zaterdag 30 juli 2016

Nominaties Hebban Debuutprijs zijn bekend gemaakt... (iets te vroeg)

Onze favoriete grootste boekensite zorgt altijd voor verrassingen. Zo ook vandaag. Zou volgens Hebban zelf op 1 augustus de shortlist voor beste debutant Thrillers bekend gemaakt worden en moest volgens de weddenschapspoule de namen uiterlijk 31 juli aangedragen worden, maar zaterdag 30 juli stonden ze opeens online. Als nu maar niet per ongeluk de winaar al twee dagen voor de officiele uitreiking bekend wordt gemaakt, denk ik dan..

Maar wie heeft de jury aangevuld met Ilse Ruijters (winnaar van vorig jaar) gekozen? Snel het lijstje doornemend staan er drie echt goede boeken op, 1 boek is mij onbekend en 1 boek is totaal belachelijk dat het genomineerd is. Het is een boek om bloedende ogen van te krijgen. Een boek om te janken als je er bijna 20 euro voor zou neertellen. Maar he...smaken verschillen. In de tijd van Jopie Terheul
(rond 1920) vond men de avonturen van Jopie ook vreselijk spannend. Je zou dan verwachten dat de jury uit mensen van de leeftijd 90 jaar zou bestaan om dit boek tot 1 van de 5 te nomineren. Maar nee ze zijn toch iets jonger...
Normaal zou ik zeggen lees dat ene vijfde boek zelf eens. Maar ik gun niemand geld weg te gooien.
De kandidaten voor de belangrijke debuutprijs zijn geworden:

Nico de Beer met Schakels

De Brusselse taxichauffeur Walter Sevenijns staat 's nachts in de hoerenbuurt op een klant te wachten. Hij hoort iemand gillen en vindt op de binnenplaats van een club een aan de muur geketende vrouw. Dan gaat een deur open, wordt de ketting losgemaakt en de vrouw naar binnen getrokken. Walter raakt het beeld van de prostituee niet kwijt en bedenkt een plan om haar te bevrijden. Hij treft vergaande voorbereidingen voor zijn eenmansactie, maar tegen wie hij het moet opnemen is hem niet duidelijk.
Rechercheur Steven Goossens krijgt het dossier over een vermiste Poolse vrouw op zijn bureau. Samen met zijn collega Kris van Diemen komt hij een Pool op het spoor die met de zaak te maken heeft. Het kat-en-muisspel dat volgt, leidt tot Goossens' vertrek naar Polen, waar hij in het kader van grensoverschrijdende politiesamenwerking dertig dagen de tijd heeft om de vrouwenhandelaar op te sporen en in te rekenen.Wouter Helders met machtstrijd

Chris Hurkman werkt als geoloog in Namibië voor het bedrijf dat zijn vader jaren geleden oprichtte met zakenpartner Antonie de Graaff. Wanneer De Graaff zijn omgeving schokt door onverwacht zelfmoord te plegen, barst tussen de erfgenamen, Chris en de twee kinderen van De Graaff, een meedogenloze strijd los. De Graaffs zoon, Cecil, gaat niets uit de weg om de andere erfgenamen buiten spel te zetten.
De Vlaamse onderzoeksjournaliste Sofie Lafleur komt tijdens de zoektocht naar de moordenaars van haar vader een complot op het spoor dat de havens van Rotterdam verbindt met de dubieuze mijnbouwpraktijken in de Congolese jungle. Het illegaal mijnen van coltan, uitbuiting van de lokale bevolking, sabotage en zelfs moord lijken allemaal met elkaar verweven en wijzen dezelfde kant op: naar Hurkman & De Graaff. 
Frank van Pamelen met De wraak van Vondel

Hij is kleinkunstenaar, tekstschrijver, columnist en dichter, maar maakt ook theaterprogramma’s, schrijft kinderboeken en is journalist bij kranten, radio en televisie. Dat Frank van Pamelen niet stil zit, mag duidelijk zijn. Vorig jaar voegde hij daar zijn debuutthriller De wraak van Vondel nog aan toe.
Deze thriller bevat een literair labyrint dat teruggaat naar de tijd van Vondel, naar de rederijkers uit de zeventiende eeuw en hun opvolgers. Op twaalf plaatsen in Amsterdam hebben zij sporen nagelaten; aanwijzingen die leiden naar het best bewaarde geheim uit de vaderlandse geschiedenis. Een geheim met gevolgen voor de troonswisseling. Aan journalist Maaike van Reede de taak om het mysterie op te lossen. Ze belandt in een doolhof van dichtregels en cryptische verwijzingen en heeft nog achttien uur tot de troonswisseling.


Ika Gerritsen met Beschadigd

Het verhaal speelt zich af in Alkmaar en gaat over Kirsten. Haar leven lijkt op het eerste gezicht geweldig, maar niemand weet dat ze wordt geteisterd door nachtelijke paniekaanvallen die hun oorsprong vinden in een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd. Als Kirsten de relatie met haar vriend verbreekt en vervolgens het nieuws krijgt dat haar oma onverwacht is overleden, besluit ze het huis van haar oma Veronica te betrekken. Om de kosten te drukken, verhuurt ze een kamer aan de levenslustige Elise. Kirsten en Elise vinden aanwijzingen die twijfels oproepen over de doodsoorzaak van Veronica. Was dit wel een ongeluk? Nieuwsgierig gaan de vrouwen op onderzoek uit, maar brengen ze zichzelf in groot gevaar.


Max van Olden met Lieve edelachtbare

In Lieve Edelachtbare staat hoofdpersoon Luna aan het begin van een veelbelovende carrière. Haar dagen worden gevuld met strafdossiers en het schrijven van pleitnota’s. Als Luna na een ruzie met haar vriend de nacht met een ander doorbrengt, realiseert ze zich niet dat ze daarmee alles op het spel zet.

En ook al zou de Hebbanshortlist bestaan uit 5 boeken blijkt dat niet alleen de datum van bekendmaking niet klopte, ook het aantal boeken is zonder opgegeven reden met 1 opgeplust. Maar altijd leuk voor een zesde deelnemer.
Liesbeth van Kempen met Gevaarlijk spel

Wanneer officier van justitie Margot spoorloos verdwijnt en kort daarna ook haar man, maakt collega Louise zich grote zorgen. Ze gaat op onderzoek uit en vindt een raadselachtig dossier op een vreemde plek. Ze weet haar broer, rechercheur bij bureau Amsterdam-Amstelland, en goede vriendin Suzan te overtuigen van de ernst van de zaak. Gedrieën volgen ze een vaag maar verontrustend spoor, waarbij elk een eigen agenda heeft en belangrijke zaken voor de ander verborgen houdt. Maar dan dreigt alles uit de hand te lopen, zo ook de rollercoaster van erotische gevoelens tussen Louise en Suzan.
Natuurlijk gunnen wij de prijs aan iedereen. Aan sommigen net iets meer, omdat wij het een echt goed boek vonden. Maar elke schrijver gunnen we dat zijn boek goed verkocht wordt en men trots op zijn produkt kan zijn. Los van onze persoonlijke mening.
Hoe de keuze wordt gemaakt wie de uiteindelijke winnaar gaat worden, maakte ik niet zo snel op uit het artikel. Als het net als vorige edities is gaat de club van tien nu alle zes de boeken aan het lezen.
Zal de jury dezelfde smaak hebben als de vakjury van thrillerschrijvers die Max van Olden koos voor de Schaduwprijs of zullen ze totaal daar van afwijken?Geen opmerkingen:

Een reactie posten