zaterdag 11 mei 2019

Boekvonnis Nice van Kiki van Dijk

Namens uitgeverij Xander mochten wij een leesclub organiseren rondom Nice van Kiki van Dijk.

Waar gaat Nice over?
Het rustige Delftse leventje van Jacky, een bekende parfumeur, wordt ruw verstoord door het bericht dat haar flamboyante zus Christine na een nare val in coma is geraakt. Halsoverkop vliegt ze naar haar geboorteplaats Nice, waar Christine een makelaarskantoor runt. Wakend bij haar zus beseft Jacky dat ze hun mysterieuze familiegeschiedenis niet langer kan negeren, zeker wanneer blijkt dat er mogelijk opzet in het spel was. Wie zou tot zoiets gruwelijks in staat zijn?
Jacky begint aan een confronterende zoektocht en ontdekt dat haar verleden meer geheimen voor haar verbergt dan ze dacht. Tijdens haar verblijf wordt ze gedwongen opnieuw te kijken naar de mensen die ze dacht te kennen en laat het zonnige Nice zich van z'n donkerste kant zien…

*Wie zijn de deelnemers?

Jacqueline Musch
Stefanie Tijnagel
Francina Eijer
Evi van den Biggelaar
Nele van den Rijse
Patricia Koster
Onno van Rijen


*Wat vonden zij van de cover?


Eigenlijk vonden alle deelnemers het een mooie vakantiefoto en zeiden dat de kleur erg opviel.
Onno verwoordt het als volgt: "Ik vind het een vrolijke cover die ook gepast zou kunnen hebben bij een feelgood boek. Het is dat er het woord thriller bij staat dat de potentiƫle lezer weet dat het spannend wordt. Overigens had ik verwacht dat de foto genomen zou zijn van de Promenade des Anglais in Nice. "

*Wat waren hun verwachtingen?


Patricia:"Ik heb nog geen boeken gelezen van Kiki van Dijk. Als ik het boek zie, dan lijkt de cover een beetje op die van een boek van Suzanne Vermeer... Zou zo een zomerthriller van Vermeer kunnen zijn, en die lees ik geregeld. Ik verwacht een goed geschreven thriller, in zomerse sferen."



Men verwacht dus vooral wat ontspannen leesplezier











*Wat vonden zij tijdens het lezen?


 Onno:"Zoals ik verwachtte leest het verhaal heel vlot. De personages zijn voor mij wat vlak, maar niet anders dan in andere boeken van Kiki van Dijk. Echt een verhaal om in de vakantie te lezen. Lekker ontspannend."


Jacqueline: "Het boek leest erg makkelijk weg, het is een eenvoudig en boeiend verhaal zonder complexe personages of situaties / complotten die mij bezig houden. Ik leg het boek dan ook makkelijk weg wanneer ik wat anders moet/wil doen. En ik kan je vertellen dat dit niet altijd zo is!"

Stefanie: "het leest makkelijk maar het mag wel nu spanning komen. Wel benieuwd hoe het gaat verlopen. Ik zie mezelf wel al in Nice lopen."


Nele:"Vlot boek, ook al duurt het even voor het spannend wordt. Lees er zeer snel doorheen, soms wel voorspelbaar maar vind ik niet zo erg nu."




Wat vonden zij uiteindelijk van het boek na de laatste bladzijde?


Stefanie:" Ik vond het boek eerder een feelgood boek. Zo eentje om te ontspannen. Ik vond jammer dat het zo snel afgerond was. De ontknoping was er pas laat. De romantiek en familie is belangrijk in dit familie en de vraag waarom...het kon me bekoren in de zin van dat het makkelijk leest maar mocht meer spanning in zijn ."




Nele: "De vele omschrijvingen in en rond Nice geven je een instant vakantiegevoel. De familiegeschiedenis wordt langzaamaan duidelijk waardoor het boek grotendeels leest als een lichte roman - op de spanning is het immers lang wachten. Af en toe zitten er rare twists tussen of wordt het zeer voorspelbaar, maar ik heb toch kunnen genieten van dit boek. Lekker om tussen andere thrillers door te lezen waarbij je wel je hoofd er volledig moet bijhouden."

Francina: "Het is echt een boek voor tussendoor. Leest lekker weg maar het mag de naam thriller niet hebben. Ik vond het nergens spannend. Soms vond ik het ook meer een reclamepraatje voor Nice. De personen en het verhaal hadden veel beter uitgewerkt kunnen worden. Ik was al over de helft en er was eigenlijk nog niets bijzonders en spannends gebeurd. Als ik normaal gesproken zo lang moet wachten voordat het spannend wordt leg ik het boek weg. Het einde zag ik al van verre aankomen en vond ik vergezocht. Ik vond het leuk om mee te mogen doen met de leesclub maar het boek kon me niet bekoren."


De naam is een pseudoniem van een andere auteur en om die reden heeft Kiki niet plaats kunnen nemen in deze leesclub. Geen vragen dus aan en van de auteur deze ronde.

Conclusie:
Een Boekvonnis met een drie, wat laag lijkt in vergelijking met andere vonnissen. Maar een drie is nog altijd een gemiddeld boek. Nice leest lekker weg, je hoeft er niet je hersentjes bij te breken, het ontbreekt aan spanning, maar je hebt er wat genoeglijke uurtjes mee.

.


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten