vrijdag 2 november 2018

Het ding van John Saul


Titel: Het ding.
Auteur: John Saul.
Uitgeverij: Areopagus
Publicatiedatum: 1993
Recensie door: Tamara
Kraaien: 3

Een telefoon rinkelt in de nacht met schokkend nieuws. Het petekind van MaryAnne Carpenter, de dertienjarige Joey, is in één klap wees geworden. Door een tragisch ongeluk hebben zijn beide ouders, MaryAnne's vrienden, het leven verloren. Haastig vertrekt MaryAnne met haar twee eigen kinderen naar de afgelegen boerderij in Idaho om Joey te troosten. Maar er is iets vreemds aan de hand met de jongen. Joey gedraagt zich niet als de stille, droevige puber die MaryAnne heeft verwacht. En hij lijkt geheim te koesteren die haar ergste nachtmarries te boven gaan. Dan beginnen de moorden... Een onzichtbare, onverzadigbare killer heeft het op MaryAnne en haar jonge gezin voorzien.

“Haar linkerhoef verbrijzelde de zijkant van Teds hoofd.”

Ik kreeg van diverse kanten te horen dat dit écht een boek voor mij zal zijn. Dus met grote verwachtingen begon ik ook aan dit boek. ( Al is het sowieso al niet heel verstandig om met grote verwachtingen aan een boek te beginnen, aangezien je vaak teleurgesteld gaat worden....)
Maar het begin begint al lekker. Als lezer hoef je niet lang te wachten op de eerste”moord” en hij is meteen al eentje om je vingers bij af te likken. Maar meteen daarna zakt het boek ook enorm in elkaar. Het werd meer een blabla verhaal dan een hakhakhak verhaal. Maar ik vond dan ook niet dat de auteur zijn best deed om met het blabla gedeelte, de aandacht van mij vast te houden. Ik werd steeds meer geneigd om het boek halverwege dicht te klappen.
Pas tegen het einde, toen zat ik er pas goed in en kon het boek ook niet meer wegleggen. Het einde was wel voorspelbaar, het gehele verhaal eigenlijk, maar dat neemt niet weg dat het boek daarom perse slecht is. Het heeft mij wel weten te boeien, maar niet vanaf het begin tot het einde. Hier en daar waren er wat verrassingselementen maar naar mijn mening te weinig om het boek een topper te vinden.
Wel grappig is,dat niet alleen de naam van mijn zoon wordt genoemd ( Joey) maar ook ik krijg een klein rolletje. Als de naam  van mijn man erin voor was gekomen, had ik het heel bizar gevonden.
Maar het verhaal is origineel, apart, klein beetje horror en gruwel maar is te weinig gedaan met de karakters om ze je in je hart te sluiten, van te houden of boos op te zijn.
Ook zitten er een paar kleine foutjes in. De “ergste” vond ik wel de zin : Ze stuurde Joey de gang op...” maar ze was toen nog niet eens op de ranch dus Logan zal er wel mee bedoeld zijn.
Het einde is open en laat het gevoel achter dat er nog een vervolg op komt ( of er al is). Ondanks het matige boek, ben ik wel benieuwd naar het eventuele vervolg.

Komt dit boek in mijn “pareltjes” boekenkast?: Nee, daarvoor hield hij mij niet genoeg vast.
Hoop ik meer van deze auteur te lezen?:  Hij heeft aardig wat boeken geschreven, dus ik geef hem                                                                zeker nog een kans.
Raad ik dit boek aan anderen?: Zeker aan mensen die nog weinig horror hebben gelezen. Maar weer                                            niet aan de mensen die veel horror hebben gelezen.

Al met al een redelijk boek, geen pareltje maar een leuk tussendoortje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten