Chicago en daar is hij wel mee op stap geweest met iemand van de politie in Chicago zelf. Hij vertelde dat zijn ogen daar wel zijn open gegaan bij het zien van de Gangs, de drugs en onderwereld. Hij heeft ervan genoten om dit boek te schrijven en denkt er wel aan om nog meer standalone’s te schrijven maar zijn voorkeur gaat toch het meeste uit naar de series van Helen Grace.

Of er ooit een verfilming komt van zijn boeken? Misschien wel maar dan zou hij toch beginnen met het laatste, kom je spelen. In dit boek heeft hij gaande weg ook veel meer verteld over hoe zijn hoofdpersonage Kassie is. De lezers hebben reeds een beeld van deze 15-jarige. Helen Grace wil hij nog wat mysterieus houden. Nu kunnen de lezers nog zelf fantaseren hoe zij het hoofdpersonage zien, na een film is dit gegeven weg.
In het voorjaar komt zijn nieuwe boek reeds in de winkel te liggen.

Wat hij graag nog zou doen? Hij zou zich ook graag toeleggen op kinderboeken en YA. Zijn kinderen zijn nu nog te klein om zijn boeken te lezen.

Ik had nog wel even kunnen verder luisteren naar deze boeiende man, maar helaas zat het uurtje er alweer op. We kregen nog de kans om onze boeken te laten signeren en een babbeltje met hem te slaan, waarvoor hij nog de nodige tijd nam. Met veel plezier mocht ik ook nog even met hem op de foto.

Ik hoop dat jullie zo ook even hebben kunnen meegenieten, en nu hop verder lezen in jullie boek!!!

Lieve groetjes
Ilse

Geen opmerkingen:

Een reactie posten