dinsdag 7 februari 2017

Later als ik dood ben – Ilse Ruijters

Titel: Later als ik dood ben
Auteur: Ilse Ruijters
Uitgeverij: The House of Books
Publicatiedatum: 2016
Pagina’s: 246

Cover
Heidi
De cover van het boek is mooi, op de voorkant staat een vlinder, het lijkt net of het diertje in brand staat. Zou dit wat met het verhaal te maken hebben? Het prikkelt mijn leesbrein in ieder geval wel.

Amanda
Een eenvoudige, mooie, rustige en stilistische cover is gekozen voor Later als ik dood ben. Wit met een vlinder (ik hou van vlinders) niet direct thrillerachtig maar wel mooi. Ik zou het boek wel oppakken als het op de thriller-tafel zou liggen.

Auteur
Ilse Ruijters studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie media entertainment. Ze deed op schrijversgebied veel ervaring op. Ze schreef onder andere artikelen en columns voor Cosmopolitan, Fab!, Lifestyle Almere, Almere Deze Week en andere media. Ook won ze wedstrijden als ‘Een dagje Aaf zijn’ in nrc.next, de Literatuurprijs Helmond en de Onze Taal Magazine Schrijfwedstrijd. In 2008 ontving ze de IVIO-Andries Greinerprijs, een aanmoedigingsprijs voor Flevolands schrijftalent. En in 2013 schreef ze de negende editie van het Almeers dictee.
In 2014 debuteerde zij mij haar psychologische thriller De onderkant van sneeuw welke in 2015 werd bekroond met de Hebban Thriller Debuutprijs.

Achterflap
Elin denkt alles te hebben. Een leuke vent, fijne ouders, een vaste baan. Maar dan ontdekt ze dat haar verleden één grote kluwen leugens is. Wie zijn haar echte ouders? En wie is zijzelf eigenlijk? Er is maar één plek waar ze deze antwoorden kan vinden: in het criminele circuit. Ze zegt haar vertrouwde leven op, accepteert een baan in een tbs-kliniek en ontdekt veel te snel dat aan elk antwoord een prijskaartje hangt.

Mening
Het was een kogelgat, besefte ik nu pas. Zwart bloed, zo dik als teer, droop traag over mijn buik naar mijn taille.


Heidi
Als ik begin te lezen, merk ik direct dat Ilse Ruijters veel zorg aan haar manier van schrijven heeft besteed, dit was ik ook van haar gewend uit haar eerste thriller.
De hoofdstukken worden opgedeeld in dagen en wordt afgewisseld van heden naar verleden, dit zorgt ervoor dat je wel je aandacht erbij moet houden, maar dit was voor mij geen enkel probleem. Het geheel leest vlot weg, de verhaallijn is erg boeiend, origineel en spannend. Eigenlijk zitten alle ingrediënten die ik graag in een thriller zie in dit verhaal verwerkt.

Amanda
Een zeer interessant onderwerp om in een thriller te verwerken. De wereld van de tbs-kliniek is voor de meeste mensen toch onbekend (gelukkig maar) waardoor het boeiend is om hierover meer te weten te komen. Onderwerp is goed verwerkt in het verhaal, al vroeg ik mij op sommige punten wel af hoe geloofwaardig alles was wat is neergezet. Sommige dingen leken mij wat vergezocht. Maar het boek leest erg snel en vlot, fijne en boeiende schrijfstijl waardoor je deze “geloofwaardigheid” maar voor lief neemt aangezien ik geen weet heb van deze wereld.

Uit de smeulende as in mijn buik stegen kraaien op die met hun scherpe snavels in mijn ingewanden pikten.

Heidi
We maken in deze thriller kennis met Elin, een jonge vrouw, die wil weten wie ze is, maar door deze zoektocht komt ze van de wal in de sloot. De personages zijn goed uitgewerkt, je kunt tijdens het lezen zelf bijna de emoties voelen die de personen in het boek ervaren.

Amanda
Vooral Elin komt goed uit de verf, je leeft helemaal mee in haar wanhopige zoektocht naar de waarheid. Ze is soms wat goedgelovig en dit zorgt voor haarzelf voor wat ongemakkelijke situaties. Daarbij neemt ze regelmatig enigszins roekeloze beslissingen waarmee ze zichzelf nog verder in de problemen werkt. Het verhaal wordt voornamelijk door haar ogen verteld waardoor je een soort band met haar ontwikkelt.

Heidi
Het verhaal pakt je vast, net zo vast als de gedetineerden in de tbs-kliniek, als je er eenmaal in zit kom je er niet meer uit, dit geldt ook voor deze thriller, want ik bleef maar doorlezen.
Aan het eind van het verhaal wordt er nog een schepje spanning bovenop gedaan en werd ik nogmaals verrast.
Ilse Ruijters bewijst nogmaals met deze thriller dat ze bij de absolute top behoort. Met Later als ik dood ben laat ze zien dat haar thrillers spannend, origineel en boeiend zijn.

Amanda
Ik vond het een bijzonder en erg boeiend verhaal. De spanning wordt goed opgebouwd, deze spanning zit vooral in het zogenaamde “onderhuidse” want echt gruwelijk is het niet. Alhoewel in sommige stukken behoorlijk diep wordt ingegaan op de gruwelijke details van de misdaden van de tbs’ers. Ilse weet met dit boek je aandacht vast te houden en zorgt ervoor dat je alleen maar wilt weten hoe het nu afloopt met Elin. Op het einde verrast ze iedereen nog even met een afwijkende uitkomst van de zoektocht van Elin. Aan de ene kant zag ik dit helemaal niet aankomen, maar aan de andere kant had ik toch ook weer wel een beetje een “onderbuikgevoel”. Goed verstopt was het in ieder geval wel.
Een spannende psychologische thriller waarbij je enorm meeleeft met Elin en haar zoektocht naar de waarheid.

De wereld glijdt buiten bereik aan mij voorbij, als achter een plexiglazen ruitje met een cirkel van gaatjes waar je nauwelijks door kunt ademhalen.
Heidi
Spanning: 5
Plot: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Originaliteit: 5
Psychologie: 5

5 sterren  

Amanda
Spanning: 4
Plot: 3,5
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 4
Psychologie: 4

 4 mooie sterren 


Een eindoordeel van 4,5 ster voor Later als ik dood ben van Ilse Ruijters


Bekijk op bol.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten