zondag 12 februari 2017

De juiste man van Max van Olden


Titel: De juiste man
Auteur: Max van Olden
Verschenen: februari 2016
Uitgeverij Ambo|Anthos

Omslag:

Mooie kleurstelling en de twee autolampen zijn kenmerkend voor het verhaal. De foto roept al spanning op.

Achterflap:
Max van Olden won met ‘Lieve edelachtbare’ de Schaduwprijs voor het beste thrillerdebuut. Met ‘De juiste man’ komt Max van Olden met een waardige opvolger. Het is een gelaagde thriller waarbij vergelding vooropstaat. Hoofdpersoon is Oscar, een alleenstaande advocaat op leeftijd. Sinds een persoonlijk drama van twintig jaar eerder, staat zijn leven in het teken van wraak. ‘De juiste man’ is een thriller in de wereld van de advocatuur. Uit het juryrapport van de Schaduwprijs: ‘Een goed doordachte plot met sublieme verhaallijnen, die aan het eind prachtig bij elkaar worden gebracht. Een zeer verrassend en overtuigend debuut dat doet uitzien naar een vervolg.

Samenvatting
Alexander Henzel en Oscar Seefelt zIjn beiden advocaat op hetzelfde kantoor. Na een cursus, waar flink gedronken werd, ziet Oscar op weg naar huis zijn kantoorgenoot hem hard passeren op een donkere weg. Diezelfde avond blijkt de zoon van Oscar doodgereden te zijn. Zal Henzel de dader zijn? Oscar is volkomen overtuigd dat dit zo is.

Wat volgt is het leven van Oscar in de 20 jaar volgend op dit verlies. Het verhaal wisselt regelmatig van het jaar 1996 naar 2016. In 1996 vond het ongeluk plaats en in 2016 gaat het delict verjaren.
Oscar blijft in het rouwproces steken in de fase van boosheid. Die boosheid uit zich in bedenken hoe hij wraak zou kunnen nemen op de dader die zijn zoon Jelte zou hebben doodgereden. 
Het leven van Oscar heeft door zijn drang naar vergelding een draai gemaakt naar dat van een vrij eenzame man. Hij heeft zijn eigen kantoor met zaken waar hij niet te veel tijd in hoeft te steken, speelt veel World of Warcraft waardoor hij vriend Jasper heeft ontmoet.
Daarnaast heeft hij contact met buurvrouw Astrid, bij wie hij steeds opener wordt en aan wie hij zijn verhaal over Jelte vertelt. Astrid confronteert hem in deze gesprekken met hoe de vergelding zijn leven beheerst.
Bij een nieuwe zaak springt de naam van de tegenpartij hem tegemoet: zijn oud-kantoorgenoot. Zijn wil om dan alsnog iets te kunnen doen, neemt weer vorm aan in zijn hoofd.

Vriend Jasper is een sjaggeraar waar altijd wel wat mee aan de hand is. Door een enorme fout van Jasper komt Oscar tot het voor hem lumineuze idee om eindelijk zijn doel te kunnen gaan bereiken. Hoe Oscar vervolgens zich helemaal in dit idee vastbijt, laat goed zien hoe groot de obsessie is.
In deze fase wordt het verhaal van De juiste man echt spannend. Gaat het Oscar lukken? En vooral de beschrijvingen van het wachten, bedenken en alle gebeurtenissen die dan plaatsvinden laten je dan meelopen in de spanning en nervositeit van de hoofdpersoon. Je voelt de spanning hangen.

Max van Olden is een schrijver die makkelijk leesbaar, beeldend en lekker schrijft. Het boek heeft spannende momenten waarin je uitstekend kunt meeleven met een man die zijn puberzoon verloor. De impact op het leven van Oscar en zijn vrouw en vooral hoe beiden hiermee om zijn gegaan, zijn uitstekend beschreven. De een gaat de rouw in en de ander gaat de strijd aan. 
Het verhaal zal bij iedere lezer een ander gevoel oproepen. Snap jij de gevoelens van Oscar of zou je hem iets anders gunnen?
Opvallende verbetering in verband met zijn debuut Lieve edelachtbare vind ik de meer gevulde personages. Het zijn meer realistischere personen geworden. 
Zoals het een thriller betaamt, word je op het verkeerde been gezet. Het einde hoort thuis in het door Van Oldens bedachte psychologische verhaal. De allerlaatste zinnen laten voelen hoe het op dat moment met Oscar gesteld is.

Leesplezier   4,5
Schrijfstijl      4
Spanning      3,5
Psychologie  4,5
Plot                4
Originaliteit    3,5

Vier sterren voor De juiste man.

InkBekijk op bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten