zaterdag 9 december 2017

Buiten het boekje, deel 6 door Nico Baaijens

Tijd voor de Thrillerlezers!-Literatuurprijs

Ik erger me bont en blauw aan het eeuwige gekoketteer van bekende Nederlandse prijzenuitreikers met de nog veel bekendere schrijvers van onverbiddelijke bestsellers. Om de haverklap paraderen ze in tv-journaals, glossy magazines, dagbladbijlagen en talkshows met vette geldprijzen, sculptuurtjes, ganzenveren en penningen die met demonstratieve klapzoenen en overmaatse boeketten worden overhandigd. Meestal aan overbekende auteurs die al jaren onder de literatuurprijzen gebukt gaan als Mak, Van Dis, Palmen, Grunberg, Siebeling en een enkele excuus-debutant. Vette prijzen en veel publiciteit voor werken met pakkende en intrigerende boektitels als: De man op de fiets, De tuinman met de hark, De geeuw van mijn vader en Herinneringen aan mijn oma.
Enig idee hoeveel van dit soort boekenprijzen er alleen al in Nederland bestaan? Ik wilde ze voor u tellen maar halverwege de vijftig raakte ik de tel kwijt. Dus kijk en huiver zelf even op:
En nu hebben we het alleen nog maar over Nederland. De literatuurprijzen voor het totale Nederlandse taalgebied omvatten een lijst van vele strekkende meters.
Hoe sleep je als veel- of allesbelovend schrijver nou zo’n prijs in de wacht?
Het eerste wat je nodig hebt zijn kruiwagens. Niet een, maar vele. Die brengen je in de buurt van een nominatie maar van de vijftig of zo nominaties halen er hooguit twee of drie de eindstreep. Nee, de vetste prijzen zijn vaak al vergeven nog voordat de winnaar bekend wordt, zoals Geen Stijl ooit eens aan de kaak stelde.
Dat is het ‘werk’ van een jury. Je zou verwachten dat dit soort juryleden (meestal BN-ers die nog wat publiciteit kunnen gebruiken) zich te pletter lezen om na veel onderling gediscussieer en gekrakeel een uiteindelijke winnaar aan te wijzen. Maar zo werkt het niet. Genoemde BN-ers hebben het veel te druk met hun commissariaten en raden van bestuur om tijd voor een boek te vinden. De vraag waarvoor ze zich gesteld weten luidt gewoon aldus: Wie is er deze keer aan de beurt? Vervolgens laten ze een juryrapport schrijven en wordt de PR-kermis gestart ter voorbereiding van de grote uitreiking.
De doorsnee veel- of allesbelovende boekenschrijver komt dus vrijwel nooit aan de bak. Kruiwagens zijn dun gezaaid, vandaag de dag. Beginners krijgen bij de grote uitgevers geen poot aan de grond, druk... druk... druk... als die het hebben met de nieuwste manuscripten van Mak, Van Dis, Palmen, Siebeling en Grunberg. Ik spreek uit ervaring: Een manuscript of eerste hoofdstuk, opgestuurd naar bijvoorbeeld de Arbeiderspers gaat ongelezen de prullenbak in en komt zelfs niet voor een ontvangstbevestiging in aanmerking. De arrogantie van de macht.
Geen wonder dat veelbelovende en talentvolle beginnende schrijvers hun toevlucht nemen tot het uitgeven in eigen beheer. Gelukkig kan dat vrij vlot en voordelig met de moderne technieken die printing-on-demand in bescheiden oplagen mogelijk maken.
En in toenemende mate wordt eveneens geprofiteerd van E-publishing. Een manuscript wordt in een speciaal computerprogramma als Sigil verwerkt en opgemaakt tot een leesbaar E-boek in het veelzijdige Epub-formaat. Een betaalbaar alternatief aangezien het software-product Sigil gratis is. Alleen vereist het werken met Sigil de nodige ervaring en doorzettingsvermogen. De eindproducten in Sigil kunnen vervolgens worden gemaild naar Google, Amazon, Kindle of een andere E-publisher. Voor het Apple-platform is het eveneens gratis E-publishing programma iBooks Author beschikbaar. Van daaruit kan het eindproduct in iBooks worden gepubliceerd.
Wordt het niet eens tijd om een rivierbedding te verleggen door de augiasstal van de would-be Nederlandse literatuurprijzen? En er een nieuwe, alternatieve no-nonsense Boekenprijs voor in de plaats te krijgen?
Wat te denken van een Thrillerlezers!-Literatuurprijs? Speciaal voor aanstormend jong talent? Een literatuurprijs die alle andere literatuurprijzen overbodig maakt?

Help me om dit idee verder uit te werken...!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten