dinsdag 21 november 2017

Poets de bekers maar vast op

Altijd leuk weer een prijs in boekenland. Zeker nu de echte thillerprijzen of verdwijnen of steeds minder voor gaan stellen, is het leuk als een site over boeken een prijs instelt. Het blijkt zelfs al voor het tweede jaar te zijn. Misschien hebben de meesten van ons dit gemist en dus roepen wij dit keer ook even hard mee.

Het gaat om de beste Nederlandse thriller, best vertaalde thriller en beste debuut van 2017. Ik bekeek de zogenaamde 'langelijst' eens, keek nog een keer en ging eens lezen hoe de lijst opgesteld is. Aha, het team stelde zelf de boeken op. Of het toeval is dat van de 13 boeken 4 van eigen columnisten zijn, weet ik natuurlijk niet. Opvallend is het wel. 
 Dat een medewerker van de boekensite mij op pagina's van anderen wijst op fouten in mijn tekst en dan nu niet ziet dat er Eruisloos staat als titel is grappig. Fouten maakt iedereen namelijk en ik ben de eerste om toe te geven dat ik met mijn dyslexie soms er over heen kan lezen. Maar als je dan zo rondtoetert over mijn schrijffouten... let dan vooral op eigen produkten.
 Nu is dat nog geen eens erg, meer grappig. Wat wel ontzettend komisch was dat men het boek Lieve mama van Esther Verhoef in die 'langelijst'had gezet als boek wat kans zou gaan maken op de award voor beste thriller van 2017.
Jonguh jonguh jonguh... Het kwam in 2015 uit. Gelukkig werd er iemand daar toch wakker en is het later geruisloos (ehm, eruisloos) weggehaald. 

Wie staan er dan nog wel op de lijst voor beste Nederlandse thriller?

DWAALSPOOR van Pjotr Vreeswijk
AMANDA van Jelmer Jepsen
SCHOKGOLF van Frank van Zwol
PAN van Maes & Wade
BROERTJE van Michael Berg
VERRAAD van Wouter Helders
DE WOLF VAN COLOMBES van Koen Strobbe
ERUISLOOS van Ellen de Vriend
EEN NIEUW BEGIN van Angelique Haak
UITVERKOREN van Linda Jansma
SCHEMERZONE van Hilde Vandermeeren
CASA FAMILIA van Nathalie Pagie
KING COKE van Dannis Kramers

Wie eigenlijk niet had mogen ontbreken en toch vijf hele sterren kreeg van hun eigen recensent ome Cees onlangs, is Het dossier van Anya Niewiera. Smaak blijft persoonlijk, maar er staan boeken op de lijst die lager beoordeeld werden op de eigen site van de awardweggevers. Maar zoals ik wel vaker zeg: bijna geen 1 gewone lezer vindt het interessant wie welke prijs wint. Natuurlijk worden er binnenkort wat winpakketten samengesteld zodat mensen gaan stemmen. Heel handig namelijk als je gaat roepen dat de lezer kiest. Maar of het iemand wat uitmaakt , behalve uitgever, schrijver en familie? Wel nee. De uitgever plakt er een extra stickertje op en de auteur is blij met het beeldje, certificaat of iets soortgelijks. Bij literaire prijzen krijgt de auteur nog vaak een lekker geldbedrag, maar dat zit er niet in. Maar de eer is ook al leuk.

Succes voor alle auteurs met het nagelbijten. Spannende weken breken aan... En Esther zal het dit jaar niet worden, maar die won voor Lieve mama al de Gouden Strop

Geen opmerkingen:

Een reactie posten