donderdag 17 oktober 2019

Boekvonnis van Day Dreamer van Luna van Roosen

Wij draaiden in september een leesclub met het boek Daydreamer van Luna van Roosen. Een young adultsprookje. In het kader dat je als thrillerlezer wel meer andere boeken leest, wilden we eens kijken hoe dit boek zou worden ontvangen.

Deelnemers leesclub:

Hilona Schaft-Mol
Fany van Hemelen
Liane Baltus
Claudia Bosman
Soraya Latten
Majonne Twigt
Jacqueline Musch als begeleider

Waar gaat Day Dreamer over?
Openbloeien doe je niet in de schaduw

''Dit is mijn verhaal, mijn eigen sprookjesachtige vertelling over een droomprins die verliefd wordt op een draak van een stiefzus. Een verhaal dat zo verkeerd loopt dat geen enkele pen ter wereld in staat is om het te herschrijven.''

Lora's aankomst stond niet in de sterren geschreven. Het stond ook niet in theebladeren, of in een van de boeken in de bibliotheek. Maar toch staat ze op een nacht aan de kasteelpoort met haar hond Henry die haar daarheen heeft geleid. Het kasteel herbergt een geheim dat iedereen in zijn grip houdt. Ook bij Lora begint het muiltje al snel te knellen.

Is zij door haar komst echter in staat om tussen al de doornen ook rozen te doen bloeien?


Wat vinden de deelnemers van de cover?
Liane
Het is een romantisch prachtige hardcover. Zeker omdat het een YA is, nodigt de cover mij uit het op te pakken. Het papier is mooi, de binnenkant nodigt bij elk hoofdstuk opnieuw aan te lezen. En de flaptekst intrigeert. Dus ja, ik ben enthousiast over het uiterlijk van dit boek!

Wat verwachten zij?

Liane:Een rauwe versie van een bestaand sprookje, verwacht ik. Maar dan eigentijds, en met humor gebracht. Een feestje om te lezen!

Een eigentijds sprookje.
 Ik verwacht ook een beetje rauw randje. Niet alleen maar lieflijk, maar een vrouwelijke hoofdpersoon die wat te verduren krijgt en er sterker uit komt.je, verwacht ik, is Majonnes antwoord.

Soraya:
Een hervertelling met de heerlijke sprookjesachtige sferen van Assepoester. En met een mega cliffhanger zodat we niet kunnen wachten op het tweede deel

Claudia
Na de synopsis te hebben gelezen verwacht ik een soort hervertelling van het sprookje assepoester.
Claudia ontdekt door opmerkingen van de andere lezers dat het een eerste deel betreft en roept dan dat er vast een dijk van een cliffhanger in zal gaan zitten.

 " Daarnet, toen ik me in de jurk wurmde, had ik me als een hansworst in een jurkverpakking gevoeld."




Wat denken de dames halverwege het boek?

Soraya
Het boek leest echt fantastisch weg je wordt gelijk meegezogen in de wereld die Luna gecreëerd heeft. Ik vind de personages erg goed. Er zit nog genoeg mystiek in om nieuwsgierig te zijn, maar je weet voldoende om er een 'band' mee te krijgen.

Jacqueline
Het boek is goed, boeiend en met hier en daar mysterieus geschreven! De personages zijn ook goed beschreven.

Claudia
Het leest idd lekker vlot.  Ik vind wel heel grappig hoe het verhaal in elkaar zit. Herkennen jullie ook de verschillende sprookjes? Of is dat mijn fantasie die doordraaft?

Majonne
 Ik ben nu iets over de helft, maandag in begonnen. Het leest vlot weg, ik ben nu al zo benieuwd naar dat geheim. Het is tot nu toe wel heel vaag nog. Ik vind het mooi dat de stiefzus menselijker is dan aanvankelijk leek.
En de kleine zusjes zijn zo schattig.

Fany
Ik ben ook aan het lezen nu en geniet van de vermenging met de sprookjes. Het leest erg vlot.










"Het is alsof ik in een tweederangskinderfilm terecht ben gekomen. Of in een raar verhaal van een of andere flutschrijver"

*Claudia heeft een vraag voor Luna:
 -Ik las dat je een fascinatie voor mythen en sprookjes hebt. Wat is jouw favoriete sprookje?

Luna: Dat vind ik een moeilijke, ik ben slecht in kiezen. Er zijn er veel hé. Het valt ook te zien van moment tot moment. Ik ben fan van 'Zwanenmeer'. 'De hinde' is mooi, omdat ook de bedienden/zijpersonages hun liefde vinden, net door hun trouwheid.
'Eenoogje, Tweeoogje en Drieoogje' vind ik opmerkelijk, omdat 'het normale meisje Tweeoogje' zich abnormaal voelt tussen haar zussen en daardoor ook gepest wordt. Dat geeft je het bizarre besef dat 'normaal' niet gaat om wie zelf je bent, maar eigenlijk afhangt van je omgeving.
En voor in de winter 'het meisje met de zwavelstokjes'. Mijn oma had een sprookjesboek met supermooie tekeningen, en bij dat verhaal kreeg ik toch altijd tranen in mijn ogen. De blijdschap van het kindje, met haar armpjes uitgestrekt naar de geest van haar overleden grootmoeder... Te ontroerend gewoon.

*Soraya  vraagt: Je noemt jezelf een Day dreamer is dat ook de reden dat je voor deze Engelse titel hebt gekozen ondanks dat het boek volledig Nederlands is?

Luna:
Ik vind 'Day Dreamer' en 'Night Thinker' gewoon beter klinken dan 'dagdromer' en 'nachtdenker'. Ik ben in het algemeen nogal een dagdromer. Het feit dat ik mezelf een 'day dreamer' noem i.p.v. een 'dagdromer' is vooral om het grappige element te benadrukken.


*Claudia vraagt:  Hoe mooi is je boek geworden! Heb je veel inbreng hoe zo'n cover en binnenkant er uit gaat zien?

Luna
Tussen het uitbrengbesluit en het tekenen van de officiële papieren had ik Sandra J. Paul (schrijfster/coach/uitgeefster) mijn 'map' laten zien, waarin ik al mijn knipsels, tekeningen e.d. bijhield. Samen besloten we die avond dat ik ook voor enkele tekeningen mocht zorgen.
Speciaal voor het boek heb ik nieuwe schetsen en *eindtekeningen* gemaakt. Sandra heeft ze elk apart beoordeeld en zo zijn we tot deze tekeningenreeks gekomen.

Voor het *binnenwerk* heb ik eerst een document moeten samenstellen met mijn keuzes van 'sfeer'. De vrouw van het binnenwerk heeft zich hierop gebaseerd. Sandra, die mijn smaak gelukkig al goed kent ondertussen, heeft hier enkele beslissingen op zich genomen. Ik ben namelijk niet zo snel in het maken van beslissingen. 😄

Ook bij de *cover* heb ik mijn ideeën mogen doorgegeven. De vrouw die de cover ontwierp heeft zich hierop geïnspireerd en daarna dit prachtexemplaar tevoorschijn getoverd. Zij heeft met haar goede smaak veel geholpen


*Jacqueline:  Hoe ben je op het idee gekomen om in je verhaal verschillende sprookjes te gebruiken? Of wat heeft je geïnspireerd?

Luna
Dat was een plotse ingeving. :)
Ik heb hier thuis een sprookjesboek liggen met elke verhaal een korte bespreking van de oorsprong (herkomstland e.d.) van het verhaal en de geschiedenis, versies, veranderingen door de jaren heen, kenmerken...
Het is een duidelijk gegeven dat sprookjes net door hun mondelinge overdracht veel verschillende versies hebben. Maar, met andere woorden, dus ook veel gemeenschappelijke thema's. Dit vond ik uitermate interessant. Toen heb ik veel sprookjes gelezen, ook online. Overal leek ik diezelfde kenmerken te zien terugkeren.
Ik wou, toen nog voor mezelf, een verhaal schrijven waarbij ik tussen de regels door steeds aan andere sprookjes moest denken. Iets super intertekstueel dus. En hoe meer je erop let, hoe meer sprookjes je zult zien terugkeren... Dat leek me best grappig om op die manier een soort 'oneindig' verhaal te creëren. Het is mijn eigen 1001 nacht...
Ik vraag me steeds af hoeveel sprookjes mensen erin terug vinden (of er zelf in lijken te vinden), want ik heb er een aantal in verstopt, ook in kleinere details...

*Welk sprookje zou je graag beleven als je uit alle bekende mag kiezen?

Luna
Dat is wel een ontzettend moeilijke. Vooral omdat ze (oorspronkelijk) zo luguber waren. 'De kleine zeemeermin', misschien? Genieten van het onderwaterleven en zo'n intense allesversmachtende verliefdheid meemaken dat je een deel van jezelf opoffert om bij diegene te zijn... ?

Verder met het boek
Wat vonden zij na het dichtslaan van het boek?

Soraya: Verbluft! Wat een verhaal. Nu al nieuwsgierig naar deel 2
Hou jij van sprookjes? Dan is dit het ideale boek voor jou! Dit boek bevat namelijk elementen van zoveel sprookjes. Het heeft alles wat een sprookjesboek zou moeten hebben maar wel eentje die plaatsvindt in onze tijd

Claudia:  Potverdikke het verhaal heeft een cliffhanger

Het verhaal zelf is magisch, vanaf het begin word je meegezogen in de avonturen van Lora en op de laatste pagina dacht ik alleen maar Neee het kan gewoon nog niet de laatste pagina zijn. Ik wil weten hoe het verhaal afloopt. Gelukkig komt deel 2 er bijna aan.

Liane:Het verhaal op zich vond ik verwarrend, de personages wat stereotiep en vlak uitgewerkt. Daar had nog een verdiepingsslag op gemogen. Het boek krijgt van mij toch drie sterren, dankzij de cover, de tekeningen, de humor en de manier waarop de sprookjes zijn verwerkt.

Jacqueline: Wow hoe loopt dit nu af? Ik wil het weten!
Luna van Roosen heeft door haar geweldige fantasie een eigentijds en zeker boeiend verhaal geschreven. Knap vind ik dat ze het verhaal zo heeft weten te beëindigen dat deze aan het einde zoveel vragen open laat dat ik wil weten hoe het spannende en toch wel een tikkeltje romantische verhaal verder gaat! Het tweede deel van deze tweeluik kan wat mij betreft niet snel genoeg uitkomen

Hilona:  €&@/%#< (oftewel lelijk woord) hoe gaat het nu verder??? 😳☹️
Beetje doorschrijven dus Luna want hier kan ik zoooooooo slecht tegen 😉

Het tweede deel zal ongetwijfeld alles veel meer duidelijk maken, maar dit eind maakt dat ik lichtelijk gefrustreerd het boek dicht sloeg met nog veel te veel vragen......

Majonne: Ja maar... het begon net!

Het boek is wat vreemd, het voelt haast alsof je droomt. Soms had ik, net als in een echte droom, het idee dat ik dingen niet begreep, stukjes miste, de clou maar niet kon vatten. Ik dacht bijna het geheim in mijn grip te krijgen, maar dan ontglipte het me weer. Het mysterieuze en geheimzinnige is voor mij een groot deel van de kracht van dit boek, naast de heerlijke karakters en de humor.

Fany:
Ik verwachtte een sprookje, maar ik kwam terecht in een sprookjesboek. Luna tovert met woorden, schrijft vol magie en heeft een volstrekt eigen stijl.


Reactie van Luna:
Ongelofelijk bedankt om dit samen met Thrillerlezers en mij te doen. Dit was de eerste keer dat ik een boekvonnis meedeed, en ik kan zeggen dat ik er oprecht van heb genoten en zelfs meer inzicht heb gekregen in mijn boek. Jullie waren een gezellige groep. Hiervoor bedankt! <3 Nog veel leesplezier, allemaal


Dan nu het belangrijkste deel van dit Boekvonnis:
Vier keer een 4
Twee keer een 4,5
Een keer een 1

Eindcijfer







Geen opmerkingen:

Een reactie posten