zondag 3 september 2017

Schrijven of uitgeven?

Wat vind jij leuker, schrijven of uitgeven? 

Deze vraag werd mij vorige week gesteld door een vriendin. Zonder aarzeling antwoordde ik: ‘Uitgeven! Schrijven is een erg eenzaam gebeuren en met het werk voor de uitgeverij heb ik regelmatig contact met de meest uiteenlopende mensen.’
Dat dit érg kort door de bocht is, realiseer ik me als ik mijn agenda bekijk. Ik heb twee schrijfweken gepland, waarvan de eerste zelfs al over een paar weken. Onder de bezielende leiding van Marlen Beek-Visser vertrekken op 17 september een aantal adspirantschrijvers, waaronder ik, vanuit de haven van Harlingen voor een weekje zeilen en schrijven op de Waddenzee. Uit eerdere ervaring weet ik dat het enorm inspirerend is om de blokkades in je manuscript te delen met anderen. De tips die daaruit voortvloeien zijn vaak goud waard. De coaching van de organiserende auteur zorgt ervoor dat de cursisten meters gaan maken.
In april 2018 volgt er dan nog een niet te versmaden week in de Algarve bij Marelle Boersma die mij aan het begin van de zomer op het juiste spoor heeft gezet. Nu is het zaak om van het boemeltreintje een Intercity te maken.

Ondertussen in de uitgeverij
Binnen de uitgeverij is het vertrek van Sandra goed te merken. De meesten kennen haar van de prachtige covers die ze maakt, maar achter de schermen deed ze heel veel meer. Als ik dat al niet wist, dan ben ik daar de afgelopen weken behoorlijk met mijn neus op gedrukt.
Een geluk bij dit ongeluk is, dat Marijke van Leeuwen, o.a. bekend van de covers van haar echtgenoot J. Sharpe, zich bereid heeft verklaard om voortaan de covers van de LetterRijn-boeken voor haar rekening te nemen. Het omslag van Dwaalspoor, de in oktober verschijnende actiethriller van Pjotr Vreeswijk, is nog een gedeelde productie van Sandra en Marijke

Proeflezers
Momenteel buigen een aantal proeflezers zich over een drietal veelbelovende manuscripten: één Young Adult en twee thrillers. Als dit gaat resulteren in het uitgeven ervan, dan heeft LetterRijn een goed gevuld voorjaar. Temeer omdat Bianca Nederlof heeft laten weten dat ze vanwege het herschrijven van haar Ondenkbaar mikt op februari 2018 voor het uitbrengen van de opvolger van haar voor de Schaduwprijs genomineerde Ongrijpbaar.
Over het eerste van de drie genoemde manuscripten wordt aan het begin van deze maand een besluit genomen. Het leuke van dat manuscript is, vind ik persoonlijk, dat het geschreven is door een duo dat ook solo al de nodige successen heeft geboekt.

Thema verhalenwedstrijd 2018
Voor de jaarlijkse verhalenwedstrijd ben ik naarstig op zoek naar een thema. Uitgewerkte suggesties zijn van harte welkom in verhalenwedstrijd@letterrijn.nl
Dus heb je een suggestie én is het een thrillerwaardig spannende, aarzel dan niet en stuur in. Vergeet dan niet om aan te geven welke elementen de verhalen dienen te bevatten. De winnende inzending ontvangt een exemplaar van Verborgen, de verhalenbundel die ontstaan is na de verhalenwedstrijd van 2017.

Groeten en tot een volgende keer.

Theo van Rijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten