vrijdag 18 januari 2019

Phoebe Locke ondervraagd

Phoebe Locke is het pseudoniem van  Nicci Cloke. Waarom ze voor een pseudoniem koos, kan je lezen in onderstaand interview. Haar boek De Schaduwman verscheen onlangs bij Harper Collins. Wij mochten de enthousiaste en superaardige auteur interviewen.

*Wie is Phoebe Locke ?  Welke vijf woorden beschrijven jou het beste en waarom ?

Oeh goede vraag ! Ik zou zeggen dat ik creatief ben, emotioneel, bedachtzaam, zorgzaam en beetje een geek !  Ik hou van lezen, koken en lopen. Ik kijk graag naar waargebeurde misdaaddocumentaires en horrorfilms maar ook naar romantische komedies. Voordat ik een gepubliceerde schrijver werd, heb ik veel jobs gedaan – ik was serveerster bij een bar, kinderoppas en een kerstelf (wat niet zo leuk is als het klinkt!)




*Waarom gebruik je een pseudoniem ?

Ik heb al andere romans gepubliceerd onder mijn echte naam (Nicci Cloke) maar deze waren voor tieners. Aangezien dit mijn eerste thriller voor volwassenen was, wou ik een pseudoniem gebruiken om de twee genres gescheiden te houden.



*Hoe kwam je op het plot voor dit eerste boek ?

Ik heb lang aan een roman over de Banner-familie gewerkt – ik wist dat Sadie, de moeder, verdween toen haar dochter Amber een baby was en dat ze terug kwam toen Amber 16 was. Maar ik wist niet waarom Sadie zo bang was of waar ze van weggelopen was. Toen las ik een artikel over twee 12-jarige meisjes in de VS die zo geobsedeerd waren door een internet meme, Slender Man, dat ze probeerden hun vriend te doden om hem te plezieren.  Ik was gefascineerd door het verhaal – het is
verschrikkelijk en ongelooflijk triest – en ik wist direct dat ik wilde dat een soortgelijke jeugdlegende Sadie zou kwellen en dat dit uiteindelijk zou leiden naar Amber, die terecht staat voor moord.



*Welk personage in het boek heeft het meeste van jou ?

Ik denk dat ze allemaal een klein stukje van mij hebben maar ik hoop dat Greta, de filmproducer die werkt aan een documentaire over Amber, het meest op mij lijkt. Ze is de meest sympathieke van de personages, diegene die probeert in Amber het beste te zien terwijl iedereen anders gelooft dat Amber slecht is of een crimineel. Amber is waarschijnlijk het personage dat het minst op mij lijkt maar dat maakte haar wel het meest interessante om te schrijven.



*The Tall man/De schaduwman is je eerste boek en is verkocht aan verschillende landen: hoe voel je je hier hierbij?

Het is geweldig ! Ik kan het nog steeds niet geloven. Het is een droom die uitkomt en ik voel me heel, heel gelukkig.



* Heb je een schrijfroutine of schrijfrituelen, en zo ja, welke?

Nee, niet echt – ik merk zelfs dat het helpt als ik niet elke dag hetzelfde doe.  Dus sommige dagen  schrijf ik ’s morgens, andere dagen ’s avonds. Soms zit ik graag aan mijn bureau, andere keren ga ik graag schrijven in een koffiehuis.  Het enige wat ik altijd moet doen, is ervoor zorgen dat ik een grote kop koffie naast me heb voordat ik begin!



* Wat was de soundtrack terwijl je aan het schrijven was? Luister je tijdens het schrijven naar muziek?

Soms doe ik dat wel, maar meestal kan ik geen muziek hebben met woorden - ik vind het te storend.

Dus ik luister graag naar filmsoundtracks. Ik merk dat ze echt helpen om de stemming te bepalen. Mijn favoriet toen ik The Tall Mann aan het schrijven was , was de soundtrack van Gone Girl van Trent Reznor en Atticus Ross. Het is echt griezelig en spannend - perfect!
Soundtrack Gone girl


*Plot je je boek van begin tot einde en schrijf je het op of laat je je personages het verhaal leiden en zien waar ze je naartoe brengen?

Een beetje van beide. De eerste 10.000 woorden schrijf ik het liefst zonder te veel te plannen in mijn hoofd - ik wil graag de personages leren kennen en enthousiast worden over het verhaal dat ze misschien  te vertellen hebben. Maar dan stop ik en plan ik de rest. Ik vind het gemakkelijker om een eerste concept vrij snel te schrijven als ik een gedetailleerd plan heb, en het is gemakkelijker om te zien waar het verhaal meer actie nodig heeft of waar een wending in het verhaal kan werken.



*Wat kan jou afleiden van schrijven ?

Het internet ! Vooral twitter en instagram. En eten – ik sluip constant naar de keuken voor snacks!



*Wat genre boeken lees je zelf graag ?

Ik hou van alles, echt waar ! Thrillers, natuurlijk, maar ik hou ook van literaire fictie, komedie, romantische dingen en dystopische verhalen of SF.  Ik heb altijd een grote stapel boeken die ik niet kan wachten om te lezen.



*Wanneer ontdekte je dat je een schrijver wilde worden ?

Al vanaf ik klein was schreef ik graag verhalen, maar toen ik afstudeerde op de universiteit, dacht ik dat ik in de uitgeverij wilde werken. Ik hield zo veel van boeken dat het de beste carrièremogelijkheid voor me leek – ik dacht niet dat gewone mensen auteurs zouden kunnen zijn ! Toen ik echter begon, besefte ik dat dat niet waar was en ik realiseerde me ook dat schrijven mijn droom was. Ik begon in het geheim aan een roman te werken en uiteindelijk vond ik de moed om te proberen er een agent voor de vinden.




* Kun je enkele boeken noemen die we moeten lezen?

Ik hou van alle boeken van Megan Abbott – ik vind haar een geweldige schrijfster. The Three (De drie) van Sarah Lotz is een van mijn meest favoriete boeken en het beste wat ik vorig jaar las, was Bad Apple van Zoje Stage (in sommige landen ook Baby Teeth genoemd).  Ik hield ook erg van Birdbox (De kooi) van Josh Malerman– ik heb net de Netflix-serie gekeken en die is goed, maar het boek is beter vind ik.




*Ben je al aan een nieuw boek aan het werken ?

Ja ! Het heet The July Girls en het gaat over een moordenaar die elk jaar op dezelfde dag toeslaat en een jong meisje dat denkt dat het haar vader zou kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten