vrijdag 2 november 2018

Buiten zijn boekje met Wouter Helders

Wouter Helders werkte jarenlang als militair journalist voor het Ministerie van Defensie en bezocht in die functie verschillende uitzendgebieden. 
De dingen hij zag, hoorde en meemaakte vormen een onuitputtelijke bron van inspiratie voor zijn thrillers. Zijn debuut, Machtsstrijd, haalde de shortlist van de Diamantenkogel en won de Hebban Thrillerdebuutprijs. Opgejaagd wild is zijn derde thriller en onlangs bij Letterrijn verschenen.


 Wat lees je momenteel?
Ik ben een paar dagen geleden begonnen in Congo, van David van Reybrouck. Dat heb ik al jaren liggen, ben er ooit eens in begonnen, maar heb het nu dus weer opgepakt. Deze keer ga ik er goed doorheen. Veel van de dingen die hij beschrijft (vooral het koloniale Belgische verleden) kwamen ook in mijn eerste boek 'Machtsstrijd' aan bod. In mijn geval was dat overigens vooral gebaseerd op mijn MSc international development en de drie maanden die ik doorbracht met onderzoek doen in Uganda.

Welk boek kreeg je niet uitgelezen?
Dat zijn er niet veel. Net als met films heb ik ook met boeken de neiging altijd te willen weten hoe het verhaal afloopt. Eentje waarbij het me helaas ondanks meerdere pogingen niet is gelukt is 'Oorlog en Vrede' van Tolstoy. Het is een klassieker die je (vind ik) echt gelezen moet hebben, maar ik kom er niet doorheen. Te veel namen. Te veel details. Te langzaam. Misschien lukt het me ooit nog.

Aan welk jeugdboek heb je mooie herinneringen?
Als rasechte boekenwurm heb ik de halve bibliotheek van Son en Breugel, het dorp waar ik ben opgegroeid, gelezen. Boeken die me zijn bijgebleven zijn die van die Thea Beckman, de Thule-reeks. Een andere schrijfheld is Roald Dahl. Daar heb ik, als ik me niet vergis, alles van gelezen zelfs zijn (gedeeltelijke) biografie 'Solo'. Favoriet is misschien Daantje de werelkampioen. 

Welk boek had je graag zelf geschreven hebben?
De Millennium-reeks van Stieg Larson. Gave verhalen, schokkende onderwerpen, boeiende karakters.  

Welk boek moest je ooit verplicht op school lezen en ben je achteraf blij om?
Ik heb op een internationale school gezeten dus de meeste boeken die ik daar las waren Engels. 'A Brave New World' - van Aldous Huxley is het meest blijven hangen. Grappig, als ik daarover nadenk en mijn antwoorden teruglees, zie ik dat ik ergens een voorkeur heb voor (dystopische) toekomstromans / thrillers. Misschien moet ik me daar zelf maar eens aan wagen...  


Welke hype vond je tegenvallen?
Ik heb onlangs 'Origin', van Dan Brown gelezen. Ongetwijfeld weer een bestseller, net als zijn andere boeken (zeker sinds 'The Davinci Code') maar het was een matig,voorspelbaar verhaal. Hij valt elke keer terug op dat zelfde geforceerde trucje: een mix tussen religie, puzzelen en architectuur. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten