maandag 6 juni 2016

IJsmoord - Fred Vargas

Titel: IJsmoord
Auteur: Fred Vargas
Uitgeverij: De Geus
Publicatiedatum: Januari 2016
Pagina’s: 439
ISBN: 9789044535655

De omslag
De omslag van IJsmoord is in tweeën gedeeld; op het onderste gedeelte loopt een man langs het water, Adamsberg denk ik. Hij zou zo het bovenste gedeelte in kunnen stappen; een landschap met in de hemel erboven het noorderlicht. Nu kan het komen door de dikke rode sticker op mijn exemplaar van IJsmoord (met "FAVORIETE THRILLERAUTEUR VAN JORIS LUYENDIJK" erop - de quote van Joris Luyendijk onder de titel was wel genoeg, vond ik), maar ik zag eerst helemaal niet wat de onderste helft van de omslag moest voorstellen. Het noorderlicht overheerst. En dat noorderlicht is zo makkelijk gekozen. Met het tiende boek in een bepaalde reeks mag je best wat creatiever zijn, vind ik, zoals met de oorspronkelijke Franse omslag bijvoorbeeld, die het silhouet laat zien van een zwijn dat door een schemerig bos loopt.

De auteur
Fred Vargas, pseudoniem van Frédérique Audouin-Rouzeau, (Parijs, 7 juni 1957) is een Franse historicus, archeologe en schrijfster. Als pseudoniem voor haar boeken koos ze de naam "Fred Vargas". Fred is de afkorting van haar naam Frédérique, terwijl ze met Vargas hetzelfde pseudoniem koos als haar tweelingzus Joëlle, die als schilder werkte onder de naam Jo Vargas. De naam verwijst naar Maria Vargas, een personage dat door Ava Gardner werd gespeeld in de film La Comtesse aux pieds nus. Haar broer is historicus Stéphane Audoin-Rouzeau.

Het verhaal
In Parijs worden kort na elkaar twee doden aangetroffen. Alles wijst op zelfmoord, op één ding na: het vreemde symbool dat in de buurt van beide slachtoffers wordt gevonden. Is het de letter H, of moet het soms een guillotine voorstellen? Wanneer commissaris Adamsberg erbij wordt gehaald, ontdekt hij nog een overeenkomst: jaren geleden hebben beide slachtoffers deelgenomen aan dezelfde, met mysteriën omgeven reis naar IJsland. Terwijl in Parijs de moorden op het voormalige reisgezelschap doorgaan, vertrekken Adamsberg en zijn team naar het hoge noorden. Wat is daar ooit gebeurd? Zullen de ijsnevelen rond deze zaak ooit optrekken?

Wat ik ervan vond
Voor IJsmoord had ik nog nooit een boek van Fred Vargas gelezen, al kende ik de naam wel. Dit boek was prima te lezen zonder dat ik de voorgaande delen uit de Adamsberg-reeks kende; je krijgt een klein beetje achtergrondinformatie, genoeg om mee door te kunnen, en alles is prima te volgen.
Iets waar ik even aan moest wennen, was dat je met Adamsberg zijn hele team erbij krijgt; heel af en toe een beetje verwarrend (wie had er ook al weer narcolepsie?), maar wel leuker dan maar een of twee collega’s, bijvoorbeeld. De teamleden van Adamsberg hebben allemaal hun eigen karakter en inbreng en zorgen voor afwisseling, wat het verhaal ook levend houdt wanneer er even geen schot in de zaak zit.

Dat verhaal begint met een brief, die bijna niet verstuurd wordt. De brief leidt naar een zelfmoord die geen zelfmoord blijkt te zijn. Op de plaatst delict is een vreemd symbool achtergelaten. En bij deze moord blijft het niet.
In eerste instantie lijkt alles in verband te staan met een reis naar IJsland. Je verwacht dan ook niet bij een vereniging terecht te komen die de geschriften van Robespierre, en wat dit met de moorden te maken kan hebben is al helemaal niet duidelijk. Juist die onverwachte wending maakt het verhaal moeilijk te voorspellen; heel origineel en het maakt je des te nieuwsgieriger naar hoe het nu uiteindelijk allemaal zit. Bovendien zorgt deze verandering van omgeving ook weer voor afwisseling in het verhaal en houdt het spannend.

De dialogen in dit boek zijn allemaal vlot, grappig en overtuigend geschreven. Ze lezen heerlijk weg en tonen aan hoe goed bijvoorbeeld de rechercheurs op elkaar zijn ingespeeld (hoe goed Vargas hen onder de knie heeft).
Bij IJsmoord voelt het ook alsof je een misdaadserie aan het lezen bent; er zit een goed tempo in het verhaal, de gedachtegangen en ontdekkingen van de politie komen niet onwaarschijnlijk over en het is enorm spannend.

IJsmoord bleek een unieke, zeer fijne thriller; origineel verhaal, verrassend plot, heerlijk geschreven. Het smaakt naar meer!

Omslag: 2.5
Plot: 4.5
Originaliteit: 4.5
Psychologie: 4.5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5


Conclusie: 4.5 sterren

Yfke Brandhout

Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten