dinsdag 26 november 2019

Boekvonnis Black-out van Lara Reims

Dit keer hebben we een leesclub met het boek Black-out van Lara Reims. 


Waar gaat Black-out over?

Wat doe je als het leven van een vriend op het spel staat?


Heel even haal je adem. De race die je hebt gelopen lijkt ten einde. Maar dan verdwijnt je beste vriend en raak je betrokken bij de geheimen van een ander. Voor je het weet, ben je weer op zoek.


Rémi probeert nog steeds antwoorden te vinden op zijn vragen, terwijl hij tegelijkertijd op zoek gaat naar zijn verdwenen vriend. Hij vertrouwt niemand meer. Maar dan komt er hulp uit onverwachte hoek.


Met behulp van de nieuwste uitvindingen in het Creodoom komt hij steeds dichter bij de waarheid over zichzelf. Hij slaagt erin een spoor van zijn vriend te vinden. Maar dan staat zijn wereld opnieuw stil.


De deelnemers

Dirk de Wolf

Hilona Schaft-Mol
Soraya Latten
Jaimy Smeets
Fany van Hemelen
Jacqueline Musch als begeleider


De cover
Soraya roept: Love it! Ben er net als boek 1 weer helemaal fan van.
Onze leesclubmascotte


Verwachting

Fany  Ik ben benieuwd of we naast het Creodroom nog nieuwe evoluties gaan zien. Natuurlijk ongeduldig om te lezen hoe avontuur van Remi en zijn vrienden verder gaat. Uitkijken of vervolg ook zo vlot leest als Upgrade




Halverwege het boek

Jaimy vindt dat het verhaal  weer lekker loopt ! Ik ben heel benieuwd naar de ontknopingen en of het Emma en Rémi allemaal lukt wat ze willen. En waar is Jerome?


Hilona: Ik ben ook op de helft en wat leest het verhaal toch weer heerlijk weg. Goed spannend vanaf de eerste bladzijde en man, man, man wat ben ik benieuwd waar het allemaal naartoe gaat. Dus toedels, ik lees weer gauw verder

Jacqueline: Wat weer een geweldig en heerlijk verhaal, ik zit er vanaf het begin weer helemaal in. Leef ontzettend mee met Remi en Emma. En wat was het spannend toen Remi even terug was in het verleden!

Fany: Het verhaal leest lekker en de focus op de technologie met een kritische noot vind ik erg leuk


Dirk: Het boek leest even vlot als upgrade. De spanning zit er al van in het begin in. je wordt gestuwd om verder te lezen

Soraya
Ik vind het heerlijk om te lezen! Ben zo benieuwd naar wat er aan de hand is met Jérôme




Behalve vragen aan de auteur, stelde  Lara zelf ook vragen aan de deelnemers. Zo vroeg ze bijvoorbeeld of zij zomaar de hand van een vreemde zouden beetpakken en mee zouden gaan, het avontuur tegemoet?
Waarop Jaimy antwoordt, dat zij het niet weet: Pfoeh, dat is moeilijk. Mijn instinct nu zegt, nee!
Maar je weet nooit wat je doet op sommige momenten of bij bepaalde gebeurtenissen. Alles wat Rémi lief heeft is in één klap weg, dus hij heeft niks te verliezen.

Ook de begeleider van deze leesclub, Jacqueline had een leuke vraag bedacht:

In Black-Out is Emma lyrisch over wanneer het tijdreizen is gelukt met een muis! Ze hoopt dat het niet lang meer duurt en dat mensen kunnen tijdreizen naar het verleden en de toekomst. Remi denkt daar heel anders over en voorziet een grote puinhoop. Met wie ben jij het eens en waarom?

Daar kwamen veel leuke antwoorden op, zoals van Soraya die wel naar de periode wilde dat Jane Austen leefde, omdat het haar zo'n prachtige tijd lijkt.

Fany wil liever naar de toekomst.  "Om te zien wat we verprutst hebben en dan terugkomen en zorgen dat we slimmer handelen zodat niet kan gebeuren."

Jaimy heeft wijze woorden: "Ik denk dat ik niet perse terug zou gaan in de tijd om iets te veranderen. Ik ben het met Rémi eens dat je dingen zodanig zou kunnen veranderen dat je het er echt niet beter op maakt. En misschien idd je eigen bestaan wist."


Lara geeft zelf ook antwoord op de vraag: "Ik ben het met Rémi eens. Dit is een van de onderwerpen waar ik het meest over opgezocht heb. Tijdreizen lijkt in theorie niet onmogelijk en wordt nog steeds uitgebreid onderzocht. De grootste problemen zijn niet natuurkundig, maar logisch. Vragen als : hoe verloopt de toekomst als ik het verleden heb veranderd en : als het kan, waarom ben ik dan nog nooit iemand uit de toekomst tegen gekomen? komen meteen bij je op. En hoe ziet de toekomst eruit als je het verleden verandert? Kom je dan in een parallel universum terecht? Er zijn natuurkundigen die zeggen van wel. Op en neer springen zoals Emma graag zou willen gaat niet gebeuren denk ik, al begrijp ik haar verlangen. Ik zou zelf heel graag in de toekomst willen kijken, pure nieuwsgierigheid. Er zijn nog zoveel dingen die we niet weten, ik kan erg gefrustreerd zijn over het feit dat ik het zal moeten doen met de antwoorden die in mijn tijd worden gevonden. En ik zou soms ook best graag stukjes verleden willen veranderen, maar voorlopig ben ik blij dat dat niet kan, want ik denk dat Rémi gelijk heeft wat dat betreft. In deel drie nog meer hierover..."


  

Na het dichtslaan van Black-out is de eerste gedachte die door Soraya duidelijk wordt verwoord met:

 I need part 3 ♡ Wat een sterk einde en nog genoeg vragen over om zeer nieuwsgierig te zijn naar het laatste deel! Kan niet wachten

En Jacqueline wil graag tijdreizen naar 2020. Maar de rest van de club wil allemaal eigenlijk graag verder lezen om te weten hoe het gaat aflopen.






Dirk heeft een leuke vraag aan Lara:
Je lijkt wel een Jules Verne . Hoe kom je er bij om deze gadgets voor te stellen alsof ze nu al gewoon zijn.

Lara antwoordt:

Fascinatie, ik vind technologie, en wat dat met de mens doet, de interactie tussen beiden, heel erg interessant. Interactie met een robot bijvoorbeeld, ik vind het heel boeiend hoe dat werkt. En ik vind het leuk om te bedenken hoe dat verder zal gaan. Ook omdat er soms weinig nagedacht wordt over de gevolgen van bepaalde technologie vooraf. Daarom vind ik dit soort denkoefeningen leuk. Soms ook vanuit frustratie: van sommige dingen, en dan denk ik ook aan medische zaken, weet je dat ze eraan komen, maar er nu nog niet zijn. Ik droom graag over het moment waarop dat wel zo is.


Mening over het gehele boek

Jaimy
Rémi komt steeds meer uit zijn schulp. Waar hij in Upgrade nog heel timide, verlegen en onzeker was is hij nu vastberaden, stoer en niet bang om zijn vragen of vermoedens hardop uit te spreken.

Hij weet hoe hij de strenge regels en beveiliging van het Creodroom kan omzeilen, of wie hij kan vragen voor hulp, om zo zelf de waarheden die hij zoekt te achterhalen.

Na het eerste deel zaten we met onbeantwoorde vragen. In Black-out blijven die vragen een rode lijn, maar komen er ook nieuwe vragen bij.
Uiteraard worden aan het eind een deel van deze vraagstukken beantwoord, maar er blijft nog genoeg over voor een derde deel.
Ik hoop dan ook dat dit een waardig afsluiter wordt.
Het avontuur is (gelukkig) nog niet voorbij!

Soraya
Terecht werd Update vergeleken met Harry Potter, want het is niet alleen net zo goed maar heeft ook dezelfde sfeer als de boeken van J.K. Rowling, maar na dit tweede deel te hebben gelezen zie je nog meer in hoeveel meer dit boek is, ik durf deze serie daarom absoluut de ultieme opvolger van de wereldberoemde Harry Potter serie te noemen. Dit spannende tweede deel van de Rémi serie is namelijk een geweldige opvolger van het eerste deel Update. Nadat je deel 1 dichtslaat zit je met verschrikkelijk veel vragen en Lara Reims zorgt ervoor dat, hoewel er in deel 2 nog nieuwe vragen bij komen, er veel vragen worden beantwoord. Hierdoor blijft het als lezer overzichtelijk en zijn er niet zoveel onbeantwoorde vragen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

De schrijfstijl van Lara is net als in Update meeslepend en zorgt ervoor dat je het boek maar moeilijk kan wegleggen. Ze weet de personages opnieuw zo weer te geven dat ze zich direct in je hart nestelen en je ze eigenlijk niet meer los wil laten.

Dirk
Ik was één van de gelukkigen die de twee boeken na mekaar mocht lezen. Black-out was een spannend boek die vele antwoorden geeft, maar ook weer veel nieuwe vragen stelt die , hopelijk, in het derde boek beantwoord worden. De karakters van Emma en Rémi worden verder uitgetekend.

Dit boek kan je lezen een spannend boek zonder meer en dat is oké maar dit boek is meer dan een spannend Boekels je de dubbel bodems en tussen de regels kan lezen, dan is het een boek vol boodschappen die je bij een oppervlakkige lezing niet helemaal ontdekt. Het is een strijd tussen goed en kwaad, zwart en wit commercie en idealisme.


Hilona
Black-Out gaat verder waar Upgrade mij als lezer achter liet met heel veel onbeantwoorde vragen, maar die je vervolgens na het dichtslaan weer achterlaat met heel veel nieuwe onbeantwoorde vragen.

Ook in dit 2e deel komen er weer mooie uitvindingen en snufjes voor die wellicht in de toekomst voor veel mensen best nuttig kunnen zijn.
Lara heeft het weer voor elkaar gekregen dat ik ook dit 2e deel slechts met moeite aan de kant kon leggen. Haar schrijfstijl is vlot en plezierig, ze weet de spanning goed vast te houden en ik kijk rijkhalzend uit naar het laatste deel.


Fany
Wat is deze buitengewone ya-reeks een aanrader als je graag verdwaalt in bijzondere universums en geïntrigeerd bent door technologie en science fiction. Toch is deze beeldende serie, ook voor niet liefhebbers van verhalen die zich in de toekomst afspelen, een heerlijke reis vol avontuur en vriendschap .

Upgrade was het wervelende begin en een fascinerende kennismaking met deze futuristische wereld. Black-out is gewaagder en met de emotionele ondertoon en verrassende plotwendingen zie ik dat deze auteur meer out of the box durft te denken. Korte hoofdstukken, een bijzondere schrijfstijl en grappige of ontroerende dialogen, combineert ze nu met een kritische kijk op al deze hoogtechnologische snufjes.

Black-out heeft naast de interesse in technologie aandacht voor actuele problemen zoals eenzaamheid en het zoeken naar je eigen identiteit. De auteur gebruikt in dit vlot geschreven en meeslepende verhaal universele thema's, waarmee iedereen geconfronteerd wordt, zoals vriendschap, ziekte en afscheid nemen.

Jacqueline
Wat weer geweldig verhaal over Remi, Emma en het Creodroom van de hand van Lara Reims! Ik heb weer, net zoals van Update (het eerste deel van de trilogie) genoten van dit boeiende en spannende verhaal.

 Lara heeft in Black-Out de antwoorden gegeven op de vragen die bleven hangen na het lezen van Upgrade. Maar na het lezen deel 2 van deze trilogie kan ik wel zeggen dat Lara mij met dit geweldige verhaal en alle gebeurtenissen weer heeft getriggerd waardoor ik nu nog meer vragen heb dan na het lezen van deel 1. Ik kijk dan ook uit naar Home deel 3 van deze trilogie, die helaas pas in maart 2020 verschijnt. Kon ik nu maar even een reisje in de tijd maken..



Het eindcijfer wordt na optellen en delen een:


 

Bericht Lara (note redactie: het boekvonnis met beide boeken werd tegelijk gehouden, maar hebben wij gesplitst ivm de leesbaarheid qua lengte)

Mijn tweede boekvonnis! En niet met een, maar met twee boeken. De leuke ervaring van de vorige keer maakte dat ik me op deze leesclub verheugde. Je komt niet vaak zo direct in contact met lezers, en dat is ontzettend leuk, leerzaam en waardevol.

Deze club was extra leuk omdat drie lezers startten met het lezen van Upgrade en daarna meteen doorgingen met Black-Out. En ik ontmoette een aantal deelnemers van de vorige leesclub opnieuw, wat heel gezellig was.

Waar ik het meest van genoten heb? Van de zinnen die jullie eruit halen. Het is geweldig om te zien hoe een gedachte die je in een zin hebt gevat, wordt opgepikt en een eigen leven gaat leiden. Ook de gesprekken over virtuele knuffels en robots vond ik inspirerend. En de prachtige verhalen in de recensies.



Dank aan de deelnemers, voor het delen van jullie ervaringen, voor jullie enthousiasme. Ik leer van jullie, en jullie zorgen ervoor dat ik met nog meer enthousiasme verder schrijf aan volgende boeken. En dank aan Jacqueline en Ink van thrillerlezers voor de begeleiding. Jullie maken de leesclub tot een hele gezellige plek met een vertrouwde sfeer, waar ik graag terugkom in maart.


Dank je wel Lara Reims voor je enthousiasme in deze groep en Hamley Books voor de boeken en het vertrouwen in onze leesclubs.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten