donderdag 21 juli 2016

Zomermeisjes – Jobien Berkouwer

Titel: Zomermeisjes
Auteurs: Jobien Berkouwer
Uitgeverij A.W Bruna
288 pagina’s

Over de schrijfster:
Jobien Berkouwer werkte 15 jaar in diverse functies voor de Nederlandse politie. Ze is voormalig hoofdinspecteur van politie en juriste. Tegenwoordig is ze werkzaam als profiler en adviseur voor bedrijven en particulieren bij het oplossen van zaken als stalking, afpersing en bedreiging. Ze is getrouwd, heeft een zoon en woont in Amsterdam.

Achterflap:
De jonge Amsterdamse rechercheur Lot van Dijk moet tot haar grote teleurstelling aan de slag bij het korps Twente – ver weg van waar het volgens haar allemaal gebeurt. Ze wordt gek van verveling, totdat tijdens een slepende nachtdienst ineens het lijk van een tienermeisje wordt gevonden in een afgelegen hutje in het bos. Voor Lot is het al snel duidelijk dat het meisje onderdeel is van de fantasie van een gevaarlijke seriemoordenaar. Ze weet zeker dat er meer slachtoffers zullen volgen en staat te trappelen om aan haar eerste echte zaak als profiler te beginnen. Door de mannelijke collega’s binnen het korps, die haar specialisme met grote scepsis bekijken, wordt ze echter behoorlijk tegengewerkt. Dan wordt er een tweede slachtoffer gevonden. En moeten haar collega’s wel naar haar luisteren.
Zomermeisjes is een zenuwslopende psychologische thriller over het werk van een jonge profiler die de psyche van een seriemoordenaar tot de kern probeert te ontrafelen. Hoe dieper ze graaft, hoe dichterbij ze komt. En hoe groter het gevaar wordt.

Ziet hij haar? Hij zegt niets, maar zijn voetstappen spreken een dreigende taal.

Wat ik van dit verhaal vind:
Ik was reuze benieuwd naar dit verhaal, dit omdat ik zelf ook uit Twente kom en de combinatie met een seriemoordenaar zorgde ervoor dat mijn interesse direct werd gewekt.
De cover straalt wat sombers uit, tussen de bomen staat een meisje, op de achtergrond kruipt mist dichterbij, het is bewolkt, dit geeft alles wat dreigends. Ik ben nieuwsgierig of dit met het verhaal overeenkomt.
Als ik begin te lezen, begint het direct goed: een meisje wordt door iemand achterna gezeten in een bos en moet rennen voor haar leven.
De schrijfstijl van Jobien Berkhouwer leest vlot doordat ze korte zinnen en korte hoofdstukken gebruikt, dit alles zorgt ervoor dat het verhaal makkelijk te volgen is en leest als raket.

Het verhaal wordt afgewisseld in verschillende perspectieven, het ene hoofdstuk lezen we vanuit Lot van Dijk, die als profiler aan het werk gaat bij de politie Twente, al meteen merk ik dat ze vol met vooroordelen zit en bijna iedereen als domme boer ziet, hier moest ik wel aan wennen, gelukkig werd het later beter.
Je kunt merken dat Lot echt haar draai nog moet zien te vinden binnen het korps en andersom moeten de teamleden ook aan haar wennen.
Ook lezen we hoofdstukken vanuit de dader, dit heeft Jobien Berkhouwer erg goed gedaan, je leest hoe de dader zich ontplooit van een jonge jongen tot een seriemoordenaar, dit heeft ze zo knap gedaan, dat je medelijden met hem krijgt.
Het verhaal is niet doordrenkt met een hoge dosis spanning, maar weet mij toch de hele tijd te boeien. Dit alles zorgt ervoor dat ik deze thriller met plezier gelezen heb en dit een knap debuut vind.

De geur vergiftigt haar gedachten, slaat op haar ogen. Het is niet te harden, echt niet.

Je kunt zeker merken dat de schrijfster ervaring heeft met misdaad, dit alles heeft ze tot een boeiende thriller verweven. Ik hoop dat er nog een vervolg komt van Lot en haar team.

Plot 3
Schrijfstijl 4
Originaliteit 3
Psychologie 4
Leesplezier 4
Spanning 3

3,5 sterren voor Zomermeisjes.

HeidiNieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten