vrijdag 18 oktober 2019

Slachtoffer 2117 van Jussi Adler-Olsen


De harten van liefhebbers van de boeken van het Q-team van Jussi Adler-Olsen maken een sprongetje als bekend wordt dat er een nieuw boek van deze serie uitkomt. Dat gold ook voor mij. En als je het boek dan al mag lezen terwijl het nog niet eens is verschenen dan ben je nóg blijer dat je recensent van Thrillerlezers mag zijn!

Voor wie deze serie niet kent: Het Q-team is een bijzonder bijeen gebracht rechercheteam van diverse pluimage die cold case-zaken onderzoeken. Ieder deel uit de serie kun je op zichzelf lezen, maar door de boeken heen leer je de personages steeds beter kennen en dan is het toch fijn om de boeken in de juiste volgorde te lezen.

Eén van de leden van het Q-team is Assad, een mysterieuze kracht binnen het team en hij speelt een zeer belangrijke rol in dit boek. In de serie tot nu toe is er steeds een klein tipje van de sluier over het verleden van Assad opgelicht, maar in dit boek ontdek je als lezer eindelijk wat er in zijn leven is gebeurd en wat zijn achtergrond precies is.

De boeken van Jussi Adler-Olsen zitten altijd uitermate knap in elkaar, zo ook Slachtoffer 2117. Verschillende verhaallijnen spelen naast elkaar, maar alle losse eindjes worden uiteindelijk met elkaar verbonden op een sublieme manier. Dat geldt ook voor dit boek. Een groot deel van het verhaal draait om een zenuwslopende race tegen de klok om een catastrofe in het hart van democratisch Europa te verijdelen, waarbij het verleden van Assad betrokken is en hij daarom een huiveringwekkende tijd doormaakt. Daarbij krijg je als lezer een mooie inkijk in het functioneren van een terreurcel. Daarnaast is er de verhaallijn van een aan gamesverslaafde tiener die wil overgaan tot moord en steeds contact zoekt met het Q team. Ook hier is sprake van een race tegen de klok om de identiteit van de jongen tijdig te achterhalen. Ten slotte is er het verhaal over de journalist Joan die onbedoeld betrokken raakt bij de handelingen van de terreurcel.

Slachtoffer 2117 verbindt alle verhaallijnen en stelt het Q team voor zenuwslopende opdrachten om die tijdig tot een goed einde te brengen en het aantal slachtoffers te beperken. Daarbij worstelt Assad met de trauma’s uit zijn verleden en begrijpen we eindelijk hoe hij geworden is wie hij is.

Slachtoffer 2117 snijdt een uiterst actueel thema aan: terrorisme. Hoewel dit thema niet mijn favoriet is schrijft Jussi Adler-Olsen zo soepel en aantrekkelijk dat je als lezer in de verhalen gezogen wordt en je niet meer los kunt wrikken tot je de laatste pagina hebt omgeslagen. Het Q team is terecht een succesvolle formule en opnieuw is Jussi erin geslaagd om een goede titel neer te zetten. Liefhebbers van het Q team kunnen hun borst nat maken! Verheug je op een lekker dik boek dat bol staat van spanning, mooi uitgewerkte personages, een mooi uitgewerkt plot en een prima climax.

4 kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten