zaterdag 26 januari 2019

Pat Craenbroek ondervraagd

1) Pat, stel jezelf eens voor in drie woorden 

Goh, mogen het er echt maar drie zijn? 😊 ... hierbij heb je dan alvast het eerste: eigenwijs (in de zin van geloven in wat ik doe en doen waar mijn hart ligt). Aan te vullen met: hoog rechtvaardigheidsgevoel (ik kan absoluut niet tegen onrecht) en doorzetter. Of je kan er ook gewoon "een hardwerkende vrouw" van maken...


2) Kan je nu hetzelfde doen met Uitgebroed? 

Drie woorden die je boek omschrijven.
Apart - mix thriller en psychologische roman - verrassend. 
Moeilijk hoor, zo in drie woorden... 😊


3) Wat doe je naast schrijven - waar liggen je andere passies?

Ik ben een moeder van zes kinderen, waarvan drie pluskinderen, ze zijn allemaal het huis uit en volwassen, maar ze blijven uiteraard ons meest dierbare bezit. Verder combineer ik werken in het ziekenhuis met opdrachten in de zakenwereld en heb ik dus bijna steeds tijd te kort. 
Een passie is (of was) sporten, ik liep (voor de Nederlanders: rende) heel graag en kon ook uren aan een stuk op een tennisveld staan, jammer genoeg hebben twee meniscus scheuren roet in het eten gegooid, nu fiets ik nog wel, maar dat is meer omdat het 'moet'. Ik blijf dus hopen op een mirakel in de toekomst zodat mijn knie kan herstellen en ik weer volop zou kunnen gaan tennissen. 
Een andere passie is reizen, de wereld zien, andere culturen opsnuiven... dan zie je vaak hoe goed wij het hier hebben.
Verder ben ik ook nogal geëngageerd -dat hangt samen met dat gevoel voor rechtvaardigheid- en ben ik actief binnen twee vzw's, voor zover ik er de tijd voor vind: de vzw Maxx (die steun biedt aan kinderen met Smith Magenis Syndroom) en de vzw Ne(s)t, die er is voor jongeren uit de jeugdzorg, het gaat dan vooral om meisjes die in handen van tienerpooiers zijn gevallen. De vzw helpt om hun leven weer op de rails te krijgen, maar biedt ook een dak boven hun hoofd, juridische en medische bijstand.



4) Je hebt een medische achtergrond - Hoe heb je dit gebruikt in je boek?

Ik heb mijn kennis een beetje "misbruikt", nagedacht hoe ik ze kon aanwenden om mijn personages zaken te laten doen waar ik anders wellicht niet zou zijn opgekomen. En ik weet ook dat, hoewel sommigen het een tikje ongeloofwaardig vinden, het echt wel zou kunnen wat ik in het boek beschrijf. Ik heb zowel mijn geneeskunde- als mijn forensische kennis kunnen gebruiken en dat is natuurlijk wel fijn, omdat je er weetjes in kan steken die je niet meteen in de handboeken geneeskunde terug zal vinden.



5) Er is veel vraag naar de e-book versie van Uitgebroed. Geruchten zeggen dat dit er spoedig aankomt. Kan je dit bevestigen? 

Ja inderdaad, leuk hé? Eigenlijk was ik van plan om er nog even mee te wachten, maar de vraag is zo groot dat het er deze maand nog aankomt! En het gaat door de twee pittige dames van Hamley Books worden uitgebracht, iets waar ik heel blij mee ben. Zoals de meesten wel weten is Uitgebroed op de markt gebracht via Indie publishing, een formule die voor sommige schrijvers ongetwijfeld heel goed werkt. Maar ik heb behoefte aan een echt partnership, regelmatig overleg en iemand die me wat achter mijn kont zit om zaken af te werken :-). Maar vooral dat gevoel om een echte partner te zijn met je uitgever, de verantwoordelijkheid te delen, beslissingen samen te delen, te sparren... daar heb ik echt behoefte aan. En dat heb ik gevonden bij Hamley Books, zij brengen het e-book dus nog deze maand op de markt!



6) Ben je al op een nieuw boek aan het "broeden"? :) Zoja, kan je al een tipje van de sluier oplichten? 

Eigenlijk ben ik nu aan twee boeken aan het werken, niet echt een bewuste keuze om er meteen twee te schrijven, maar door de twee verhalen die zowat tegelijk in mijn hoofd opkwamen. Het gaan twee totaal verschillende genres worden. Het eerste zal terug een thriller zijn, in de stijl van Uitgebroed, met verschillende verhaallijnen die samenkomen (de lezer moet er dus wel even zijn hoofd bijhouden). Er zullen terug stukjes authentiek zijn en uiteraard zal alles gekruid worden met zaken uit de geneeskunde en weetjes uit de gerechtelijke geneeskunde. Het verhaal zal helemaal anders zijn maar de opbouw min of meer vergelijkbaar met Uitgebroed. De werktitel is voorlopig "Uitgekookt", maar dat kan nog veranderen in een ander "Uit-"woord.
En dan ben ik nog aan een soort roman, een novelle, bezig, die ik "Het bedrijf" heb gedoopt. Pure fictie, er zal wat symboliek inzitten, geen gerechtelijke toestanden, geen politie. Wel verraad en emoties die uit te leven zijn gegrepen. Ik heb niet de pretentie om me met hem te vergelijken maar ik zou zeggen à la Stephen King zonder de horror, een beetje in de stijl van zijn Gwendie's knoppenkist, hoewel het verhaal helemaal verschillend is.
Binnenkort trek ik er een week op uit, in mijn eentje, om al mijn notities die ik her en der heb neergepend samen te brengen in twee manuscripten.


7) Ben je van plan om ook compleet andere genres van boeken te gaan schrijven? Als je kon kiezen, welk genre zou je dan eens willen doen?

Ah, ik denk dat ik deze vraag net al deels beantwoordde! 
Ik zou verder graag ook nog eens iets echt literair doen, zoals mijn lievelingsauteurs Jose Saramago of Khaled Hosseini schrijven. Of zoals Lize Spit, ik ben nu in Het Smelt bezig, nog maar aan pagina 90, dus de vreselijke zaken moeten nog komen denk ik, maar ik ben wel helemaal weg van haar schrijfstijl. Dit is echte taalvirtuositeit en zo zou ik ook graag eens een boek schrijven.


8) Als je ooit een historisch verhaal zou schrijven, welk tijdperk zou je dan nemen en waarom?

Dat is een moeilijke vraag, ik ben niet echt goed in geschiedenis en ik vind opsommingen van feiten en data zelf niet zo prettig om lezen. Mijn man daarentegen is daar net fan van! Misschien iets in de periode waarin Vesalius zijn eerste lijkschouwingen deed of de Middeleeuwen. Maar ik zou het wel volledig fictief maken. Ik denk echter niet dat ik dat genre ooit zal schrijven.



9) Wat zou een echte vervulling van een schrijversdroom zijn voor jou?

Nog nét iets bekender worden en nét iets meer boeken verkopen zodat ik er voor een stukje van zou kunnen leven. Eens een award winnen. Ik ben met uitgebroed 5 keer genomineerd, wat super is en een enorme erkenning. Aan de andere kant mis ik de echte bekendheid om veel publieksremmen binnen te halen en zijn de stemmen die ik krijg versnipperd over de verschillende awards. Nu loopt enkel de award op vrouwenthrillers.nl nog waar op kan gestemd worden, maar we zullen wel zien he!
Maar boven alles: de kans krijgen om de boeken te schrijven die ik zelf graag wil schrijven, om me er mee te amuseren, mijn fantasie te laten werken.


10) Heb je nog iets dat je wilt delen met de lezers? Shoot! 

Als je een echte droom hebt, ga er dan voor. Ook al is het niet steeds makkelijk, ook al krijg je wel eens het deksel op de neus.... als jij er zelf honderd procent in gelooft... doe het dan en doe het met heel je hart. En geniet van elk moment dat je hebt. Denk niet: dat doe ik later wel. Want op een bepaald moment zal later gewoon nu zijn. 
Blijf dromen, jaag je dromen na en doe ze uitkomen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten