zaterdag 7 mei 2016

Verzwegen van Rene Appel

Titel: Verzwegen
Auteur: Rene Appel
Uitgeverij: Ambo Anthos
Publicatiedatum: april 2016

Cover
Een meisje (vrouw) die zich verschuilt achter haar arm. Met daarbij grote letters de naam van de schrijver. In veel kleinere letters de titel. Foto en titel maken dat ik gelijk aan een verhaal over misbruik denk.

Achterflap

Verzwegen is de nieuwe thriller van RenĂ© Appel, de godfather van de Nederlandse thriller. RenĂ© Appel behoort al ruim vijfentwintig jaar tot de top van de Nederlandse thrillerauteurs. Zijn boeken werd talloze malen voor de Gouden Strop genomineerd en hij won de prijs tweemaal, met De derde persoon en Zinloos geweld. De thriller Schone handen werd onlangs zeer succesvol verfilmd. Suzan vindt bij haar moeder berichten over een oude verkrachtingszaak en dat maakt het nodige bij haar los; gelukkig krijgt ze steun van haar man. Tenminste, dat denkt ze. Tbs’er Fred staat na een lange periode van opsluiting, zorg en begeleiding weer op eigen benen. Soms heeft hij een terugval, grijpt naar de fles en wordt agressief. En dan kruisen hun paden elkaar.

Mijn mening:
Suzan verliest haar moeder en wil op zoek naar wie haar vader is. Die man is voor haar altijd onbekend gebleven en haar moeder weigerde over hem te praten. Na het vinden van een krantenartikel blijkt waarom moeder alles rondom de zwangerschap verzweeg.
Intussen lijkt haar man Ron andere toekomstverwachtingen te hebben dan een leven met Suzan.
Een andere draad in het boek is Fred die jaren TBS heeft gehad en braaf mee deed aan sessies van allerlei therapiesoorten, ook al vond hij ze vaak niet te harden.
Suzan gaat op zoek naar haar vader en twijfelt lang om te vertellen dat zij zijn dochter is. Elke ontmoeting stapt ze net weer een stapje terug.
Intussen gaat Fred weer stappen achteruit: hij drinkt weer, heeft geen werk.Je voelt het gevaar in de lucht hangen.


Nu las ik deze week al twee auteurs die door de uitgeverij een koningskoppel wordt genoemd en waarbij ik dan nogal onpasselijk wordt vooral omdat het duo zich zelf dat ook echt vindt en neer kijkt op andere Nederlandse schrijvers.

Appel wordt de Godfather genoemd en zegt in de VPRO-gids dat niet alle misdaad pulp is. Een Vlaamse auteur zei ook al dat hij misdaadromans eigenlijk onder zijn kunnen vindt. Wat is dat toch?
Schrijf gewoon zelf een goed boek en trap niet zo naar je collega's.
Ik lees elke Appel. Ik houd van zijn manier van schrijven. Bij elk nieuw boek weet je wat je krijgt: psychologische verhalen op de vierkante meter. Perfect normale dialogen van vrij normale mensen in situaties die jou ook kunnen overkomen. Je zit niet van spanning op het puntje van je stoel, maar leeft mee met de levens die een bizarre wending nemen. Echte thrillerfans zouden deze boeken snel onder saai kunnen wegschrijven. Maar bij de ander soort lezer ontstaat snel een gevoel van mee getrokken worden in de levens van Fred, Suzan en Ron.
Terwijl in andere boeken bij een nieuw hoofdstuk het perspectief wisselt, gebeurt dit in een en hetzelfde hoofdstuk. Je zit dus opeens in het andere draadje te lezen. Vervelend? Nee, helemaal niet. Het houdt het levendig.
Je zit te wachten tot er een climax ontstaat die alles overhoop zal gaan gooien. Er gebeurt inderdaad iets wat je grotendeels al kon inschatten, maar dat maakt bij een Appel niet uit. Het boek eindigt met een klein lijkende beslissing, maar heeft grote gevolgen voor alle anderen. Dit is weer een mooi subtiel geschreven boek, waar ik van genoot. Maar ik weet ook dat het voor veel mensen niet spannend genoeg zal zijn. Wil je een echte vette thriller, dan moet je niet bij Appel zijn. Wel als je van subtiliteit houdt en gewone mensen wil zien ontsporen.


Psychologie 4,5

Leesplezier 4
Schrijfstijl 4
Spanning 3
Plot 4
Originaliteit 4

Vier sterren voor Verzwegen


Ink



Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten