woensdag 3 oktober 2018

Donker water van Robert Bryndza

 Titel: Donker water
Auteur: Robert Bryndza
Uitgeverij: Boekerij
Publicatiedatum: 2 oktober2018
Recensie door Karin
Waardering: 5 kraaien
   
Wat vond ik van de cover ?
Net zoals bij de vorige 2 boeken van Robert Bryndza wordt opnieuw een detail  van een vrouwengezicht benadrukt op de voorplaat. Sowieso is het een mooie, intrigerende cover die uitnodigt tot nader bekijken.
Maar na het lezen van het boek vind ik persoonlijk toch dat de cover iets minder bij de inhoud past dan bij de vorige boeken, maar dit is natuurlijk mijn mening.
Als je de 3 boeken uit het rijtje naast elkaar legt vormt het sowieso een mooi rijtje !
Wat verwacht ik van tevoren ?
Eerder dit jaar las ik ‘Het meisje in het ijs’ en ‘De stalker in de nacht’ van Robert Bryndza, die vond ik allebei meer dan behoorlijk goed, dus ik hoop op een verderzetting in dezelfde lijn !



Mijn recensie :
Na “de stalker in de nacht’ is Erika niet langer werkzaam in het centrum van Londen, nu werkt ze meer in een buitenwijk, en zelfs niet langer bij de sectie moordzaken, maar bij de brigade georganiseerde misdaad. Als haar team bij het zoeken aar een lading drugs per toeval het lichaam van een jong meisje vindt, blijkt het te gaan om een 26 jaar oude verdwijningszaak. Na veel aandringen en de juiste personen contacteren weet Erika haar oversten te overtuigen om haar te zaak te laten onderzoeken en ze start een team op samen met een aantal van haar ex-collega’s. En ook dit keer bijt Erika zich volledig vast in het onderzoek.

"Nu je het lichaam van Jessica hebt gevonden, blijft er misschien maar één persoon over die echt in het niets lijkt te zijn opgelost ... diegene die haar toen heeft meegenomen"


Meer dan in de vorige boeken wordt er ook verhaald rond het privé-leven van Erika, zodat we haar toch steeds meer en meer, beter en beter, leren kennen.
En in tegenstelling tot de vorige zaken, werkt Erika dit keer minder eigenwijs, meer doordacht, minder controversieel ... wordt ze iets meer volwassen ??

‘Donker Water’ laat zich lezen in een sneltreinvaart, met af en toe een beetje zwarte humor, bepaalde spanningen tussen bepaalde personages (ik wil niets verklappen) en het verhaal bouwt heel mooi op naar de ontknoping. Ondanks de vele karakters wordt het nergens verwarrend naar mijn gevoel.


"Dit is de nieuwe ik. Ik doe alles keurig volgens het boekje en hou mijn leidinggevende op de hoogte van mijn doen en laten."

De ontknoping is voor mij toch nog een redelijke verrassing, ik had niet echt verwacht dat het die ene richting zou uitgaan.

Voor mij is ‘Donker water’ een schot in de roos, heb het boek met veel plezier in een behoorlijk tempo gelezen dus voor mij : 5 kraaien voor dit – wat mij betreft – tot nu toe beste boek in de reeks rond Erika Foster.

Ik kijk alvast uit naar het volgende boek in de reeks ! Wat me trouwens ook telkens charmeert in deze boeken is het feit dat Robert Bryndza telkens op het einde van het boek de lezer rechtstreeks aanspreekt. ’t Is misschien een kleine moeite, maar voor mij is het echt een meerwaarde, de schrijver laat op die manier bijna persoonlijk blijken dat hij weet dat er iemand ‘aan de andere kant’ is J

1 opmerking: