donderdag 7 november 2019

Schemerzone van J. Sharpe en Cocky Van Dijk


Titel: Schemerzone
Auteurs: J. Sharpe en Cocky Van Dijk
Uitgeverij: Zilverspoor
Recensie door Martijn


Zoë leeft voorbij de schemerzone, op het gedeelte van de wereld waar de orizon al in geen eeuwen meer heeft geschenen. Ze is een Afvallige, omdat ze het lichtgen mist. Op haar zestiende verjaardag wordt ze uit het weeshuis gezet en moet ze voor zichzelf zorgen. Met gevaar voor eigen leven besluit ze naar de schemerzone te gaan om te jutten, zodat ze wat spulletjes heeft om te verkopen.
Als ze tijdens het jutten op een lijk stuit en een chip vindt, wordt haar wereld op zijn kop gezet. Op de chip staan filmpjes die de vrede tussen de donkere en de lichte kant van de planeet aan het wankelen brengt. Zoë wordt door de regering gedwongen om onderzoek te doen.
Doordat ze Christiaan ontmoet, een jongen van de lichte kant van de planeet, komt ze meer en meer in de problemen. Ze heeft geen idee hoe ze hier ongeschonden uit moet komen. Het leven van haar vrienden hangt als een molensteen om haar nek, net als het voortbestaan van haar land.

Recensie:
Dit boek was mijn eerste kennismaking met beide auteurs. Voor en na het lezen heb ik me laten inlichten over wie zij zijn en wat zij in het verleden al geschreven hadden. Beide namen zie je regelmatig wel eens voorbijkomen op sociale media en beide auteurs zien er zeer twee vriendelijke, aangename mensen uit. Een samenwerking is altijd fijn en als het dan nog is tussen twee auteurs die beiden toch wel erkend worden in hun genre – fantasy – is dat absoluut een meerwaarde.

Net omdat ik beiden nog niet ken, had ik ook geen referentiemateriaal naar hun vorig werk. Zo kan ik dus ook niet uitmaken wie wat geschreven heeft en hoe zij die samenwerking tot stand hebben gebracht. Wat ik wel heb gemerkt, is dat hun schrijfwerk er vloeiend en netjes uitziet, dat er geen haperingen in zitten en dat je nergens kan merken dat persoon A dit schreef of persoon B dat. Dat op zich is al een mooi stukje werk, waarvoor proficiat aan beide auteurs.

Het verhaal dan: net als in vele fantasy verhalen zitten hier een aantal terugkerende elementen in die herkenbaar zijn voor fantasy-lezers, op een mooie manier neergezet. Dit boek is zeker een aanrader voor lezers van fantasy, zowel de lichtere vorm als zogenoemde “high” fantasy, voor een publiek dat van het zwaardere werk houdt.

Met korte hoofdstukken en verteld vanuit verschillende perspectieven, is er voor elk wel wat wils. De personages werden goed uitgewerkt, maar er had toch nog wat meer in kunnen zitten. Af en toe ging het wat te snel en voelde het afgehaspeld aan, waardoor je soms onbevredigd blijft. Hier had gerust nog wat meer werk in gestoken mogen worden.

Verder absoluut geen klagen over dit werk. Het was een zeer aangename kennismaking met beide auteur en voldoende om me te doen reiken naar hun vorige werk.

4 verdiende kraaien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten