woensdag 20 september 2017

Het kwaad van John Sandford

Titel: Het Kwaad
Auteur : John Sandford
Uitgeverij: Bruna
304 pagina’s

John Sandford is het pseudoniem van journalist en auteur John Camp (1944). Camp groeide op in Cedar Rapids, Iowa, en studeerde American Studies aan de University van Iowa. Als John Sandford schreef Camp thrillers over de ongewone politieman Lucas Davenport, die opvalt door zijn extravagante, luxueuze levensstijl en zijn onconventionele, nietsontziende manier van werken. Het debuut in deze serie was Rules of prey (1989), vertaald als Spel op leven en dood. In 2015 verscheen het vijfentwintigste deel: Gathering prey. Onder hetzelfde pseudoniem publiceerde Camp misdaadromans in de Virgil Flowers-reeks (een spin-off van de Davenport-serie), en in de Kidd-reeks.

Ze worden trekkers genoemd. Ze reizen van de ene staat naar de andere, proberen wat geld te verdienen, maar plegen geen misdrijven. En nu is iemand ze aan het vermoorden…
Lucas Davenports dochter Letty wordt gebeld door een vrouwelijke trekker die ze in San Francisco heeft leren kennen. De vrouw denkt dat iemand haar vrienden vermoordt, denkt zelfs de dader te kennen, en nu wordt haar reisvriend vermist. Ze is naar North Dakota gevlucht en weet zich geen raad.
Letty laat haar vriendin naar Minnesota komen en wil haar ophalen. Lucas gaat met haar mee, en in de daaropvolgende dagen wordt hij meegezogen in een subcultuur die volkomen nieuw voor hem is – een reis die niet alleen Letty en hemzelf in gevaar brengt, maar die misschien zelfs zijn hele leven zal veranderen…

De klopjacht is begonnen….
Met deze zin is eigenlijk het hele boek beschreven. Nadat Letty en Lucas ingelicht worden door een trekker, die het vermoeden heeft dat er gemoord wordt onder hun leden, begint de achtervolging.
Of de schrijver in elk boek hetzelfde concept aanhoudt bij deze reeks weet ik niet, aangezien ik pas twee van de 25 hiervan gelezen heb. Toch is ook in deze de dader en zijn handlanger vrij snel bekend.
Nu is het de taak van Lucas en Letty en hun team deze daders zo snel mogelijk te vinden zodat er niet nog meer slachtoffers vallen.

Het boek leent zich uitstekend voor een filmproductie, met wilde achtervolgingen en goeie acties. Dit wordt ook realistisch omschreven. Desondanks is het lastig om dat visuele beeld erbij te houden. Op een gegeven moment wordt het helaas een beetje langdradig, waarbij de acties, waarschijnlijk op een beeldscherm boeiend zouden blijven.
Na het einde toe loopt de spanning dan wel weer op en is het plot goed afgewerkt. Of er nog een Lucas Davenport vervolg komt valt nog te bezien; in mijn ogen wordt het toch langzaam tijd voor zijn pensioen. Er kan nog wel een aantal jaar doorgeschreven worden onder de noemer de Letty Davenport serie.

Leesplezier: 3
Schrijfstijl: 3,5
Spanning: 3
Plot: 3
Orginaliteit: 3
Psychologie: 2,5

Ik geef ‘Het kwaad’ 3 sterren.

Daan
Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten