zaterdag 27 januari 2018

Rob Oostveens eerste columnRoken past niet bij een topsportklimaat!

De directie van PSV heeft besloten dat, met ingang van het volgende seizoen, roken niet meer is toegestaan in het stadion. Want, roken past niet bij een topsportklimaat, menen zij. Daar moeten we het dus even over hebben!
Ik kom op een zondagmiddag wel eens in de buurt van een voetbalstadion. Dan zie ik grote ‘volwassen’ mannen lopen in shirtjes van de club, waar makkelijk 3 spelers in passen, en met een groot getal achterop. Er schijnen psychologen te zijn die denken dat dat het IQ van de drager is. Voetbalfans zijn vaak de schaamte voorbij. Die mannen zijn op weg naar het stadion, er wordt een voetbalwedstrijd gespeeld, topsport bedreven, dus.
Dan verwacht je bij de ingang voortaan dat er gefouilleerd zal worden op pakjes sigaretten, om een topsportklimaat te waarborgen. Ik neem aan dat die mannen, die ik zag lopen met shirtjes in maat XXXXL, er ook niet in mogen, want obesitas en topsport gaan ook niet goed samen. En als ze toch aan het fouilleren en selecteren zijn, dan ook maar even checken op rookbommen, flessen drank, spandoeken en eerder uitgedeelde stadionverboden. Men gelieve voortaan 3 uur voor aanvang van de wedstrijd zich bij de toegang te vervoegen!
Dat er in het stadion zelf rijkelijk bier verkocht wordt heeft wel alles met topsport te maken, want die inkomsten zijn nodig voor het aantrekken van toptalent. Je zou als club toch gek zijn als je dat zou verbieden! Hoe meer er gedronken wordt, hoe beter. Bovendien, als het bier in de man is, worden de spreekkoren gestimuleerd en geen topsportsfeer zonder kwetsende spreekkoren, of gaat dat misschien ook te ver?
Het begin is gemaakt, met roken dus, eigenlijk ook best begrijpelijk, roken mag op meer plaatsen niet, dus begin je daar maar mee. Wel als eerste maatregel, natuurlijk, want het topsportklimaat is heilig. Maar nog even over dat roken, dat funest is voor topsport. Nu snap ik ook waarom kettingrokers als onder andere Cruyff en Van Hanegem nooit echt als voetballer zijn doorgebroken!
De vraag die bij mij, overigens als fervent niet-roker, blijft hangen, is dan ook wat de echte reden is voor zo’n rookverbod in het stadion. Heeft het er misschien mee te maken dat er in stadions geen reclame gemaakt mag worden voor rookwaar en roken dus geen commerciële waarde heeft voor clubs? Er zijn wel meer regels en beslissingen in het voetbal die geen mens begrijpt.
Of zou het kunnen, nu we wereldwijd de gevolgen ervaren van de klimaatverandering, dat voetbalbesturen, die meestal achter de feiten aanhollen, nu eens denken pro-actief te moeten zijn door maatregelen te nemen om ongewenste klimaatveranderingen in de topsport voor te zijn?
Kortom, roken, alcoholgebruik, obesitas, rookbommen, kwetsende spreekkoren, kwalijke spandoeken, het lijkt allemaal niet bij een topsportklimaat te horen. De PSV-directie krijgt het nog druk.
In het PSV-stadion wordt het binnenkort erg stil aan de overkant!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten