woensdag 12 juni 2019

Boekvonnis Upgrade van Lara Reims

Namens Uitgeverij Hamley Books mochten we een leesclub organiseren met het boek Upgrade van Lara Reims.

Over Lara:
Als kind wilde ze het liefst in een bibliotheek wonen. Soms bleef ze stil in een hoekje zitten, verscholen achter een boek, tot sluitingstijd, hopend dat ze haar zouden vergeten zodat ze de nacht door kon brengen met alle verhalen om haar heen.

Lara’s liefde voor jeugdboeken begon bij Abeltje, Ronja, de boeken van Tonke Dragt, J.K. Rowling en Philip Pullman. Ze is gefascineerd door de razendsnelle ontwikkelingen van de techniek die ons leven op korte en lange termijn ingrijpend zullen veranderen. Over wat al deze veranderingen met de mens doen gaat haar debuut, waarin de hoofdpersoon te maken krijgt met een wereld die onwaarschijnlijk lijkt, maar dichterbij is dan je denkt.


Over Upgrade
Wat doe je als de toekomst ineens voor je deur staat? Als je de mogelijkheid krijgt fantastische dingen te leren, maar niemand je de waarheid vertelt over wie je bent en wat je allemaal kan? Wat doe je als de toekomst ineens voor je deur staat? Wat doe je als je huis ineens ontploft? Als je van het ene op het andere moment in een nieuwe wereld belandt? Als je de mogelijkheid krijgt fantastische dingen te leren, maar niemand je de waarheid vertelt over wie je bent en wat je allemaal kan? Rémi heeft genoeg van raadsels, halve verklaringen en slappe excuses. Hij gaat op zoek naar wie hij is. En waarom. Rémi voelt zich al zijn hele leven anders dan anderen. Zijn ouders verbergen iets voor hem, maar hij kan er niet achter komen wat. Rémi wil weten wie hij is en gaat op zoek naar zijn ware identiteit. Maar net als hij op het punt staat antwoorden te vinden, is er die knal. Zijn huis ontploft. Rémi kan niet anders dan de hand grijpen die hem vanuit de duisternis wordt toegestoken. Hij komt terecht in het mysterieuze Creodroom, een instituut waar de wetenschap haar tijd ver vooruit is. Techniek voelt aan als magie. Robots lijken verbazingwekkend veel op mensen. Alles waar de tiener ooit over droomde, is hier werkelijkheid. Rémi wordt overrompeld door fantastische technologie en hij ontmoet jongeren die vrienden voor het leven worden. Voor het eerst voelt hij zich thuis. Tot zijn verleden hem weer inhaalt en Rémi beseft dat hij nog steeds in groot gevaar is.

Deelnemers
Jacqueline Musch (begeleider van de groep)
Ans Stier
Fany Hemelen
Stefanie Tijnagel
Ilse van Rode
Hilona Schaft-Mol
Claudia Bosman


*Upgrade heeft een opvallende cover. Wat vonden de deelnemers toen ze het zagen en wat verwachten zij van het boek?

Claudia: " Ik heb het boek net binnengekregen en het eerste wat ik riep tijdens het uitpakken was wauw wat mooi🥰.
De cover is prachtig qua kleur. En de afbeelding geeft goed weer wat de strekking van het boek is. 2 verschillende steden.
Ik zou dit boek zeker in deze uitvoering aanschaffen in de winkel."

Ans:   Ik verwacht een lekker lezend verhaal dat je meeneemt naar een aantal heerlijke leesuren gegoten in een mooi avontuur. Een stukje spanning, een stukje fantasy/science fiction achtige dingen.


Jacqueline:
Lara heeft een prettige schrijfstijl wat makkelijk weg leest..
Het begin van het verhaal vond ik superleuk, het zette me mooi op het verkeerde been. Ik had echt even zoiets van 'in watvoor boek ben ik nu begonnen'....

Ilse:

Het verhaal leest als een trein, ze gebruikt heel leuke woorden die, vermoed ik, uitgevonden zijn maar waarvan je direct weet waarover het gaat

Hilo
na:Leuk dat je door het 1e hoofdstuk een klein beetje op een dwaalspoor wordt gezet.
Het boek leest heerlijk en ik ga dan ook snel in het verhaal op. Ik word meegezogen in deze nieuwe wereld en het verhaal nodigt uit om door te lezen. Niet te ingewikkeld geschreven, waardoor je het verhaal weer gemakkelijk oppakt, op de momenten dat je het boek even moet weg leggen.

Kortom: het boek leest heerlijk weg mede door de fijne schrijfstijl van Lara Reims. De auteur heeft nieuwe woorden verzonnen die het verhaal voor volwassenen grappig maken.


De op hol geslagen zwijnen, de sluipende witte nachtsabelpanters en de woeste trollen rijdt hij in volle vaart voorbij, sorry jongens, even geen tijd.


Blijven de deelnemers enthousiast? wat denken ze als ze het boek dichtslaan?


Stuk voor stuk baalde men omdat het boek uit is en ze graag willen weten hoe het verder gaat. Men spoort de auteur aan tot doorschrijven van deel 2.
Ans geeft met haar opmerking aan wat de algehele gedachte is:
"Tja we weten nu meer over Remi maar het verhaal is nog niet klaar. Hoe gaat het verder? Dit boek was een inleiding, de warming up. Dus Lara Reims laat ons niet te lang afkoelen nu we er lekker in zitten."


De deelnemers hadden ook vragen voor Lara:

*Stefanie:
Ik las dat je nu Parijs woont? Welke stad vind je het leukste,Amsterdam of Parijs... ( Wij zijn zelf grote fan van Parijs) wat is je favoriete plek om te schrijven... Wil je je miscchien voorstellen, het is de eerste keer dat ik iets van je lees.

 Lara
Hoi Stefanie , dankjewel voor je vraag. Eerst het voorstellen: ik ben Lara, heb jarenlang in Nederland gewoond met mijn (Franse) echtgenoot, ruim tien jaar geleden zijn we naar Parijs verhuisd. Ik werk daar als freelancer, ik schrijf voor een Nederlandse uitgever aan Franse en Nederlandse lesmethodes voor het middelbaar onderwijs. Mijn fascinatie voor lezen, taal en de toekomst heeft Upgrade opgeleverd. Qua steden, dat blijft moeilijk. Ik kwam als kind al regelmatig in Parijs en werd toen al verliefd op de stad. Maar Amsterdam blijft fantastisch, ik voel me er thuis. Het is zo anders, zoveel kleiner, met alle voor en nadelen die daarbij horen. Het liefst zou ik mezelf in tweeën delen. Ik ben in elk geval een vaste klant van Thalys...

*Ans

Leuke vraag Stefanie, daarmee kom ik op een aanvullende vraag. Als je in Parijs woont spreek je veel frans natuurlijk. Ontstaat het verhaal van het boek dan in het frans of komen de gedachten toch vanuit het Nederlands boven?

Lara

Hoi Ans, dat is grappig, ik dacht daar net over na toen ik het boek vanmiddag aan mijn schoonzus liet zien die chagrijnig vroeg waarom ik het niet in het Frans had geschreven. In het dagelijks leven spreek ik voornamelijk Frans en gaat dat me soms makkelijker af dan Nederlands, omdat ik hier woon en we thuis vooral Frans praten. Maar het schrijven in het Frans lukt me niet goed. Ik denk dat het komt omdat ik Frans pas rond mijn twintigste echt goed geleerd heb, terwijl je bij het schrijven put uit je eerste associaties met taal, uit een hele beeldenwereld die voor mij Nederlands gekleurd is. Maar wie weet probeer ik het nog eens.


*Jacqueline

Hoe kies je de juiste afbeelding bij je verhaal? Met andere woorden hoe komt de cover tot stand, hoe verloopt dat proces?

Lara

Hoi Jacqueline, dankjewel voor je vraag. Ik vond dat proces heel leuk, en ook spannend, het is toch afwachten of het klopt met het beeld dat je in je hoofd hebt. Hamley werkt met Sly Fox Coverdesigns. Eerst ben ik in boekwinkels en online covers gaan bekijken, en heb ik een selectie gemaakt van wat ik mooi vond. Gemene deler was vooral dat ie in elk geval blauw moest zijn ... Die selectie gaat naar de designer, met een synopsis van het verhaal. Op basis daarvan maken zij, met bestaand beeld, een aantal ontwerpen. Daar heb ik een selectie uitgemaakt, met Hamleybooks, en daarna hebben we nog wat aangepast. Zo hebben we bijvoorbeeld op deze cover boven en beneden gespiegeld, omdat we dat beter vonden passen. Uit de ontwerpen zijn ook meteen de covers van deel 2 en 3 gekomen. Het is bijzonder als iemand anders in beeld brengt wat in je hoofd zit, ik ben blij met het resultaat

*Ilse

Hallo Lara, ik heb ook een vraagje voor jou. Stel dat dit echt gebeurd, zou je de hand van die man nemen en meegaan? We zeggen toch steeds niet met vreemde mee te gaan!

Lara

Ik denk het wel. Als er iets gebeurt waar je heel erg van schrikt en voelt dat je in gevaar bent, verval je snel in een primitieve vlucht of vechtreactie. Dus ik denk dat ik in de paniek de uitweg die me werd geboden zou aangrijpen, simpelweg omdat je op dat moment niet tot helder denken in staat bent. Of ik dat achteraf, als de paniek weg was, nog steeds een goede keuze zou vinden is een tweede




De woorden glijden als waterdruppels langs de beschermende aura die al zo lang hij zich kan herinneren om zijn lichaam verschijnt zodra er leeftijdsgenoten in zijn buurt komen.

Wat vinden de deelnemers van Upgrade?

Jacqueline
  Lara heeft voor mij een spannend, fantasierijk en boeiend verhaal geschreven dat mij meezoog in de wereld van Rémi en zijn vrienden. Een verhaal waarvan ik het einde wilde weten maar dat dit einde nog even op zich laat wachten omdat dit deel 1 is van een trilogie. Ik kijk dan ook met smart uit naar deel 2 en 3, die kunnen me niet snel genoeg uitkomen.

Ans
Het boek is een leuke mix van diverse genres; young adult, fantasy en science fiction elementen zijn goed vertegenwoordigd.
Het verhaal is verrassend en origineel. Het is onvoorspelbaar. Enerzijds is het een afgerond geheel, anderzijds wordt er een brug geslagen naar het vervolg. Ook wat het vervolg zal zijn is niet in te schatten. Als je het boek dicht slaat blijf je met een grote nieuwsgierigheid en diverse vraagtekens achter.

Ilse
Mooie, aansprekende cover in een harde kaft met stevige bladzijden wat ik handiger vind. Korte hoofdstukken die wel mooi door vloeien. Leuk dat deze telkens een titeltje meekrijgen in een speciaal lettertype, wat zeer mooi oogt. Het boek maakt een vlotte start en gaat snel vooruit.

Stefanie
Het boek is een pareltje qua lay-out en indeling , ik genoot er heel erg van om erin te lezen, wat het zeker mooi meegenomen was.
Ik werd meegesleurd door het verhaal , de personages. Je leeft mee met de hoofdpersonage Rémi, die opeens naar een andere wereld ga, zonder hij ervan weet wat er allemaal kan gebeuren

Hilona
Geweldig dat je in eerste instantie even op een dwaalspoor wordt gezet na het lezen van het eerste hoofdstuk. Je wordt gemakkelijk meegezogen in het verhaal, je krijgt sympathie voor de personages wanneer je ze gaandeweg door het boek beter leert kennen.
Een heerlijk verhaal om te lezen, waarbij er door het open einde zoveel vragen achterblijven dat ik niet kan wachten op het volgende deel.

Fany
Upgrade is een wervelend ya-debuut vol heerlijke karakters, een heldhaftig en eigenwijs trio en heel veel technologische snufjes gecombineerd met thema's zoals eenzaamheid, vriendschap, vertrouwen en het zoeken naar je eigen identiteit.

Claudia
Ik vond het een mix van 'Under The Dome' en 'Duizelingwekkende hoogte' van Katherine McGee. Leven onder een beschermende koepel maar wel beschikken over zeer geavanceerde technische snufjes zoals glenzen
Wat vond Lara Reims van een van haar eerste leesclubs?


Wat vond Lara Reims zelf van deze leesclub?

Dit boekvonnis was de eerste leesclub waar ik als debutant aan mee mocht doen. En de eerste keer dat ik die rode letters zag, moest ik toch even slikken. Ten onrechte, want het bleek heel gezellig bij het boekvonnis. Leuke opmerkingen en vragen, en voor mij heel bijzonder om voor het eerst live mee te maken hoe je woorden door lezers ervaren worden. Heel erg leuk om te zien hoe je verhaal en de personnages op zich zelf gaan staan en relaties aangaan met lezers.

Ik mocht de leden zelf ook vragen stellen en dat was leuk en leerzaam. Bijzonder om te zien hoe het Creodroom voor iedereen anders voelt en hoe verschillende karakters de nieuwsgierigheid wekken. Heel fijn om te weten voor de volgende twee delen, waarvan er een inmiddels via mijn pen zijn weg naar de mailbox heeft gevonden, terwijl het laatste nog tussen hoofd en toetsenbord balanceert.

Dank aan alle deelnemers voor jullie open blik, voor het delen van jullie leeservaringen, voor jullie nuttige opmerkingen. Ik zal ze gebruiken zo goed als ik kan! En aan @thrillerlezers voor het organiseren van de leesclub. Hopelijk zie ik in oktober die rode letters op de kaft van Black-Out staan. Ik verheug me er alvast op!



Dan het verdict:

4 keer een 4,5
4 keer een 4

Maakt een mooie 4,5 kraaien voor Upgrade


Onze dank gaat uit naar de deelnemers, uitgeverij Hamley, de auteur Lara Reims, platenmaker Yvette en groepsbegeleider Jacqueline.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten