vrijdag 30 december 2016

Melkbloed van Clara Weiss

Titel: Melkbloed
Auteur: Clara Weiss
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Pagina’s: 354
Over de schrijfster: Clara Weiss werd in 1976 in Thüringen geboren. Ze studeerde vergelijkende literatuurwetenschap en werkt bij een uitgeverij. Ze woont met haar gezin in München. Melkbloed is haar debuut en werd meteen enthousiast onthaald door lezers en boekverkopers in Duitsland.
Achterflap: Melkbloed speelt zich af in de Alpen. Elvira heeft altijd een rustig bestaan geleid op een boerderij in een dorp waar de tijd lijkt stil te staan. Haar leven neemt een wending wanneer ze een verschrikkelijke ontdekking doet – een lijk, verminkt, vastgebonden aan een rad. De inwoners worden vervolgens opgeschrikt door nog enkele gruwelijke moorden. Terwijl Elvira de denkwijze van de dader probeert te doorgronden, gaat het sneeuwen, en het dorp wordt van de buitenwereld afgesneden. Niemand kan meer ontkomen…
De handen van de bejaarde waren zo afschuwelijk mishandeld dat er niet meer dan bloederige stompjes waren overgebleven.
Wat ik van dit verhaal vind:Melkbloed is het debuut van Clara Weiss, als ik de cover en achterflap bekijk spreekt het geheel me direct aan. Het huisje in de grauwe, winterse wereld dat daar zo afgelegen bij een dennenbos in een pak sneeuw staat, maakt me echt nieuwsgierig. 

Als ik begin te lezen merk ik direct de gedetailleerde sfeerbeschrijving op. Het eenzame leven van Elvira en de andere bewoners, in de winter bovenop de berg wordt perfect omschreven. Toch had het van mij wat minder uitgebreid gemogen, met meer vaart, want soms vond ik het wat te langdradig.
Ook waren er wat dingen die ik niet echt geloofwaardig over vond komen, zo vond ik Elvira wel erg makkelijk over het verlies van een dierbare heen stappen en als haar man Hans na dertig jaar weer voor de deur staat, wordt dit ook voor zoete koek aangenomen.
Toch maakte het mysterieuze sfeertje en de onderhuidse spanning veel goed, je vraagt je echt af wie er nu echt achter deze gruwelijke moorden zit. De ontknoping van deze thriller vond ik dan ook erg verrassend en origineel.
Het was nog niet voorbij. De dader had zijn afgrijselijke werk nog niet voltooid.
Samenvatting:
Alle ingrediënten voor een huiveringwekkende thriller zijn aanwezig, het geheel is wat langdradig, maar al met al een prima debuut.
Waardering:
Plot 4
Schrijfstijl 3
Originaliteit 4
Psychologie 4
Leesplezier 3
Spanning 4
3,5 ster voor Melkbloed van Clara Weiss.
Heidi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten