donderdag 21 juli 2016

Verslag Harry Potter Exhibition Brussel

Afgelopen dinsdag, 5 juli ben ik samen met een vriendin naar de Harry Potter exhibition in Brussel geweest. In februari zag ik de aankondiging voorbij komen dat deze naar Brussel kwam. Als fervent Harry Potter-fan moet je daar wel geweest zijn natuurlijk. De boeken heb ik denk ik al wel een keer of 10 gelezen en de films ook al een aantal keer gezien. Een vriendin van mij is ook fan van Harry Potter en heb haar gelijk een bericht gedaan, hier moesten we bij zijn! Ze was gelijk enthousiast en hebben kaartjes aangeschaft.

Afgelopen dinsdag was het zover, wij gingen naar Brussel! Na de aanslagen van een paar maanden geleden, toch wel spannend. De exhibition vond plaats in Paleis 2 van Brussels Expo. Om te parkeren natuurlijk gelijk alweer verkeerd gereden en bij de verkeerde parkeerplaats uitgekomen. Er zijn slechts 12 hallen (of Paleis 1 t/m 12) en we kwamen uiteraard uit bij Paleis 12. Nou, terug en opzoek naar het juiste paleis. Uiteindelijk op de goede parkeerplaats aangekomen.
Bij de ingang aangekomen valt de rij gelukkig mee. Maar voordat we eens aan de beurt zijn duur toch bijna een half uur. Iedereen gaat per groep naar binnen om zo de menigte een beetje te verdelen. In de hal kun je op de foto met een toverstok en een groen scherm erachter, waarna je kan kiezen welke scene je op je foto wil. Ik denk: Dat is leuk! 15 euro voor een kleine foto, 30 euro voor een grote. Laat dan maar..

Eenmaal binnen worden we ontvangen in een zaal waar een stuk decor staat, hier staat een kruk en de Sorteerhoed ligt al klaar. Er staat een tovenaar bij in een zwarte mantel welke de Sorteerceremonie begeleid. 3 vrijwilligers mogen naar voren komen om ingedeeld te worden op “hun afdeling”. Heel leuk gedaan!
Hierna gaan er 2 grote deuren open waarna we in een zaaltje komen waar een aantal kleine schermen hangen en we delen van de films voorbij komen. Dan gaat er een wand omhoog en stappen we de wereld van Harry Potter in. De Zweinsteinexpress staat al op ons te wachten, samen met een heks die ons verder leidt.

Daarna stappen we de expositie binnen. We worden hier verwelkomd door de het portret van de Dikke Dame, waar zij probeert door te zingen haar glas te breken. Eenmaal binnen merken we dat het toch wel heel druk is. Weinig ruimte om overal op het gemak bij te kunnen staan en de bordjes te lezen. Maar goed, dat mag de pret niet drukken.

Bij de expositie zijn heel veel relikwie├źn en decorstukken uit de films te zien. We zien onder andere de slaapzaal van Harry en Ron, de bedden en de hutkoffers staan hierbij. Overal staan vitrines met leuke rekwisieten zoals de toverstokken welke in de films gebruikt zijn, maar ook schoolboeken. Uiteraard is de Sluipwegwijzer ook van de partij. Daarbij staan de kleding van de hoofdrolspelers en natuurlijk de bril van Harry. Ook staan er spullen uit de verschillende lessen, zoals van Toverdranken. Maar ook ketels en spullen van Kruidenkunde. Bij de afdeling Kruidenkunde hebben ze Mandragoras neergezet, deze kun je omhoog trekken waarna de plant begint te krijsen. Altijd leuk voor een foto. ;-) Al hoor je dat gekrijs gelukkig niet op de foto!
De kast waar de Boeman in zat staat ook opgesteld en wiebelt gevaarlijk. Ook staan er spullen van Gladianus Smalhart en Dorothea Omber. De tafel en de speciale ganzenveer waar Harry zijn strafwerk moest schrijven worden hier ook tentoongesteld.


Daarna komen we op de Zwerkbalafdeling waar je zelf met een Slurk door de ringen kunt gooien om te scoren. Daarnaast zijn de bezems te bewonderen die in de films een rol spelen. Ook kun je hier de overige ballen zien en de Zwerkbalgewaden van de verschillende afdelingen.
Hierna gaan we naar de afdeling van Het Donkere Bos. Hier staan verschillende van de wezens die hier rondwaren, zoals de hippogrief Scheurbek, centauren, de spin Aragog en de draak die Harry in De Vuurbeker moet verslaan. Ze hebben Hagrid’s Hut ook neergezet, hier kun je binnen kijken en zie je de enorme meubels staan. Ook staan hier de kleding van Hagrid en het ei waar zijn huis-draak uitkomt.

Uiteraard is De Steen der Wijzen ook aanwezig, net als de kleding van de st-st-stotterende P-p-professor Krinkel. Ook het levensgrote schaakspel is aanwezig en de Gruzielementen van Voldemort. De kleding uit Azkaban en zelfs Knijster worden tentoongesteld. (Niet echt een schoonheid die Knijster! Wat een griezel!)
Verder heel veel kleding van alle verschillende personages, maar ook het zwaard van Godric Gryffindor ontbreekt niet! De Vuurbeker, Smekkies in alle smaken en Dobby de huiself zijn ook van de partij. Ook Felix de Fenix staat netjes opgesteld. En wat uiteraard echt niet mag ontbreken: De Relieken van de Dood! De onzichtbaarheidsmantel, de Steen van Wederkeren en de Zegevlier liggen mooi uitgestald bij de mantel van Perkamentus.


Aan het einde aangekomen kon je nog van alles en nog wat kopen natuurlijk. Je kon het zo gek niet verzinnen of het was er. Toverstokken, gewaden, stropdassen, sjaals, mokken, sleutelhangers en zelfs de Sluipwegwijzer. Allemaal afgrijselijk duur uiteraard. Ik vond dat ik wel iets als souvenir mee moest nemen, dus heb uiteindelijk een mok genomen (15 euro!!!). Het verkoop stuk was wel heel leuk opgezet, net als de toverwinkeltjes in de film. Mooie schappen en rommelig.
Het was een erg leuke expositie en we hebben ons prima vermaakt. Ben blij dat ik hier geweest ben. Volgende wat ik nog graag zou willen is naar het kasteel welke als decor heeft gediend voor Zweinstein en naar de Warner Brosstudio’s waar de films zijn gemaakt. Maar dat zal wel Keep on Dreaming zijn vrees ik.. ;-)

Ik hoop dat jullie door mijn verslag en alle foto’s ook een beetje genoten hebben van de Harry Potter exhibition. Als je fan bent en je bent in de buurt van Brussel, zou ik zeker eens gaan kijken!

Groetjes,

Amanda

1 opmerking:

  1. ik heb de exhibition in New York gezien al een paar jaar geleden, maar het blijft leuk

    BeantwoordenVerwijderen