vrijdag 24 februari 2017

Winnaar Diamanten Kogel

Gisteravond vond de uitreiking plaats van de Diamanten Kogel in Antwerpen. De diamanten Kogel wordt uitgereikt voor de beste Vlaamse of Nederlandse thriller. 
De shortlist had mij wel al enigszins verbaasd, maar het blijft altijd een kwestie van voorkeur. Jan van der Cruysse mocht met zijn Bling Bling de boksbeugel in ontvangst nemen. Hetzelfde boek won afgelopen oktober ook al de Hercules Poirot prijs.

In Bling Bling wordt op de luchthaven van Delhi een diamantkoerier beroofd. De daders gaan aan de haal met vier miljoen aan diamanten. Albertien, de verantwoordelijke voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt de laan uitgestuurd en gaat  achter de dieven aan. Vanuit een bergdorpje in de Kaukasus bestuurt Paata Sirbaladze een misdaadorganisatie met internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die in Delhi werden gestolen. Wat begint als een geweldloze diamantroof uit het zicht van de media, leidt tot 'een wervelwind van bloed en wraak', van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.


Juryrapporteur Jos van Cann stelt vast: “2016 was kwalitatief een goed jaar. Het samenstellen van de lijst leverde geen enkel probleem op. De Nederlandse en Vlaamse thrillerauteur houdt de vinger aan de pols van wat er in onze samenleving leeft”.
En over het winnende boek noemde de jury het 'een verhaal dat raast als een sneltrein of een straalvliegtuig, in korte nerveuze hoofdstukjes, even snel wisselend van locaties als personages. Er zijn nevenplots en verdenkingen, wraak, hebzucht en verbittering spelen de hoofdrol.' 

Jan van der Cruysse hoeft nu alleen nog maar de Schaduwprijs te veroveren en hij heeft alle belangrijke thrillerprijzen in ons taalgebied gewonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten