zaterdag 3 november 2018

Salami van Rudy Soetewey


Titel: Salami
Auteur: Rudy Soetewey
Uitgeverij: Vrijdag
Publicatiedatum: oktober 2018
Recensie door Martijn
Waardering: vier kraaien De naam Rudy Soetewey zegt je mogelijk iets, of niets. De man heeft een naam waarvan je denkt ‘Die kwam ik al eens tegen, maar waar ook weer?’
Het feit dat je hem wellicht wel ergens hebt tegengekomen, is een goed teken. En dat mag ook wel. Soetewey is al jaren bezig als Vlaams thrillerauteur, met een rij sterke titels achter zijn naam.

In oktober verscheen het boek ‘Salami’ met op de cover een … salami.

Nota: over deze cover is al behoorlijk wat gesproken online, omdat die er niet al te smakelijk uitziet volgens sommigen en intrigerend, volgens anderen. Laat je zeker niet afschrikken als je er niet van houdt!

Het verhaal:
Bart Colenbunders is de zoon van een recent overladen detective. Hij noemt zich klusjesman en stelt zich ook zo voor aan de ongure man die hem inhuurt, voor wat verdacht veel op een detectivezaak lijkt.

De louche man legt het verhaal heel eenvoudig voor: Zoek een verdwenen uitvinding, gestolen door een laborante en ontvang een smak geld wanneer je de opdracht vervult. Snuggere Bart beseft uiteraard meteen dat er iets niet klopt aan het hele verhaal en gaat daarop prompt op zoek naar de desbetreffende laborante, die de dochter van een slager blijkt te zijn.

Tijdens zijn bezoek aan de slagerij van haar vader vertelt zij hem doodleuk dat de uitvinding een revolutionair medicijn is dat de wereld gaat veranderen. Alleen, wanneer ze hem het doorschijnende goedje wil tonen, blijkt dat vaderlief dat per ongeluk heeft verwerkt in een … u raadt het al: salami.

Meteen volgt er een race tegen de tijd (want wat als men die salami verorbert??) om de juiste salami, en dus ook het geheimzinnige goedje, te vinden. Wat volgt is een opeenstapeling van gebeurtenissen die van het ene grappige conflict naar het andere leiden. Memorabel is hierbij een huwelijk waar … wel, ik zeg niets.

Salami leest vlotjes weg, waardoor je nauwelijks beseft dat de tijd én de pagina’s voorbijvliegen. Denk aan droge humor, doorspekt met nog meer droge humor en gebeurtenissen die in vroegere slapstick films gebruikt hadden kunnen worden, en je hebt Salami.

Het boek wordt soms als thriller omschreven, maar dat was het in mijn ogen niet. Daarvoor is het onderwerp en de afhandeling te lichtvoetig. Wat het wel is, is een knap geschreven boek met een ludieke insteek die je meevoert voor een aantal uren leesplezier. Ook is het boek erg Vlaams geschreven, wat voor Nederlanders mogelijk wat wennen is.

Salami mag je zeker toevoegen aan je leesplank voor dit najaar. Je zult ervan genieten, tot de laatste beet.

4 kraaienGeen opmerkingen:

Een reactie posten