woensdag 17 april 2019

Natan Z. van Arjan Alberts


Titel: Natan Z
Auteur: Arjan Alberts
Uitgeverij: Xander Uitgevers B.V.
Publicatiedatum: maart 2019
Recensie door: Tamara
Kraaien: 4,5

Acht moeders van jonge kinderen zijn om het leven gebracht. Ieder van hen leed aan een ongeneeslijke ziekte. De dader, Natan Z., zit veilig in een kliniek, maar dreigt door een fout van Justitie vroegtijdig vrij te komen. 
Tijdens het proces doet zijn advocaat Reinier een gruwelijke ontdekking. Tegelijkertijd neemt de jonge
therapeute Suus levensgevaarlijke risico's op de afdeling waar Natan vastzit en werkt Hannah, echtgenote van Reinier en een bekende schrijfster, in de Franse Alpen aan haar nieuwe roman… over Natan. In het afgelegen
landhuis ontdekt ze iets dat ieders voorstellingsvermogen te boven gaat.
Arjan Alberts brengt met deze bloedstollende thriller de lezer in het hart van een tbs-kliniek, in
een zenuwslopende rechtszaak en in een draaikolk rondom een seriemoordenaar wiens verwrongen karakter ondoorgrondelijk lijkt…

“Met afgrijzen keek ze naar afbeeldingen van verminkte lichamen en ledematen.”

Het verhaal kent verschillende verhaallijnen. Je gaat van Hannah (schrijfster, getrouwd met Reinier) naar Reinier (advocaat van Natan Z.) naar Suus (werkzaam in Maarsseveensekliniek).
De verhaallijnen spelen zich (bijna) op hetzelfde moment af en vullen elkaar goed aan. Het is geen ramp om van het ene karakter naar het andere te gaan. Met alle karakters heb je andere gevoelens. Als voorbeeld: Suus vond ik maar een “dom schaap” die erg naïef was. Reinier een gevoelloze zak die maar één ding kon denken en Hannah... Hannah vond ik een beetje impulsief en niet echt doordacht. Maar toch..als ik dit heb weet ik dat de karakters goed uit de verf zijn gekomen. Wel jammer dat de gezichten onbeschreven zijn, dat had het nét even wat echter gemaakt.

Natan zelf is zo goed beschreven dat je de dreiging vanuit hem door het hele boek voelt gaan. Dit boek heb ik gelezen voor Boekvonnis en op een gegeven moment kwam de vergelijking van The silence of the Lambs met “Hello Clarice”. Dat idee, dat gevoel!!!

Maar wat nog het allermooiste was aan dit boek, is de ontknoping! Echt, normaal zie ik die al van mijlenver aankomen... maar deze ontknoping kwam zo onverwachts dat het mij even uit het veld heeft geslagen! Ik zat echt: huh? Wat? Hé? Serieus? Sudewattuhhuh?? En als een auteur dit weet te bereiken: Chapeau!!!! Dan heb je het echt heel goed gedaan!

En mocht je nu denken: Goh, dit boek spreekt mij wel aan.... DOEN!!!! DOEN!!!! DOEN!! Echt, je krijgt er geen spijt van. Het leest als een trein, het boek houdt je bezig (ik zat serieus bij mijn fysio nog aan het boek te denken in plaats van te ontspannen!) en zodra je het boek oppakt, verdwijnt deze wereld en zit je meteen in de dreigende duistere wereld van Natan Z.
En mocht je het boek gaan lezen n.a.v. deze recensie.... Bedank mij later maar!

En waarom dan geen 5 kraaien.... Die halve kraai is voor de hond! (Jij weet wel wat ik bedoel Arjan! Never touch the dog!!!!!!)

Komt dit boek in mijn pareltjes boekenkast?: ZEKER!!!!!!
Hoop ik meer van deze auteur te lezen?:  Kom maar op!
Zal ik dit boek aanraden aan anderen?:  JAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Geen opmerkingen:

Een reactie posten