zondag 5 juni 2016

Wat las en deed ik de afgelopen twee weken?

Goedemorgen op deze hele zonnige morgen! Wat een heerlijk weer is het toch. Gisteren ook al zo lekker en nu schijnt het zonnetje alweer volop. Dat wordt dus niet al te lang achter deze laptop zitten en lekker naar buiten, in de tuin, met een boek. 
Een boekje in dit geval, ik ga Vector lezen, het geschenkboekje wat je de komende tijd krijgt als je een (spannend) boek koopt. Ik heb geen spannend boek gekocht, maar ik kreeg het in de goodiebag na afloop van de Avond van het Spannende Boek, de aftrap van de Spannende Boeken Weken. 

Wat was het weer een geweldige avond! Ik trof Ink afgelopen donderdag op Amsterdam Centraal Station (na wat heen en weer geapp en gebel): 'ik sta bij de AKO', 'ja ik ook', 'ja maar niet bij deze', 'oh, ik loop wel helemaal naar voren naar de stationshal', 'ja is goed, doe ik ook'. 'Ik ben er, waar ben jij dan?'. 'Eehhh...'.  Uiteindelijk vonden we elkaar ergens halverwege. In plaats van de Starbucks, gaan we naar de Chocolate Company, want het was maar frisjes en daar hoort dan warme chocomel bij. Bij de Chocolate Company doe je er een kwartier over om te kiezen wélke warme chocomel je dan wil, want daar hebben ze 50 verschillende smaken. Ik koos uiteindelijk voor een mocca versie en Ink voor een 89% puur versie. Lekkerrrrrrrrrrrrrrrr. Diana voegde zich wat later bij ons en na wat geklets begeven we ons richting de tram die ons naar het Lab III brengt. Eerst wat eten bij WD Café. Net als veel andere gasten die net als wij naar de Avond van het Spannende Boek gaan. Het personeel van het eetcafé kwam steeds met een ietwat paniekerige blik in de ogen vragen of we al iets wilden bestellen. Wilden we wel, maar ja, de freule was nog onderweg en die zou er elk moment zijn. 
Al drie keer. 

Ondertussen komt de ene na de andere BS'er (Bekende Schrijver) binnenlopen. Inge Ipenburg (mag ik ook zo mooi opdrogen als zij alstublieft??), Nicolet Steemers, Donald Nolet, Hilde Vandermeeren, Michael Berg. Ilse Ruijters komt een babbeltje maken samen met haar Bas (die een carrièreswitch van Ilse van schrijfster naar kassajuf wel ziet zitten). Sinds onze laatste ontmoeting (vorig jaar juni in Almere) is haar nieuwste boek al 40 keer herschreven. Ik ben benieuwd! 
Eveline Karman kwam al meteen kletsen toen wij binnenkwamen, wat een lieverd is dat toch. Ik loop bijna Patricia Snel omver bij de toiletten (sorry Patricia, normaal gesproken krijg ik best wat meer uit mijn strot, maar ik was even mijn tong verloren geloof ik). 
Na het eten begeven we ons naar het Lab 111 waar we Pjotr Vreeswijk ontmoeten en ook Ika Gerritsen. Joyce Spijker komt op haar dooie gemakje aangeslenterd op een paar prachtige schoenen waar ik al rugpijn van krijg door ernaar te kijken, Nathalie Pagie, Linda Jansma, de dames van de Crime Compagnie. Het is een aaneensluiting van 'hee hallo, hoe is het? Wat leuk je weer te zien!'.
Na het uitreiken van de Gouden Strop en de Schaduwprijs (ik had geen enkele verwachtingen, want geen van de genomineerde boeken heb ik gelezen) (ik weet het, schandalig, maar het is niet anders), wordt de bar opengegooid en worden er bitterballen rondgedeeld en kan het feest beginnen. En een feest was het. Gezelligheid, leuke gesprekken (nou ja, gesprekken....dat was wel wat mij betreft het enorme MINpunt van de avond, de muziek stond zo idioot hard dat je alleen maar een op een tegen elkaar kon schreeuwen), ik heb genoten.

Ik ga niet een heel uitgebreid lang verslag maken over de Avond van het Spannende Boek, daar is Ink al mee bezig en dan gaan we alleen maar in herhaling vallen ;-) Wel wil ik nog wel even de freule een eervolle vermelding geven doordat zij zo lief was om mij voor de deur thuis af te zetten. Nou ja...een soort van. De volgende ochtend kreeg ik als opmerking van mijn echtgenoot: 'ik hoorde vannacht een auto stoppen...die reed vervolgens weer weg, maar ik hoorde geen voordeur....je was zeker wéér vergeten dat je auto nog bij het station stond?'. 
Tsja.

Ik heb best het een en ander gelezen de afgelopen twee weken, al zeg ik het zelf. In de familie van Joyce Spijker. Aanvankelijk was ik niet zo heel enthousiast, maar dat is helemaal goed gekomen. Ik had daarvoor een heel gaaf boek gelezen en dan valt het boek (welk boek dan ook) dat je daarna pakt, eigenlijk altijd wel een beetje tegen. Maar goed, ik moet de recensie van In de familie nog schrijven (dat wordt overigens mijn 100e recensie!). Ook las ik Het vervloekte huis van Lydia van Houten. Die recensie is klaar. Lydia gaat het boek ook nog lezen en dan maken we er een duorecensie van. Tussendoor heb ik dan ook nog Schemerzone van Amanda Stevens gelezen en ik ga zo beginnen in Vector van Simon de Waal, daarna is Schaduwvechters van Walter Lucius aan de beurt. 

Fijne week en geniet van het mooie weer!

Miriam 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten