maandag 19 september 2016

Ongeveer driekwart van alle boeken wordt ilegaal gedownload

Blossom Books schreef een artikel over de hoeveelheid illegale downloads. Eens in de zoveel tijd laait ook bij ons de groep weer de discussie op als iemand vraagt naar een download van een bepaald boek. Er zijn vele voor- als ook tegenstanders.
Voorstanders roepen dan dat boeken echt te duur zijn en dat je een papieren boek ook kan uitlenen dus waarom een e-pub dan niet. Schrijfster Linda Jansma legt dan keer op keer geduldig uit dat als je een papieren boek uitleent het steeds 1 boek blijft. Een e-pub doorgeven betekent dat het boek dupliceert. Als iemand daarna dat weer doet en daarna weer enz enz zijn er dus vanaf de eerste persoon al snel tien nieuwe e-pubs.

Hieronder staat hoeveel het kost om een boek uit te brengen:




Ik schrik dan altijd even hoe weinig de schrijver zelf verdient aan zijn eigen boek: 0,75 eurocentjes. 

De uitgever verdient zelf meer dan het dubbele dan de schrijver van het boek. Het argument dat Blossom Books dan gebruikt om niet te downloaden is dat de schrijver dan te weinig verdient en niet kan leven van zijn boeken. Hij moet er een andere baan naast zoeken en kan minder schrijven. Ik zou dan zeggen; laten we dan eerst eens de schrijver een wat hoger percentage geven. De boekhandels krijgen schrikbarend veel korting. Sommige gevallen zelfs meer dan 50 procent. En natuurlijk mag iedereen er aan verdienen, maar waarom de schepper dan het minst krijgt is mij een raadsel.

Voor een uitgever wordt het steeds lastiger om mooie boeken te maken, als voor de helft daarvan niet wordt betaald. En stel je het even voor: je loopt toch ook niet met een papieren boek zomaar de boekenwinkel uit? Het feit dat niemand je ziet op internet, maakt het niet minder illegaal. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten